Index Vakbarát Hírportál

Orosz vb-bojkottra szólitott fel az ukrán elnök

2015. március 17., kedd 11:10

Petro Porosenko ukrán elnök szerint a jelenlegi helyzetben nem lehetséges, hogy Oroszország adjon otthont a 2018-as labdarúgó-világbajnokságnak. Az államfő Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: "úgy vélem, a világbajnokság ottani megrendezése nem lehetséges addig, amíg orosz csapatok vannak Ukrajnában".

Ukrajna első számú vezetője - aki hétfőn egynapos bemutatkozó látogatásra érkezett Angela Merkel német kancellárhoz Berlinbe - a Bildnek nyilatkozva is kitért erre, mondván, "országa szövetségeseinek meg kellene fontolniuk a bojkottot arra az esetre, ha Moszkva nem vonja vissza csapatait Ukrajna területéről".

Porosenko arról is említést tett, hogy jobban örült volna, ha a labdarúgásba nem kell belekeverni a politikát, de - amint azt hozzátette - ez már csak azért sem lehetséges, mert a Sahtar Donyecknek saját otthonától 1200 kilométerre, Lvivben kell lejátszania mérkőzéseit, mivel Donyeck oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt áll.

A bojkottra vonatkozó kijelentésre reagálva Sebastian Coe, aki az ukrán Szerhij Bubkával verseng a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöki posztjáért, hangsúlyozta, hogy azt mindig ellenzi a sportban. A 2012-es londoni olimpia főszervezője, aki középtávfutóként két csonka olimpián, Moszkvában és Los Angelesben nyert aranyérmet 1500 méteren, úgy fogalmazott, hogy a távolmaradással nem lehet elérni a célokat, ugyanakkor a versenyzőknek komoly károkat okoznak. Szerinte a sportot inkább katalizátorként érdemes használni arra, hogy szociális és társadalmi változások induljanak be.

Thomas Bach, a Nemzetközi Oimpiai Bizottság (NOB) német vezetője ugyancsak visszautasította a felhívást.

"Ez ellentmond a sport lényegének, vagyis a hidak kiépítésének. A sport az, amely gyakran az utolsó ajtót nyitva hagyja a párbeszéd számára" - vélekedett a NOB-elnök.

A Német Labdarúgó Szövetséget irányító Wolfgang Niersbach is hangsúlyozta: a nagy tornákat inkább arra kell használni, hogy előtérbe kerüljenek az emberi jogok, illetve ahol szükséges, meginduljanak a politikai változások. (MTI)

Rovatok