Index Vakbarát Hírportál

Egyszerre sokkoló és komikus jelenetek a kazincbarcikai nézőtéri tömegverekedésről

2024. április 29., hétfő 15:04

Vasárnap délután szezonbeli tizenegyedik vereségét szenvedte el a Budapest Honvéd a labdarúgó NB II-ben, amikor Kazincbarcikán 1–0-ra alulmaradt. A találkozó mégsem emiatt kerül be az annalesekbe, hanem a 75. perc környékén kirobbant tömegverekedés miatt, aminek a videófelvételét az Index megszerezte. Mint rendszerint a balhék többsége, ez is úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött, a két fél verziója legalábbis szöges ellentétben áll egymással.

Az ember hajlamos azt hinni, hogy a szebb napokat látott és 2017-ben még a mostani szövetségi kapitány, Marco Rossi vezérletével, valamint George F. Hemingway tulajdonosi tevékenységének köszönhetően élvonalbeli bajnoki címet szerző Bp. Honvéd évek óta tartó mélyrepülése – amely az előző idényben élvonalbeli kieséshez vezetett – erodálta a szurkolók idegeit. Minden bizonnyal ez is nagyban közrejátszott a vasárnapi, kazincbarcikai tömegverekedésben. 

No de mi is történt?

A 75. perc táján, amikor már 1–0-ra vezetett a borsodi gárda az NB II 30. fordulójában játszott mérkőzésen, szögletet rúgott a vendég Kispest. A felvételen – amit szerkesztőségünknek sikerült megszereznie – csak annyi látható, hogy a labda kimegy a túlsó oldalvonalon, közben a nézőtér kapu mögötti részén már alaposan felforrósodott a hangulat. 

A zűrzavarban a földre került egy sárga mellényes biztonsági ember, akit egy Honvéd-drukker segített fel a földről. Akkor érkezett nagy lendülettel egy újabb rendfenntartó, aki viszont teli talppal rúgta hátba a sárga mellényes társat talpra segítő nézőt...

Ezt nem vette jó néven az a szurkoló, aki a lelátó felső részéről érkezett, és egy jobb horgot vitt be a biztonsági embernek. Utóbbi ettől megtántorodott, majd elment a tett színhelyéről.

Közben azért a molinók takarásában folytatódott a csetepaté.

Egy snitt következett a videóban, majd azt látni, hogy a vendégszektorból kiszorított Honvéd-szurkolók visszaszivárogtak, és különböző tárgyakat dobálva fenyegetően megindultak a biztonságiak felé. Utóbbiak testületileg futásnak eredtek, ki gyorsabban, ki lassabban, és a kerítés mögött kerestek menedéket. 

Egy darabig még ment a szájkarate a vendégdrukkerek és a hazai közönség között, majd az egyik rendbontó kitépte a szögletzászlót. Azzal aztán belökte azt a kaput, amely mögött a rendfenntartók csoportosultak.

Körülbelül ebben a pillanatban érkezett meg három (!) rendőr egy tiszt vezetésével, akik szép komótos tempóban, sietség nélkül, mintha semmi rendhagyó nem történne, vonultak fel a háttérben. Aztán vége a felvételnek. 

Közben azért a háttérben volt, aki már elhagyta a pályát, vélhetően saját maguk, valamint a mellettük lévő, talán a felügyeletük alatt álló gyerekek biztonsága érdekében. Néhányszor a pályát is látni a felvételen, ott pedig azt, ahogyan a játékosok is az öltöző felé vették az irányt. A félpálya közelében a nemzetközi trendeknek megfelelő mottó: „A gyűlölet nem pálya!”.

Van még egy rövidke, tizenegy másodperces felvétel, amit vélhetően a vendégdrukkerek készítettek. Ezen a barcikai szekusok csoportja látható, a foglalkozásbeli feladatnak megfelelően kimondottan erős felépítésű személyek, többük kezében valami tárgy: vascső, talán vipera is.

Aztán hirtelen sarkon fordultak, és sietősen a kapu felé vették az irányt. Vélhetően ekkor indultak meg feléjük a számbeli fölényben lévő Honvéd-szurkolók. 

Eddig a nem éppen épületes látványt nyújtó két felvétel, amelyekből nem derül ki egyértelműen, hogy ki vagy mi robbantotta ki a csetepatét. Nevét elhallgatni kérő kispesti forrásunk szerint sokáig csupán a futballmeccseken megszokott beszólogatás ment a nézők és a biztonságiak között, majd egyszer csak számára érthetetlen módon és váratlanul lefújták könnygázzal a szurkolókat. Ez annyira feldühítette a vendégek szimpatizánsait – mivel nők és gyerekek is kaptak a permetből –, hogy rárontottak a szekusokra. A konfrontáció igazi kiváltó oka szerintük az volt, amikor az egyik rendfenntartó hátba rúgta a másik sárga mellényest éppen felsegítő nézőt. Ahogyan az felvételen is látható.

Göndör Judittól, a Kolorcity Kazincbarcika SC kommunikációs vezetőjétől azt az információt kaptuk, hogy

a helyi rendőrkapitányság nyomozást indított csoportosan elkövetett garázdaság ügyében.

Felhívtuk a kazincbarcikai rendőrséget, ahol megerősítették a sajtófőnök információját: megkezdődött az esetről készített videók begyűjtése és elemzése az elkövetők azonosítása céljából.

A Honvédnál azt ígérték, hogy a nap folyamán közlemény jelenik meg a klub honlapján a vasárnap történtekről, amelyet délután közöltek is. Abban azt írták, a klub álláspontja szerint elfogadhatatlan a biztonsági szolgálat aránytalan fellépése, a szezon eddigi 15 idegenbeli mérkőzése során sehol sem tapasztaltak ilyen típusú, szükségtelen agressziót.

Az erőszakos fellépést követően sajnos végképp elszabadultak az indulatok, amit a tiltott kényszerítő eszközökkel (könnygáz, vipera) felszerelkezett biztonságiak nem tudtak megfékezni. Ennek következtében több szurkolónk is bejutott a játéktérre, ami szintén elítélendő és nem lehet része egy futballmérkőzésnek

– tették hozzá. 

Végül, de nem utolsósorban az MLSZ is vizsgálja a kazincbarcikai eseményeket. 

Rovatok