Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Ebből még keveset látunk, itt még sok tennivaló van

2024. május 21., kedd 07:31

Orbán Viktor is megtekintette azt az U17-es labdarúgótornát, amelyen a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia fiataljai is részt vettek. A miniszterelnök elmondta, hogy mit gondol a magyar futball mostani állapotáról.

A hétvégén 16. alkalommal rendezték meg a Puskás–Suzuki Kupát, amelyet a Real Madrid nyert. A spanyol csapat a fináléban hátrányból fordítva győzött 2–1-re a portugál Sporting Lisboa ellen. A bronzmérkőzést a házigazda Puskás Akadémia játszotta a Juventusszal, ott 1–1-es döntetlen után tizenegyesekkel az olasz csapat győzött.

A miniszterelnök a Puskás–Suzuki Kupa után nyilatkozott az M4 Sportnak, és úgy vélekedett: tapasztalatai alapján évről évre szűkül a távolság a Puskás Akadémia és a Honvéd utánpótláscsapatai, valamint a legjobb európai klubok U17-es együttesei között. Mint mondta,

a magyar csapatok egyenrangú ellenfelei voltak a külföldi együtteseknek, de van még tennivaló.

Elmondta: amikor Mezey Györggyel megálmodták a tornát, az volt az elgondolás, hogy olyan külföldi csapatokat hívjanak meg, amelyek alkalmasak megmutatni azt, hogy hol tart a magyar utánpótlás, azon belül is a Puskás Akadémia és a Honvéd. „Van tehát egy folyamatos mérőeszközünk, minden évben látjuk, hogy a világ legjobb klubfutballját mutató utánpótláscsapatok a miénkhez képest hol vannak, illetve mi hozzájuk képest. Szűkül a távolság minden évben, ebben az évben például már pariban voltunk a játék szinte minden elemében. Tehát optimistán zárjuk ezt a tornát, mert nüanszokon múlt csak, hogy melyik meccs milyen eredménnyel végződött, mindenkivel szemben egyenlő partnerként, komoly kihívóként tudtunk fellépni” – fogalmazott Orbán Viktor. 

A kormányfő hozzátette, a nemzetközi mezőny arra is alkalmas, hogy az európai stílusok keresztmetszetét ábrázolják: a brit stílust a Rangers, a németalföldit a Genk, a délit pedig a Real Madrid és a Juventus képviselte. Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy a magyar csapatok még adósok maradtak a saját stílus kialakításával. 

Minden stílushoz képest fel tudtuk mérni, hogy hol tartunk, és fel tudtuk tenni azt a kérdést is, hogy van-e a Puskás Akadémiának és a Honvédnak valami fajta magyaros jegyeket mutató saját stílusa – ebből még keveset látunk, itt még sok tennivaló van, mert ugyan pariban vagyunk, de hogy mitől magyar a mi futballunk, arra most még nehéz válaszolni

– mondta Orbán Viktor.

A kormányfő végül megjegyezte, hogy a tornán szereplő U17-esek számára most következik a nagy vízválasztó: bekerülni a felnőttfutballba. „Itt már az akadémiák segíteni nem tudnak. Innentől már a klubok pénzügyesei, ügynökei, vezetőedzői, játékosmegfigyelői döntik el, hogy melyik klubnál milyen ütemben tudnak és mernek beépíteni fiatalokat a felnőttcsapatba. Ez a legkényesebb része a futballnak, amikor a gyerekfutballból át kell menni felnőttfutballba, itt vérzik el a legtöbb gyerek és itt tudnak leginkább hibát véteni a klubok is, de ez már nem a mi felelősségünk, ez már az NB I-es klubok döntése” – mondta a miniszterelnök.

Rovatok