Index Vakbarát Hírportál

Agyrém: Akkor jár jobban anyagilag a Dortmund, ha kikap a Realtól a BL-döntőben!

2024. május 10., péntek 16:44

A Tycsports.com argentin honlap elképesztő információra hívta fel a figyelmet: a Borussia Dortmundnak pusztán pénzügyi szempontból nem éri meg diadalmaskodni a Bajnokok Ligája június elsejei döntőjében a Real Madrid felett, mert ebben az esetben kevesebb pénzhez jut, mint ha a spanyolok győznének. Első hallásra abszurdnak tűnik, pedig nem az.

A képlet első pillantásra pofonegyszerű. Június elsején játsszák a Wembley-stadionban a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét. A fináléban a Borussia Dortmund a Real Madriddal csap össze, és a győztes a La Orejona (a Nagyfülű, ahogy serleget a spanyol zsargonban nevezik) mellé jelentős pénzjutalmat is kap az Európai Labdarúgó-szövetségtől, az UEFA-tól. 

A győztes jutalma 20 millió euró, a vesztesé 15,5 millió. A különbség 4,5 millió.

Ez idáig rendben is van.

Csakhogy. Amikor tavaly megvette a Real Madrid a Borussiától Jude Bellinghamet, a 103 millió eurós vételár mellé még bekerült egy olyan záradék is, hogyha a Madrid megnyeri a Bajnokok Ligáját soraiban Bellinghammel, akkor további 25 millió euró jár a Dortmundnak.

Azaz (csak a döntőben, mert az idáig történő meneteléssel is sok-sok milliót keresett a Ruhr-vidéki gárda) a második helyezettnek járó 15,5 millióhoz még hozzájönne a Realtól kapott 25 millió, ami összesen 40,5 millió. Míg ha a Dortmund nyer, akkor csak a győztesnek járó 20 milliót kapja meg. 

Ami az eddigieket illeti, a Real Madrid kereste a legtöbbet a döntőig vezető úton, 133 millió eurót, a pénzlistán a Paris Saint-Germain a második (121 millió), a Dortmund a harmadik (120 millió), és a Bayern München a negyedik (119 millió). A Real azért keresett többet, mint a Borussia, mert csoportjában 16 pontot szerzett, míg a németek csak 11-et. 

Na most, ha a Real a végső győztes, akkor a keresménye 153 millióra emelkedik, a Dortmundé pedig 135,5 millióra.

Amihez azonban hozzájön az a 25 millió, amit Bellinghamért kap a Realtól, így a végösszeg 160,5 millió, tehát több, mint a spanyolok gázsija.

Ellenben dortmundi siker esetén a Real összekeresete 148,5 millió lesz, a Borussiáé pedig 140 millió. Vagyis tisztán financiális szempontból – rövid távon – június elsején a Wembley-ben megéri kikapni Mats Hummelséknek.

Más kérdés, hogy a Bellingham BL-győzelméért járó bónusz a következő években is lehívható, az eddigi 68. BL-kiírás alapján pedig sokkal valószínűbb, hogy erre az angol középpályásnak madridi színekben még lesz később is lehetősége, mint a Dortmundnak egy újabb finálé megnyerésére.

Rovatok