Index Vakbarát Hírportál

Csak Szoboszlaival egyeztethetnek majd a játékvezetők az Európa-bajnokságon

2024. május 14., kedd 14:24

Csak a csapatkapitányokkal – a magyarok esetében tehát Szoboszlai Dominikkal – egyeztethetnek majd a játékvezetők mérkőzés közben a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon, nekik viszont elmagyarázzák majd a döntéseiket, ha arra igény merül fel – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

A kontinensviadal bírói – köztük a jövő szerdai Európa-liga-finálét vezető, romániai magyar Kovács István – a héten Frankfurtban készülnek a június 14. és július 14. közötti tornára.

Az iránymutatást kiegészítve Roberto Rosetti, az UEFA játékvezetésért felelős vezetője kijelentette, ha a csapatkapitányon kívül bármely más játékos a bíróhoz közeledik, és a tiszteletlenség vagy ellenszegülés bármilyen jelét mutatja, sárga lapot kap.

„Készek vagyunk beszélni és több részletet megosztani a játékosokkal és edzőkkel, hogy segítsük nekik az ítéletek megértését” – közölte Rosetti, hozzátéve, hogy a játékvezetők nagy nyomás alatt tevékenykednek, mérkőzésenként 200–250 döntést hoznak, sok esetben ellentmondásos helyzetekben. Szerinte a döntéseket nem lehet úgy elmagyarázni, hogy a játékosok körbeveszik a bírókat. Ezért szeretnék azt, hogy csak a kapitány kérdezzen rá a vitatott esetekre. Amennyiben kapus a kapitány, a mezőnyjátékosok közül kell „kapcsolattartót” kijelölni.

A válogatottakból kizárólag a csapatkapitányok jelezhetnék igényüket az egyeztetésre. A kapitányok felelőssége, hogy biztosítsák: csapattársaik tanúsítsanak tiszteletet a játékvezető irányába, a többiek pedig tartsanak távolságot, és ne vegyék körbe a bírót

– hangsúlyozta.

Rosetti szerint az UEFA célja az 51 mérkőzéses tornán, hogy a bírók és a csapatkapitányok közötti beszélgetések elősegítse az „egészséges légkört a felek között”.

Marco Rossi ma délután kihirdette keretét a kontinensviadalra. A két felkészülési mérkőzést követően a kontinensviadalon a svájciakkal, a házigazda németekkel és a skótokkal azonos csoportban szereplő a magyar válogatott. 

Európa-bajnoki felvezetősorozataink korábbi részei

válogatottfigyelő

Remek hírek Marco Rossinak, szenzációs fordulat a legnagyobb szükségben (január)

Marco Rossi örülhet, kulcsembere ismét szárnyal a pályán, összeállhat a csodatengely (február)

A magyar válogatott védelmében vannak kérdőjelek, a támadók viszont remekelnek (március)

Szoboszlai Dominik és a Liverpool is a legfontosabb időszakra fáradt el (április)

Eb-történelem

Felkészülési mérkőzések:

Az A csoport teljes programja:

1. forduló

2. forduló

3. forduló

ÖN SZERINT HOGYAN TELJESÍT A MAGYAR VÁLOGATOTT AZ A CSOPORTBAN?

Rovatok