Index Vakbarát Hírportál

A Fekete-erdő kincsétől a későn érőn át Szoboszlai csodatéteményéig

2024. május 23., csütörtök 11:45

A magyar szurkolók nélkülözhetetlen kézikönyveként definiálja címlapján önmagát a Baumstark Tibor és Bán Tibor által készített, a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság rajtjára megjelent Eb-kalauz című könyv. A kötetet csütörtök délelőtt mutatták be a magyar válogatott esélyeit is latolgató pódiumbeszélgetés keretében.

Miért érdemes figyelni a nyári labdarúgó-Európa-bajnokságot? – dobja fel a kérdést hátlapján, majd érdekességekkel és sokszor a szerzők által sem titkolt módon, szubjektív elemekkel tűzdelve több mint 250 oldalon keresztül igyekszik választ adni rá Baumstark Tibor és Bán Tibor kötete, az Eb-kalauz 2024 című könyv.

A kiadványt négy héttel a kontinensbajnokság rajtja előtt, stílszerűen a Budapesti Goethe Intézetben mutatták be, elvégre a tornának Németország ad majd otthont.

A Spíler TV-nél dolgozó szerzőpáros hangsúlyozta, szerették volna feleleveníteni a régi idők hagyományát, amikor minden Európa-bajnokság elé készült magyar gondozásban egy-egy Eb-kalauz, ám 2008 után a sorozat valamiért megszakadt.

„A világ sokat változott azóta, az információk jóval elérhetőbbek, éppen ezért küldetésemnek tekintettem, hogy ezeken túlmutató történeteket, sztorikat is beépítsünk a könyvbe. Szerkesztőként és kommentátorként mind a ketten közvetlen tapasztalatokat szereztünk a csapatokról, bízom abban, ez is érződik majd a könyvön. Másfelől a többség aligha nézte végig Grúzia minden mérkőzését, mi viszont megtettük helyettük is” – mondta félig elviccelve a célokat Baumstark Tibor.

„A legnehezebb az volt, hogy visszafogjuk magunkat: próbáltunk egy tömör, fogyasztható, élvezhető könyvet írni – tette hozzá Bán Tibor. – Egy olyan kötetet, amit úgy is lehet fogyasztani, hogy délelőtt, az adott csapatok meccse előtt az ember felüti, és akkor az alapokat tekintve kap egy általános képet, némi taktikai ismertetőt a délutáni csapatokról.”

A kötetből praktikus információk mellett az is kiderül…

„Most tényleg úgy néz ki az egész történet, mikor érné meg könyvet kiadni minden kihívásával együtt az Európa-bajnokságról, ha nem most? A srácok, a magyar válogatott megérdemelte, hogy ezúttal ne csak egy magazinnal emlékezzünk meg a tornáról” – fogalmazott a kiadással kapcsolatban Galambos Ádám, a kiadó vezetője.

A beszélgetésen elhangzott, reális cél lehet-e a magyar válogatott számára a csoportkörből való továbbjutás. Ezzel kapcsolatban a játékos korában Németországban is megfordult, az Indexen állandó vendégszerzőként publikáló Hrutka János kiemelte,

  1. a realitások oldaláról közelítve a csoportriválisaink mindegyike jóval több topligás játékossal bír, noha Skóciát az erősorrendekben sehol sem sorolják egyértelműen a mieink elé.
  2. A Svájc elleni első meccs sem túl szerencsés, bár a helyzet hasonló a nyolc évvel korábbi Eb-hez, ahol az osztrákok ellen ilyen cipőben képesek voltak a mieink meglepetésgyőzelmet aratni. Ám a 24-szeres válogatott labdarúgó szerint akkor a meglepetés ereje a magyar válogatott mellett állt, mostanra viszont senki sem írja le, becsüli alá Marco Rossi csapatát.
  3. Ezzel együtt épp Rossi személye lehet garancia arra, hogy ezúttal is meglepetést érjen el a nemzeti tizenegy: „képes ugyanis minden helyzetből a maximumnál is többet kihozni”.

Zárásként Baumstark és Bán is arról beszélt, bizakodó azzal kapcsolatban, hogy a csoport harmadik helye, így pedig a továbbjutás elérhető a magyar válogatott számára. Abban azonban a pódiumon ülő trió tagjai nem értettek egyet, hogy Svájc vagy Skócia megelőzésére van nagyobb esély…

„A Premier League mérkőzéseit napról napra követve azt látjuk, hogy a skótokat alábecsülni nagyon nagy hiba. Sokkal jobb játékosok annál, mint amit a közvélemény tart. Ráadásul megvan bennük az a képesség, hogy egymásért csapatként tudnak küzdeni, ami nagyon-nagyon kemény mérkőzést vetít előre” – érvelt Bán Tibor.

Legkésőbb június 23-án, a csoportkör utolsó magyar érdekeltségű mérkőzése után kiderül.

„2016-ban is a csoport harmadik helye lett volna a realitás, aztán megnyertük a kvartettet. A világfutball fókusza rendkívüli módon eltolódott a klubfoci irányába, így az Eb-felkészülésre minimális idő jut, ettől a különbségek is csökkentek a válogatottak között” – tette hozzá a Spíler TV szerkesztője.

Európa-bajnokság 2024, az A csoport teljes programja

1. forduló

2. forduló

3. forduló

Rovatok