Index Vakbarát Hírportál

Tömeges szén-monoxid-mérgezés volt a Pesterzsébet Jégcsarnokban

2015. január 4., vasárnap 16:10

Tegnap beszámultunk arról, hogy a szén-modonxid érzékelő riasztása miatt kiürítették a Pesterzsébet Sportcsarnokot, a Jégkorongblog szerint viszont a Katasztrófavédelem, a Tűzoltóság és a mentők is csak azután érkeztek a helyszínre, hogy lement az MTK és a KMH U14-es meccse, ugyanis csak ezután ürítették ki a csarnokot.

Pedig a Kanadai-Magyar Hokiklub vezetőségi tagja, Preisinger Gábor szerint még a lefújás után 30 perccel is 191-es értéket mutatott a CO-mérő, de a harmadik harmadban 208-nál is járt, 200 fölött viszont ki kellett volna üríteni a csarnokot. Ez nem történt meg, csak folyamatos szellőztetés volt.

A mérkőzés után a KMH és az MTK játékosai közül többen is fejfájásra panaszkodtak, ezután minden játékost megvizsgáltak és a Heim Pál Kórházba szállították az edzőkkel együtt, többek oxigénmaszkos kezelést kaptak az estére, a blog több kommentelője szerint reggelre mindenki jobban lett.

A jégcsarnok létesítmény-koordinátora, Palotás István az Origónak azt mondta, hogy „a szénmonoxidjelző a közönségkorcsolyázáskor jelezett, és arról nem tud, hogy vittek-e és hova, gyerekeket kórházba”, azt viszont hozzátette, hogy a hűtőkonténer meghibásodása okozta a CO felgyülemlését. Palotást mi is kerestük, de nem sikerült elérnünk.

Olvasónk szerint viszont olyan gyerek is bekerült a Heim Pálba, aki délelőtt 10-kor volt a jégen egy korábbi mérkőzés során, vagyis nem csak az MTK-KMH meccsén lehetett ilyen a gond. Utóbbin egyébként a vészkijáratokat kinyitva próbálták gyorsítani a szellőzést, mert a 208-as érték ellenére sem indult be az automatikus elszívó rendszer.

A rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanújával indított eljárást az ügyben a KMH feljelentése nyomán. A Pesterzsébet Jégcsarnok a hiba kijavításáig zárva tart, ezért több mérkőzést is át kellett helyezni.

Hazamehettek a gyerekek

Az MTI vasárnap esti híre szerint mind a huszonynyolc gyerek, akit a jégcsarnokból vittek szén-monoxid-mérgezéssel a Heim Pál Gyermekkórházba, hazamehetett a nap folyamán.

Nagy Anikó, a gyermekkórház főigazgató főorvosa az MTI-nek elmondta, hogy szombaton negyven gyereket vittek be hozzájuk, közülük huszonnyolcnál állapítottak meg enyhe vagy közepesen súlyos szén-monoxid-mérgezést. A gyerekek fejfájásra, hányingerre panaszkodtak, a kórházban oxigénkezelést kaptak, reggelre jobban lettek, így hazaengedték őket.

Rovatok