Index Vakbarát Hírportál

Kulturális oktatásra járatná az FA a külföldi futballistákat

2012. december 11., kedd 13:17

Kulturális oktatásra járatná a külföldi játékosokat az Angol Labdarúgó Szövetség (FA), hogy ezzel is visszaszorítsa a rasszista megnyilvánulásokat. A BBC internetes oldalának keddi írása szerint mindez abban a 93 pontból álló tervezetben szerepel, melyet az FA készített David Cameron brit miniszterelnök februári felhívása nyomán. A kormányfő az év elején az angol pályákon elharapózott rasszista jelenségek visszaszorítását kérte a szövetségtől röviddel azután, hogy a Premier League két sztárja, Luís Suárez (Liverpool) és John Terry (Chelsea) is durván sértegette ellenfelét.

Az akcióterv a - Premier League-ben játszók 60 százalékát kitevő - külföldi futballisták beilleszkedését segítő ötlet mellett tartalmazza például azt is, hogy a klubok játékosaikkal és edzőikkel is csak olyan szerződéseket kössenek, melyeknek külön részét képezi egy diszkrimináció ellenes rész.

A tervezetet ugyanakkor vélhetőleg csak jövő februárban fogadják majd el, ugyanis akkor üléseznek legközelebb közösen az élvonalbeli és az alsóbb osztályokban szereplő csapatok képviselői.

A miniszterelnök februári dorgálása óta sem szűntek meg a rasszista esetek a szigetországban, legutóbb például a vasárnapi manchesteri rangadón egy szurkoló pénzérmével dobta meg a United színes bőrű védőjét, Rio Ferdinandot, akinek felrepedt a fejbőre. A rendőrség a meccs után kilenc embert állított elő, s ellenük a vád többek között rasszizmus volt.

Rovatok