Index Vakbarát Hírportál

Lengyel szigorítás a futballhuligánokkal szemben

2011. június 1., szerda 08:27

Kőkemény fellépést ígérnek a lengyelek a futballhuligánok megfékezése érdekében a 2012-es ukrán-lengyel közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság idejére. Szigorítás a korábbiakhoz képest például, hogy a hatóságok minden eddiginél magasabb, akár hétszáz eurós (187 ezer forint) büntetést is kiszabhatnak, s újdonság az is, hogy a helyszínen kell fizetni. Ha ez nem történik meg, bíróság elé kerül az ügy, ahol jóval magasabb összegű bírság megfizetéséről születhet döntés.

Ötszáz eurós büntetésre számíthat az a személy, aki nem abban a szektorban tartózkodik, ahová a jegye szól, továbbá megbüntetik azokat a szurkolókat, akik eltakarják az arcukat, vagy a tilalom ellenére alkoholt fogyasztanak a nézőtéren.

„Bizonyos változtatásokat foganatosítottunk a büntető törvénykönyvben, hogy megkönnyítsük a rendőrség dolgát” - közölte Donald Tusk lengyel kormányfő. A lengyel rendezők abban bíznak, hogy a beígért szigorú fellépés elveszi majd a vandálok kedvét az akcióktól. Az Európa-bajnokság nyitómérkőzését 2012. június 8-án rendezik majd Varsóban, míg a döntőnek Kijev ad otthont július elsején.

Rovatok