Index Vakbarát Hírportál

Nincs olimpiai kvóta íjászatban

2016. május 27., péntek 12:36

Banda Árpád a nyolcaddöntőben búcsúzott, így nem szerzett kvótát az íjászok Nottinghamben zajló olimpiai kvalifikációs versenyén, amelyet az Európa-bajnokság keretében rendeznek.

A magyar versenyző pénteken előbb a 32 között Rok Bizjakkal mérkőzött, s remek lövésekkel - köztük a második sorozatban három tizessel -, három szettben simán búcsúztatta szlovén ellenfelét.

A nyolcaddöntőben a korábban az első kiemeltet legyőző szerb Luka Popovic várt rá. Kezdésnek mindkét versenyző 26-ot lőtt, majd Banda kétszer is vezetést szerzett, ám ellenfele 3-1, és 5-3 után is egyenlített, így a szétlövés döntött. Ebben mindketten tizest lőttek, de Popovicé volt az erősebb, azaz övé volt közelebb a kör közepéhez, ami Banda Árpád búcsúját jelentette.

Banda kiesésével eldőlt, hogy Nottinghamban nem szerez kvótát magyar íjász, ám egy lehetőség még maradt: június 13. és 19. között az antalyiai világkupán Banda Gajdos Csabával és Buzás Károllyal egyéniben és csapatban is elindul. A viadalon nemenként három egyéni és három csapatkvótát osztanak majd ki. Ezen felül az esetlegesen felszabadult helyek is itt találnak gazdára. Legutóbb az 1996-os atlantai olimpiai játékokon vett részt magyar íjász.

Rovatok