Index Vakbarát Hírportál

A Ferencváros legnagyobb támogatói egyelőre nem határolódnak el a Gazprom miatt

2024. május 8., szerda 09:24

Ugyan Nyugat-Európában az orosz-ukrán konfliktus miatt az orosz sportszponzoráció lényegében megszűnt, idehaza egyre valószínűbb forgatókönyvnek tűnik, hogy a Gazprom az FTC legfőbb támogatója lehet. Az együttes jelenlegi támogatói közül többen is reagáltak az RTL felvetésére, mi a véleményük arról, hogy a jövőben közös szponzorfalra kerülhetnek orosz olajipari óriással. Egyik cég sem határolódott el a – megkérdezett sportközgazdász szerint Európában jelen körülmények között vállalhatatlan – üzlettől, inkább megkerülték a felvetést.

„Nyugat-Európában húztak egy határt a fociklubok szponzorációjával kapcsolatban: az arab országokból érkező tulajdonosok pénze kellemetlen, de elfogadható, viszont az orosz cégek támogatása vállalhatatlan az ukrajnai háború kitörése óta” – idézi az rtl.hu Szabados Gábor közgazdászt, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy meg nem erősített hírek szerint az orosz Gazprom lesz a Ferencváros szponzora.

A várható üzlet etikai dilemmái miatt az RTL megkereste az FTC jelenlegi legnagyobb szponzorait, zavarja-e őket, hogy – ha létrejön a megállapodás – közös reklámfalon szerepelhetnek majd a Gazprommal.

A Telekom nem adott egyenes választ a felvetésre, és egy 2022-es közleményen kívül annyit írt a csatornának: „A Telekom 2014 óta szponzorálja a legpatinásabb hazai csapat, az FTC labdarúgó utánpótlás-nevelését, 2015 év vége óta a felnőtt férfi futballcsapat fő támogatója, 2018 óta pedig a női labdarúgó-, a vízilabda-, a jégkorongszakosztályok, valamint a férfi tornaszakosztály névadó támogatójaként is hozzájárul a klub sikereihez.” A német multicég a támogatás mértékével kapcsolatban hozzátette: „A szponzoráció összege üzleti titkot képez, azt a Magyar Telekom nem hozza nyilvánosságra.” A Gazprommal kapcsolatban sem elhatárolódó, sem pozitív megjegyzést nem tett.

A Groupamánál ugyancsak megkerülték a választ, ám ezt legalább indokolták:

A Fradi támogatói körének változásáról nincsenek információink, ezért a feltett kérdésekkel kapcsolatosan nem tudunk nyilatkozni

 áll az rtl.hu által idézett válaszukban. A cég egyébként 2009 óta támogatja a Ferencvárost és épp tavaly hosszabbított szerződést a két fél.

Szabados Gábor szerint elvben elképzelhető, hogy valamelyik nyugati szponzor kihátrál a Ferencváros mögül a Gazprom-megállapodás miatt, de erre a gyakorlatban nagyon kevés az esély.

„Az is lehet, hogy jelzik a nemtetszésüket a klub vezetésének, de valójában minden támogató eleve tisztában volt azzal, hogy a Ferencváros elnöke a kormánypárt egyik legbefolyásosabb tagja. A cégek valószínűleg ismerik annyira a hazai közeget, hogy elfogadják az orosz cég jelenlétét, és nem bontanak szerződést” – mondta a sportközgazdász.

Sajtóhírek szerint a Gazprom-megállapodás évi 5 millió eurót is hozhat a fővárosi klub konyhájára. 

Rovatok