Index Vakbarát Hírportál

A magyar válogatotté a leghosszabb veretlenségi sorozat Európában

2023. november 17., péntek 14:13

Továbbra is a magyar labdarúgó-válogatotté a leghosszabb veretlenségi sorozat Európában, ami azt jelenti, hogy zsinórban tizenegy mérkőzést hozott ki legalább döntetlenre Marco Rossi együttese: hat győzelem, öt döntetlen a mérlege a több mint egy éve tartó periódusban. A Belgium hét győzelmével és három döntetlenjével, tehát tízmeccses veretlenségével beért minket, de a csütörtök este Szófiában elért 2–2-vel visszaállt az európai élre a magyar nemzeti csapat.

A világfutballt tekintve az abszolút rekorder Algéria 18 mérkőzésen keresztül veretlen, az afrikai együttesnek 11 győzelme mellett 7 döntetlenje van. Utóbbiak közül egyet ugyan elbukott, a kontinens második számú válogatott tornájának, az Afrikai Nemzetek Bajnokságának döntőjében csupán büntetőpárbajban kapott ki (1–0) Szenegáltól.

A második helyet Kolumbia foglalja el a maga 16-os szériájával. A dél-amerikai országot legutóbb a világbajnoki címvédő argentinok verték meg 2022 februárjában még a vb-selejtezőben, azóta tizenegyszer győztek, ötször pedig ikszeltek. Legutóbb éppen csütörtökön, a brazil válogatottat múlták felül 2–1-re.

Kolumbiát követte Argentína, méghozzá Lionel Messiék négyes győzelmi szériájával, valamint tizennégy meccses veretlenségi sorozatával, amely csütörtökön ért véget, amikor meglepetésre házigazdaként 2–0-ra alulmaradtak a szomszédokkal szemben.

Így a bolgárok elleni, Európa-bajnoki kvalifikációt érő döntetlennel újra egyedül a miénk a leghosszabb veretlenségi széria európában,

hiszen a magyar válogatott legutóbb 13 hónapja és 22 napja kapott ki. Akkor a Nemzetek Ligája-csoportkörében Olaszországgal szemben maradt alul, 2022 szeptemberében 2–0-ra a Puskás Arénában. Amióta viszont a Liverpool-sztár Szoboszlai Dominik a csapat kapitánya, az együttes nem kapott ki senkitől.

Argentínával a 2022-es katari világbajnoki győzelme óta először fordult elő, hogy nem sikerült nyernie, illetve nem szerzett gólt, és nem tudta megőrizni kapuját a kapott góltól.

A történelem leghosszabb veretlen szériája

A futballtörténelem vonatkozó statisztikai mutatójában az abszolút rekorder Olaszország 37 mérkőzéssel 2018 és 2021 között, míg az ezüstérmes az imént említett Argentína eggyel kevesebb találkozóval 2019-től 2022-ig. A sportág két nagyhatalmát másik jeles képviselők követik, a sorban Brazília és Spanyolország jön 35-35 meccses sorozattal. Az előbbiek az 1990-es években három évig, míg az utóbbiak a 2000-es évek végén tartották a csúcsot. Az ötös listára még felfért újból az olasz válogatott egy korábbi, négy évig tartó 30-as teljesítménnyel.

A jelenlegi sorrend:

  1. Algéria (18)
  2. Kolumbia (16)
  3. Magyarország (11)
  4. Belgium (10)
  5. Algéria, Portugália és Románia (9)
  6. Anglia és Svájc (8)
  7. Spanyolország (7)
  8. Albánia és Dánia (6)
  9. Szlovénia (5)

Magyarország legközelebb november 19-én az Eb-selejtező utolsó körében Montenegró ellen lép pályára a Puskás Arénában.

Rovatok