Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi keretet hirdetett a németországi Európa-bajnokságra

2024. május 14., kedd 13:10

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kedden, a magyar szövetség telki bázisán kihirdette 26 fős keretét a nyári Európa-bajnokságra, amelyet június 14. és július 14. között rendeznek meg Németországban, és a mieink a csoportkörben a házigazdák mellett Svájccal, valamint Skóciával találkoznak.

Az olasz szakember kihasználta a maximális, 26-os keretlétszámot. Íme a névsor!

A válogatott kerete:

Bekerült a keretbe a közelmúltban megsérülő és műtéten áteső Fiola Attila, valamint a szintén maródi Lang Ádám is, mivel várhatóan mindketten felépülnek a rajtig. Az már korábban eldőlt, hogy a 34 éves fehérvári csapattársa, Kalmár Zsolt súlyos sérülés miatt ezúttal sem lehet tagja az Eb-keretnek, csakúgy, mint az előző kontinenstornán.

Ugyancsak bekerült a bajnoki címvédő Ferencváros védője, Botka Endre, aki az elmúlt hónapokban verekedte vissza magát a zöld-fehérek keretébe.

Ott van még a keretben a hosszú sérülés után már a tavaszi felkészülési mérkőzésekre visszatért Gulácsi Péter, az RB Leipzig kapusa, illetve az Union Berlin középpályása, Schäfer András. Nem hiányzik a névsorból a szintén Bundesligában, de a másodosztályban érdekelt Hertha játékosa, Dárdai Márton, aki márciusban mutatkozott be az olasz trénernél.

Marco Rossi boldog, hogy teljes kerettel készülhetnek

Azt kell mondjam, hosszú idő után – beleértve a kulcsjátékosokat is – mindenki behívható. Van két kérdőjel, Fiola és Lang, de persze kapcsolatban állunk velük. A mi egészségügyi stábunk is konzultált velük, tehát úgy tűnik, hogy csatlakozhatnak hozzánk. 2022 szeptembere óta nem volt olyan, hogy hiányzó nélkül készülhetünk, nagyon boldog vagyok. 

„Én őket hívtam be. Ez a keret jobb, mint bármelyik 2023-as kerethirdetésem, mégpedig azért, mert mindenki bevethető.” 

Lang és Fiola kapcsán kiemelte, hogy bízik szereplésükben, szüksége van olyan játékosokra, akik nincsenek klubjukban teljesen igénybe véve. Kiemelte: a két játékos bizonyította már, hogy helyre álltak, de a kontinenstorna előtt természetesen még mérlegelik az állapotukat.

Ami az összeállítást illeti, sok szempontot figyelembe vett a kapitány – mint ahogyan mindig is teszi. Jelenleg egy kivétel van ez alól, Tóth Balázs, aki már korábban is meghívást kapott a válogatottba. Az olasz kapitány elmondta, hogy az idényben kiváló teljesítményt nyújtott és  nagy erős játékosnak tartja annak ellenére, hogy most a tartalékok között tartja őt számon, de szeretné az őszi Nemzetek Ligája sorozatban bevetni.

Szóba került Dárdai Márton testvére, Pál, akiről a szövetségi kapitány kiemelte: 

Az ő posztján sok játékos áll rendelkezésre, elsősorban Szoboszlai és Sallai. Már néhány hete újra játszik, de még szüksége van a fejlődésre. Figyelemmel kísérjük, de akkora pluszt nem képvisel Vancsával vagy Lisztessel szemben. Mindenkit szemmel tartunk, de senki sem nyújtott kiemelkedő teljesítményt azok közül, akik nem kerültek be a csapatba. 

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit gondol a keret bővítéséről hangsúlyozta, ezt a nagy csapatok, mint például Németország hozták létre. Ott ugyanis szerinte legalább 20 játékos behívható, a mieink esetében – úgy, hogy mindenki egészséges – 15–16 játékosra tud számítani. 

A nagy kérdés: Dibusz vagy Gulácsi?

