Index Vakbarát Hírportál

Még meg is büntetnék a Manchester Cityt a csapatot sújtó döbbenetes bírói hiba után

2023. december 5., kedd 11:01

Nem elég a Manchester City számára, hogy a Tottenham elleni bajnoki rangadó 94. percében súlyos bírói tévedés áldozata lett, így nem volt végül esélye 3–3 után újabb gólt szerezni, most komoly pénzbírság is várhat a csapatra. Ráadásul Erling Haaland esetleges eltiltása is a levegőben lóg…

Mint beszámoltunk róla, brit sajtóhírek szerint akár többmeccses eltiltás is várhat Erling Haalandra, miután az angol Futballszövetség (FA) fegyelmi bizottsága szerint a kelleténél vehemensebben fogadta Simon Hooper balszerencsés ítéletét. Sőt, később a közösségi oldalain a „mi a f..sz” felkiáltásra utaló „WTF” rövidítés kíséretében meg is osztotta az esetet bemutató videót. 

A The Athletic most arról számolt be, nemcsak a norvég gólvágóra, hanem az egész klubra büntetés várhat a történtek után, ugyanis az FA a versenykiírás 20.1 E bekezdésének megsértésével vádolta meg a manchesterieket. A cikkely alapján a klubnak

kötelezettsége lett volna biztosítani, hogy játékosai kerüljék a helytelen viselkedést, ám erre nem volt képes a 94. percben.

A szabályok alapján a City válaszát december 7-éig várják a vádra, a klubnak eddig kell leadnia azt a dokumentációt, amivel védelmét kívánja megalapozni. 

Az FA az előző idényben az Arsenalt hasonló eset után pénzbüntetéssel sújtotta, így az angol sajtóban ezúttal is ezt a forgatókönyvet valószínűsítik, függetlenül attól, hogy Hooper hibája egyértelmű-e, vagy sem, azaz jogos volt-e a futballisták felháborodása. 

Pep Guardiola, a City vezetőedzője a meccs után védelmébe vette Haalandot és egész csapatát, kijelentve, alighanem Hooper játékvezető is kikelt volna magából, ha ellene és csapata ellen hoznak olyan ítéletet, mint ő hozott össze a manchesteriek kárára. 

Ha nálunk játszana, biztos, hogy ő is csalódott lett volna. Haaland és a másik tíz, pályán lévő játékosom reakciója is teljesen természetes volt ebben az esetben 

– jelentette ki a katalán szakember. 

Guardiola azonban azt is hozzátette, túlzás lenne azt állítani, hogy pusztán emiatt az egy döntés miatt végeztek döntetlenre a Tottenham ellen.

Az FA és a brit hivatásos játékvezetők testülete, a PGMOL egyelőre nem reagált az ügyre, és semmiféle magyarázatot nem adott Hooper viselkedésére. Érdekesség, hogy a másfél éve létrehozott testület neve a nemzetközi sajtóban néhány hete épp Hooper miatt kapott széles ismeretséget. Akkor a Tottenham–Liverpool-rangadón a videobírói szobával közösen összehozott elképesztő baki miatt kellett magyarázkodjon a szervezet, végül a teljes rádiókommunikációt nyilvánosságra hozva.

A City a pontvesztéssel visszacsúszott a tabella harmadik helyére, miután az Arsenal és a Liverpool is győzni tudott a hétvégén. 

A címvédő legközelebb szerdán lép pályára, ellenfele a közvetlenül mögötte álló (a különbség mindössze egy pont a két csapat között) Aston Villa lesz idegenben.

Rovatok