Index Vakbarát Hírportál

Két éve úgy tűnt, derékba törik a pályafutása, most a Barcelonához igazolhat

2024. május 8., szerda 12:09

Két éve úgy tűnt, vége a pályafutásának, a barátnője bántalmazásával megvádolt Mason Greenwoodot csaknem elsöpörte a népharag. Az ügy azóta elcsitult, a nyomozást megszüntették, miután a pár kibékült, és azóta már közös gyermekük is született. A 22 éves csatár „rehabilitálását” Spanyolországban megkezdve erős szezont futott a Getafe színeiben, olyan erőset, hogy többek között a Barcelona figyelmét is felkeltette – írja a The Telegraph.

Legalább két Premier League-klub, spanyol források szerint az Atlético Madrid és a Barcelona, olasz lapinformációk alapján pedig a Juventus és a Lazio is örömmel látná nyártól sorai közt Mason Greenwoodot. A Manchester United egykori szuper tinije a Getafe színeiben 31 mérkőzésen tíz góllal tért vissza a profik világába a 2023–2024-es kiírásban, miután csaknem másfél éven keresztül nem léphetett pályára nevelőegyesületében az őt ért vádak miatt.

Emlékezetes, a most 22 esztendős támadót 2022 januárjában akkori barátnője, Harriet Robson – akivel azóta már kibékült, és közös gyermeket is vállaltak – szexuális erőszakkal vádolta meg, több sokkoló hangfelvételt is nyilvánosságra hozva a vitáikról, valamint fotókat az állítólagos bántalmazás nyomairól. A több mint 200 ezer Instagram-követővel rendelkező modell posztjai nyomán óriási felháborodás tört ki Nagy-Britanniában, a játékost az MU felfüggesztette, a rendőrség nem sokkal később őrizetbe vette, igaz, később házi őrizetre mérsékelték az intézkedést.

Az ügyben nem született ítélet, több mint egy évvel a kirobbanása után ugyanis ejtették a vizsgálatot. Talán sosem derül ki, Greenwood pontosan mit tett, mindenesetre a felek kibékültek, Robson visszavonta a vallomását, így pedig tanúk hiányában az egész ügyet lezárták. A csatár ezzel nem nyert, nem is nyerhetett megváltást: a Unitednél a női csapat tagjai kijelentették, nemkívánatos személy számukra az edzőközpontban, nem akarják, hogy visszatérjen a férficsapat első keretébe. Mindenesetre egy új esélyt így is kapott…

Az MU-nál végül kompromisszumos megoldásra jutottak, a futballista 2025 nyaráig érvényes szerződését nem bontották fel, inkább kölcsönadták Spanyolországba a Getaféhoz. A madridi középcsapatnál nem moralizáltak annyit, örültek, hogy egy világklasszisokét idéző potenciállal rendelkező futballista nyomott áron csatlakozik a keretükhöz. Az ügylettel mindhárom fél nyert: a Getafe egy tízgólos csatárt, Greenwood megannyi európai klub figyelmét, a United pedig vélhetően 40-50 millió eurót, amennyiért most majd továbbadhat a játékjogán.

A The Telegraph megjegyzi, az MU-nál jó eséllyel Greenwood eladásában gondolkodnak a nyáron, ám nincs hatalmas nyomás a klubon, ugyanis a támadó szerződése tartalmaz egy bármikor aktiválható opciót, amellyel 2026 nyaráig meghosszabbítható a kontraktus, így a manchesteriek még később is jó pénzt kaphatnak érte.

Utóbbi esetben az sem kizárt, hogy Greenwood a Getafe színeiben maradhat – a klubelnök marasztalná is –, ám biztos, hogy a jelenleg szinte egy az egyben a United által állt 75 ezer fontos heti fizetésének jó részét át kéne vállalnia a madridi együttesnek.

Rovatok