Úgy döntöttem, hogy kapusok nélkül játszom és megoldottam ezt a kérdést. 

„Elképzelésem már van, de még nem döntöttem. Ha meghoztam, akkor egyszerre beszélek velük. Nem lesz könnyű kimondani a végső választ, de mindketten jól tudják, hogy mennyire nagyra becsülöm őket mind szakmailag, mind emberileg. Két kiváló srácról van szó, de az egész csapat nagy karakterekből áll. Emberileg mindenki nagy formátum. Ez a válogatott abszolút versenyképes, még Németország sem mondhatja, hogy könnyű falat vagyunk számára. 99 százalék, hogy ők fognak győzni, de résen kell lenniük” – zárta gondolatát az 59 éves szakember. 

A csapat május 27-én Telkiben találkozik.

A kerethez azonban négy játékos, Ádám Martin, Gazdag Dániel, Bolla Bendegúz és Callum Styles később csatlakozik, klubbéli elfoglaltságai miatt.

Ahogy közeledik az Eb, úgy fokozódik az érdeklődés a válogatott tagjai iránt. Szoboszlai Dominik Budapest Sportarénába május 30-ra, az MLSZ-szel és menedzsmentjével közösen szervezett közönségtalálkozója lehetett volna egy különleges, egyedi esemény, azt azonban végül lemondták. Mármint aznapra, az eseményt várhatóan 2025 nyarán tartják meg. Az ügynökség posztjában kiemelték: a döntést Marco Rossi szövetségi kapitánnyal közösen hozták meg annak érdekében, hogy a nemzeti csapat zavartalanul készülhessen a júniusi Európa-bajnokságra.

Egy csapat népszerűségét nemcsak azon lehet lemérni, hogy mennyien váltanak jegyet a mérkőzéseikre, illetve azt televízión keresztül mennyien kísérik figyelemmel, hanem azon is, hogy a szakmai erején túl milyen gazdasági erőt képvisel. A magyar válogatott sikereinek köszönhetően a sportág és a csapat mellett is egyre több szponzor tűnik fel. A sporthoz és a sportághoz is több szállal kapcsolódó Mizo például már április végén forgalomba hozta a nemzeti együttest népszerűsítő, a válogatott játékosok fotóival ellátott egyedi termékeit. Hasonló kreatív ötletek korábban is jellemezték a gyártót, amely ezúttal nyereményjátékkal is készül, a résztvevők pedig magyar válogatotthoz, a futballhoz és a céghez kapcsolódó ajándékokat nyerhetnek: hivatalos válogatott mezeket, egyéb ruházati sporttermékeket, vagy éppen rangos meccsekre szóló páros belépőket.

És ha már a jegyek. Pénteken 10 órától kezdődik a jegyértékesítés a magyar labdarúgó-válogatott júniusi 8-i, Európa-bajnokság előtti, Izrael elleni főpróbájára, amelyet a Debreceni Nagyerdei Stadionban rendeznek, és öt árkategóriában lehet belépőket vásárolni. Az együttesre még egy felkészülési mérkőzés vár a debreceni túra előtt: június 4-én Dublinban játszanak az ír nemzeti csapattal.

Európa-bajnoki felvezetősorozataink korábbi részei

válogatottfigyelő

Remek hírek Marco Rossinak, szenzációs fordulat a legnagyobb szükségben (január)

Marco Rossi örülhet, kulcsembere ismét szárnyal a pályán, összeállhat a csodatengely (február)

A magyar válogatott védelmében vannak kérdőjelek, a támadók viszont remekelnek (március)

Szoboszlai Dominik és a Liverpool is a legfontosabb időszakra fáradt el (április)

Eb-történelem

Felkészülési mérkőzések:

Az A csoport teljes programja:

1. forduló

2. forduló

3. forduló

ÖN SZERINT HOGYAN TELJESÍT A MAGYAR VÁLOGATOTT AZ A CSOPORTBAN?

(Borítókép: Labdarúgó-mérkőzés a Puskás Arénában 2024. március 22-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok