Index Vakbarát Hírportál

Xavi visszavág: ez a Barca lenne a BL bohóccsapata?

2024. március 13., szerda 09:56

Örömmámor Barcelonában: szuperlatívuszokban ír a katalán sajtó a Barca 3–1-es hazai győzelméről, valamint látványos továbbjutásáról a Napoli ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből. A meccs emberének a 17 éves Pau Cubarsít választották, miközben természetesen szó esik a lehetséges büntetőről, amit éppen a (közel)jövő egyik lehetséges sztárjának a megmozdulása után ítélhetett volna meg Danny Makkelie játékvezető. A nyakig eladósodott katalán óriás számára a szakmai presztízst jelentő továbbjutás mellett 15 millió euró volt a tét!

Négy év után újra a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Barcelona! Könnyen lehet, hogy inflexiós pont a katalán óriás történelmében a Napoli ellen káprázatos játékkal 3–1-re megnyert visszavágó, amely egy pillanat alatt féktelen optimizmust csepegtetett a gránátvörös-kék színek rajongóinak szívébe. Az utóbbi évek kudarcsorozata (amit csak kicsit enyhített tavaly a spanyol bajnoki cím) és a klub tragikus eladósodása már-már azzal fenyegetett, hogy a nemzetközi hadszíntéren középszerűségbe süllyed az ötszörös BEK/BL-győztes.

Amely egyelőre csak a harmadik helyen áll a La Ligában, és cseppet sem volt biztos, hogy a nápolyi 1–1 után a Montjuicon, az Olimpiai Stadionban (ahol mostanság ideiglenesen, a renoválás alatt álló Camp Nou helyett játssza mérkőzéseit a csapat) kivívja a Barca a nyolc közé jutást.

Ami nemcsak sportszakmai, hanem pénzügyi szempontból is létfontosságú volt.

Joan Laporta klubelnök ugyanis előzetesen beleszámolta a költségvetésbe azt a 15 millió eurót, ami a negyeddöntőért jár a BL-ben az UEFA-tól.

Persze mindez csak csepp a tengerben, mivel a klub adósságállománya ez idő szerint 2423 millió, azaz csaknem két és félmilliárd euró!

De mindegy is, most a játékon van a hangsúly. Az pedig minden igényt kielégített, sőt, még a katalán fanatikusok legvadabb álmait is felülmúlta. Fermín López, Joao Cancelo és Robert Lewandowski góljaival Amir Rrahmanié ellenében 3–1-re győzött a házigazda, és így magabiztosan lépett tovább a legjobb nyolc közé. Oda, ahol négy éve nem járt!

A meccs emberének a 17 éves Pau Cubarsít, a Barcelona egyik belső védőjét választották, teljesen megérdemelten.

A gironai születésű tini január 21-én, egy nappal 17. születésnapja előtt, meglepően érett és sallangmentes játékkal mutatkozott be a La Ligában a Real Betis ellen, és azóta kihagyhatatlan a csapatból. Példa nélküli, hogy valaki ilyen fiatalon a középhátvéd posztján kiegyensúlyozottan nyújtson klasszisteljesítményt. Nem lehet véletlen, hogy sokan már most posztja nemrég elhunyt gigászához, Franz Beckenbauerhez hasonlítják.

Nem is csak szerelőkészsége, gyorsasága és bámulatos nyugalma miatt, hanem azért is, mert hajszálpontos passzaival, felíveléseivel már most úgy irányít a védősorból, mint hajdan a Császár fénykorában.

A barcelonai Sport egyenesen úgy fogalmazott, hogy Cubarsí „megette” Victor Osimhent, a világ egyik legjobb centerét...

Összefoglaló Cubarsí fantasztikus megmozdulásaiból

Ennek ellenére 2–1-es állásnál volt egy olyan megmozdulása, ami után akár büntetőt is ítélhetett volna a holland bíró, de a VAR-szoba személyzete még csak vizsgálatra sem tartotta érdemesnek az esetet.

Íme:

A katalán online média szerint persze semmi ok nem volt a VAR-ozásra, ellenben Francesco Calzona, a Napoli edzője felháborodottan kérte számon a bírón az elmaradt tizenegyest.

Elismerem, hogy 2–0-ig rosszul játszottunk, rengeteg labdát eladtunk, szervezetlen volt a védekezésünk, de mentségünkre szóljon, hogy egy nappal az első meccs előtt neveztek ki a Napoli vezetőedzőjének. De aztán magunkhoz tértünk, és ha 2–1-nél megadják a tiszta tizenegyest Cubarsí szabálytalansága miatt, akkor talán minden másképp alakul. Az ismétléseket látva egyértelmű, hogy rálépett Osimhen lábára. Nem értem, ha ott van a VAR, akkor miért nem vizsgálják meg az esetet?

A Napoli mestere tehát kesereg, katalán kollégája, a szezon végén már biztosan leköszönő Xavi Hernández viszont örömmámorban úszik. Sőt, nem mulasztja el a visszavágást a csapat kritikusainak. 

Mit mondanak most azok az újságírók, akik szerint a Barca a Bajnokok Ligája bohóccsapata?! Maximálisan elégedett vagyok a csapat játékával, hatalmas meccset játszottunk, a játékosaim mindent kiadtak magukból. Hosszú időszakokon keresztül uraltuk a mérkőzést. Előre megmondtam, hogy nagyon sok van ebben a csapatban. Négy év után újra ott vagyunk Európa nyolc legjobb együttese között! Rengeteg kritikát kaptunk az utóbbi időben. Azt mondták, nem fejlődik a csapat, én pedig »elvesztettem az öltözőt«. Hát így néz ki egy »elveszített öltöző«?! És azt is olvastam, hogy az utcára kerülök, ha ma kikapunk. Nyugalom, bent vagyunk a negyeddöntőben!

Xavi pedig ott maradt az öltözőben, és korábbi felajánlása szerint szezon végi távozásáig már ingyen dolgozik, esetleges helyettese tavaszra vonatkozóan aligha tenne ilyet.

Végül ejtsünk szót a mérkőzés financiális hozadékáról is. A Barcelona 15 millió eurót kap a legjobb nyolc közé jutásért, és ezzel már 36,44 millió eurónál jár az az összeg, amit az idei szereplésért átutal az UEFA. Ha pedig a negyeddöntőt is sikerrel veszik, akkor ez az összeg 47,04 millióra nő. Nem beszélve arról, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a katalánok a klubvilágbajnokságon való szerepléshez, aminek pedig szintén óriási anyagi hozadéka lenne. Jelenleg három ponttal van több az Atlético Madridnak, mint a Barcelonának a rangsorban, de ez még behozható egy továbbjutással a legjobb négy közé. (A következő klub-vb-n 2025 nyarán már 32 csapat szerepel, Európából 12.)

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2023–2024-es kiírását?

  • 27329
    Real Madrid
  • 3065
    Dortmund

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:

A múlt héten továbbjutott csapatok névsora:

A negyeddöntők sorsolását pénteken, közép-európai idő szerint 12:00 órakor tartják. Az első mérkőzéseket április 9-én és 10-én, a visszavágókat pedig 2024. április 16-án és 17-én játsszák.

Az elődöntők sorsolását szintén pénteken tartják. Az első mérkőzésekre április 30-án és május 1-jén, a második mérkőzésekre pedig 2024. május 7-én és 8-án kerül sor.

l

Rovatok