Index Vakbarát Hírportál

Az örmények és az azeriek nem lehetnek egy csoportban a vb-selejtezőn

2015. június 16., kedd 18:04

Azerbajdzsán és Örményország válogatottja nem lehet ugyanabban a csoportban a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezősorozatában.

Az UEFA szerint a két ország közötti politikai helyzet miat határozott így a szervezet végrehajtó bizottsága. Hasonló okból Örményország és Azerbajdzsán nem kerülhetett egy csoportba a 2014-es, brazíliai világbajnokság selejtezőinek elkészítésekor sem.

A két ország viszonya évtizedek óta ellenséges a vitatott hovatartozású Hegyi Karabah miatt, amelynek lakossága többségében örmény, a terület azonban a Szovjetunió idején Azerbajdzsánhoz tartozott.

A két volt tagköztársaság között közvetlenül a Szovjetunió felbomlása előtt, 1988-ban háború tört ki a területért és ez 1994-ben tűzszünettel, de nem békekötéssel ért véget. A harcokban 30 ezer ember halt meg, és több százezernek el kellett menekülnie otthonából.

A két ország azóta sem tudott megállapodni Karabah státusáról, így állandó a feszültségforrás a Kaukázus déli részén, amely stratégiai jelentőségű terület Irán, Oroszország és Törökország között

Rovatok