Index Vakbarát Hírportál

Tizenkilenc díjazott a MOB fair play gáláján

2015. május 11., hétfő 22:18

A magyar sport- és művészeti élet 19 személyisége részesült a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottsága által odaítélt díjban.

Elismerést kapott a hétfő esti, budapesti gálán többek között Majthényi Szabolcs és Domokos András 11-szeres vitorlázó világbajnokok, Vígh László torna mesteredző, a kétszeres olimpiai bajnok Magyar Zoltán trénere, valamint Kovács István ötkarikás bajnok, amatőr és profi világbajnok ökölvívó.

Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke beszédében emlékeztetett arra, hogy 50 évvel ezelőtt, 1965-ben a magyar sportújságírók kezdeményezésére az akkori sporthivatal hozta létre a Magyar Fair Play Bizottságot, s ez a jubileum emeli a díjátadó értékét.

Simicskó István sportért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a sport sok-sok értéket hordoz magában, jellemformáló, közösségalkotó, ám a legfontosabb, amire megtanít a szabályok betartása és a sportszerűség.

"Ma olyan világban élünk, ahol a sportszerűségre kevesebb figyelem jut, ezért is fontos a fair play szellemiségének terjesztése" - hangsúlyozta Simicskó István.

A sporttal kapcsolatos díjak átadása után Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár kiváló gondolatnak nevezte, hogy már nem csak sportolókat, hanem művészeket is díjaz a fair play bizottság. Platón ókori görög filozófust idézve kiemelte, hogy korunk társadalmának szüksége van arra, hogy nem csak fizikailag hanem lelkileg is egészséges emberek alkossák, és a művészek a lelki nevelésünkhöz járulnak hozzá tevékenységükkel, alkotásaikkal. Majd átadta a két művész kitüntetettnek, Rudolf Péter színművésznek és Mihály Gábor szobrásznak a fair play díjat.

A MOB illetékes testülete hat kategóriában - fair play életműdíj, fair play a szabadidősportban, a fair play eszméjének népszerűsítése, fair play cselekedet, a fair play eszmeisége a művészetben, illetve "a sport szolgálatában" - ítélt oda elismeréseket.

A MOB fair play-díjasok:

Fair play cselekedet:

trófea: Osváth Richárd (kerekesszékes vívó), Kónya Imre (ügyvéd, korábbi belügyminiszter)

diploma: Vanek Ákos (triatlonos), Szabalics Szilárd (labdarúgó)

"a sport szolgálatában" kategória:

trófea: Molnár Zoltán (sportvezető, szakedző)

diploma: Takács Ferenc (egyetemi tanár, filozófus)

életműdíj:

trófea: Pál Ferenc (volt válogatott atléta, plébános), Dobszai Jenő (edző, pedagógus), Kovács István (olimpiai és világbajnok ökölvívó)

diploma: Palotai Károly (olimpiai bajnok labdarúgó, játékvezető), Vígh László (torna mesteredző), Mészáros József (vívóedző, bíró), Kausz István (öttusázó, vívó, orvos), Majthényi Szabolcs és Domokos András (11-szeres vitorlázó világbajnokok)

a fair play eszméjének népszerűsítése:

diploma: Vass István Zoltán (újságíró, rádiós műsorvezető)

fair play a szabadidősportban:

trófea: Beck Mónika (a Magyarország Szív futónagykövete)

fair play a művészetben:

trófea: Rudolf Péter (színművész), Mihály Gábor (szobrászművész)

Rovatok