Index Vakbarát Hírportál

Marco Rossi: Nem csak azért megyünk az Eb-re, hogy ott legyünk, szeretnénk valami nagyot véghez vinni

2024. május 27., hétfő 16:50

A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Telkiben az Európa-bajnoki szereplést megelőző felkészülés kezdetén. Marco Rossi szövetségi kapitányt az elmúlt hat év változásairól, az írek és az izraeliek elleni barátságos mérkőzésekről és a csoport erőviszonyairól is faggatták a média képviselői, a játékosok részéről Loic Nego állt az újságírók rendelkezésére.

Rossi a kapitányi ciklusával kapcsolatban elmondta, hogy a közel hat év alatt az együttes önbizalma növekedett, sok tényezőben fejlődtünk, ami meglátszik a világranglistás helyezésen is.

„Fegyelmezett csapatunk van, amelynek minden tagja nagyon büszke arra, hogy a magyar címeres mezt magára öltheti. Sok területen fejlődtünk ezen idő alatt, ezek összessége az, ami miatt az említett fejlődés látható” – felelte Marco Rossi a hétfői sajtótájékoztatón.

A magyar útlevéllel is rendelkező olasz szakembert az Európa-bajnoki ellenfelekről és a németországi várakozásokról is faggatták.

„Nagyon erős a csoport, talán nem annyira, mint legutóbb, de nem sokkal marad el tőle. Az én véleményem szerint a németek a favoritok, a svájciak a nagy tornákon mindig képesek jól teljesíteni, és a skótok ellen sem könnyű játszani. Ugyanakkor nem félünk senkitől. Minden meccs más, de bebizonyítottuk már, hogy bárki ellen lehet esélyünk a győzelemre, és persze ennek az ellenkezőjét is láthattuk már. Önbizalommal telve kell a mérkőzésekhez állni, nem asszisztálni az ellenfeleknek” – vélekedett a kapitány.

Hogy melyik lesz a legnehezebb vagy legfontosabb meccs a németországi tornán, azzal kapcsolatban Rossi úgy véli, hogy ez az eredményektől függ. Most az első meccs a legfontosabb, aztán utána a következő lesz, mindig a következő összecsapásra kell fókuszálni.

No de mi a helyzet a továbbjutási esélyekkel?

A várakozásokról sosem könnyű beszélni, a szurkolóink nagyon bizakodók, és nem csak azért, mert elvakultak lennének a csapattal szemben, hanem az elmúlt évek eredményeinek okaként reménykednek a jó szereplésben. Természetesen szeretnénk továbbjutni a csoportból, mert nem csak azért megyünk ki az Európa-bajnokságra, hogy csak ott legyünk, szeretnénk valami nagy dolgot véghezvinni, de ez persze nem csak rajtunk múlik

– felelte Rossi.

Arra, hogy ki szerezhet kellemes meglepetés a keretből, Rossi azt felelte, hogy mindenkinek más-más szerepe van, mindenkinek úgy kell éreznie, hogy a csapat tagja, magabiztosan kell várniuk a lehetőséget, és mindenki képes lehet extrát hozzátenni véleménye szerint a csapatból.

A kapitány elmondta, jelenleg Gazdag Dániel, Ádám Martin és Bolla Bendegúz klubkötelezettségek miatt nem csatlakozott még, és hozzájuk érkezik Callum Styles is.

A szakember megnyugtatta a magyar újságírókat, hogy a keret minden tagja edzésre alkalmas állapotban van, így a sérülésekből lábadozó Fiola Attila (akinek az ütközéseket azért még kerülnie kell) és Lang Ádám is.

Az Írország és Izrael elleni mérkőzéseken szeretnének játékban még előrébb lépni, mint márciusban, egyébként is mindig terv, hogy jobbá váljon az együttes a legutóbbi fellépésekhez képest. A játékot illetően hozzátette: szeretnék elkerülni, hogy a nagy meccseken nagyon beszoruljunk, és túlságosan mélyen kelljen védekezni, és csak futólag találkozzunk a labdával.

Természetesen megkerülhetetlen kérdés Szoboszlai Dominik szerepe a válogatottban.

„Dominik a csapat vezére, nem csak azért, mert ő a kapitány, vagy a képességei miatt. A szerepkörét tekintve kötetlenebb a helyzete, sokkal több szabadsága van a pályán, de több a felelőssége is.”

A játékosok közül Loic Nego állt a kérdések elé, elsőként a magyar és a francia élvonal közötti differenciával kapcsolatban faggatták, mennyivel volt kimerítőbb a Le Havre futballistájának a legutóbbi idénye.

„Elég jó állapotban érzem magam, a meccsek persze intenzívebbek fizikailag és mentálisan is a francia élvonalban – felelte Nego. – A Ligue 1 elég kemény, a legfontosabb talán, hogy nincs időd és lehetőséged hibázni, mert az ellenfelek villámgyorsan megbüntetnek miatta. Mi is sok ilyen gólt ajándékoztunk a riválisoknak, de nagyon fiatal a gárda, amely folyamatosan fejlődik, és javult ezen a területen is.”

Az Eb-várakozásokat illetően kifejtette, úgy érzi, Magyarországot egyre jobban kezdik elismerni a nemzetközi futballban az elmúlt évek eredményei után, és rendkívül büszke, hogy részt vehet a kontinensviadalon.

A válogatott kerete:

Az A csoport teljes programja:

1. forduló

2. forduló

3. forduló

Ön szerint hogyan teljesít a magyar válogatott az A csoportban?

 • 24580
  Nem nyeri meg a csoportot, de magabiztosan továbbjut a második helyen!
 • 18160
  Nem végez az első két csapat között, de harmadik helyen továbbjut!
 • 11928
  Harmadikként végez, és nem jut tovább a nyolcaddöntőbe!
 • 9697
  Csoportutolsóként esik ki a tornáról!
 • 8335
  Bravúros teljesítménnyel csoportelsőként végez!

(Borítókép: Marco Rossi szövetségi kapitány a Magyarország Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzésen a Puskás Arénában 2024. március 22-én. MTI / Illyés Tibor)

Rovatok