Index Vakbarát Hírportál

Zárt kapukkal indul újra az egyiptomi bajnokság

2015. február 25., szerda 15:16

Zárt kapuk mögött ugyan, de újraindul az egyiptomi labdarúgó-bajnokság, amelyet a kairói Légvédelmi Erők Stadionnál történt, húsz szurkoló halálát okozó véres események miatt két hete felfüggesztettek - írja az MTI egyiptomi sajtóhírek nyomán.

Az egyiptomi kormány döntésének értelmében az első mérkőzéseket már a jövő hónapban megtartják a negyvennapos iszlám gyászidőszak letelte után. A tragédia február 8-án történt a liga két legerősebb csapata, a Zamalek SC és az ENPPI Cairo mérkőzése előtt. A hivatalos jelents szerint a Zamalek ultrái jegy nélkül próbáltak meg bejutni a találkozóra, majd összecsaptak a rendőrökkel, akik könnygázt vetettek be ellenük. 

Szemtanúk és a helyszínről előkerült fotók alapján a rendőrök a stadion egyetlen bejáratát alkotó vasketrecben rekedt emberekre könnygázpatronokat. A törvényszéki orvosi vizsgálatokból kiderült, hogy a legtöbb halálesetet fulladás okozta, és számos áldozatnál állapítottak meg súlyos sérüléseket, amelyek a szűk térben kitört pánikra vezethetőek vissza.

Három év után ez volt az első valódi kísérlet arra, hogy nézők előtt rendezzenek meg egy bajnoki mérkőzést. A liga csapatai üres lelátók előtt játszottak, amióta 2012 februárjában Port-Szaíd városban egy meccs után több mint hetven ember vesztette életét zavargásokban.

Rovatok