Index Vakbarát Hírportál

Óriási lépést tehetünk a hoki-vb-n az elit felé

2018. április 25., szerda 12:42

Két teljes kör ment le a budapesti, divízió I/A csoportos jégkorong-világbajnokságon és szerdán teljes fordulót rendeznek. Mind a hat csapat további sorsát komolyan befolyásoló játéknap lesz ez.

Fél egytől az olasz-kazah rangadóval indul a program, aztán négy órától a britek és a lengyelek játszanak, majd fél nyolctól a magyar-szlovén meccsel zárul a nap.

Az előzetes szakértői várakozások alapján a szlovén-kazah-olasz hármasból várták a két feljutót, de titkon reménykedtünk abban, hogy mi is odaférünk a feljutást érő első két hely valamelyikére. A lengyel és a tavaly még harmadosztályú brit válogatott egyikét pedig a kieső helyre tippelték a szakemberek.

Aztán az első két nap alatt borult minden és erről elsősorban a szlovénok, illetve a magyar csapat is tehet. A mieink a kazahok elleni vereséget kijavítva, nagy szívvel győzték le az olaszokat. A szlovénok pedig nagyon simán kikaptak a két leggyengébbnek vélt brit, majd a lengyel csapattól is. Ennek pedig az lett a következménye, hogy a szlovénok a feljutásról már majdnem lemondhatnak, ugyanakkor a további eredményeik komolyan befolyásolhatják a ellitligáért folytatott küzdelmet.

Ahhoz, hogy a szlovénokkal ne essen meg az a csúfság, hogy két év alatt két osztályt zuhanjanak, most már minimum négy pontot kell gyűjteniük. Ez számunkra azért nagyon rossz hír, mert a szerdai, magyarok elleni meccsre biztos kettőzött becsvággyal fognak kikorcsolyázni, ha azt is bukják, akkor éppen a két legerősebb, a kazah és az olasz csapat ellen kell begyűjteni azokat a bizonyos pontokat.

De, ha a magyar csapat úgy játszik, mint az olaszok ellen, akkor igenis lehet esélyünk. Akkor pedig a szlovénok megtehetik nekünk azt a szívességet, hogy az említett két csapat ellen szereznek számunkra fontos pontokat. Egyszóval bonyolult a helyzet, de ez a játéknap sok mindenről dönthet.

Mielőtt megismerkedünk a szlovén csapattal, matekozzunk egy picit. Az eddig látottak alapján Kazahsztán kilóg a mezőnyből. Ha pedig ez szerdán is így lesz, megverik az olaszokat. A lengyel-brit meccs abból a szempontból még nem releváns, hogy mindkettővel játszik még a magyar csapat és az eddigiek alapján erősebbnek is tűnik.

Ha esetleg kikapunk a szlovénoktól, akkor sincs nagy baj, mert verni kell csütörtökön a lengyel, szombaton a brit csapatot. Nehezen elképzelhető, hogy ez a szlovén válogatott az olaszt és a kazahot is megveri, de ha mégis, akkor inkább az olaszt. Ha minden így történik, Kazahsztán simán feljut, és Magyarország lehet a második is. Persze, a papírforma addig még legalább háromszor borulhat.

Teljesen érthetetlen a szlovénok teljesítménye, hiszen eddig is kiválóan szerepeltek a világversenyeken és bombaerős csapattal érkeztek. Olimpián 2014-ben a negyedikek, idén 9. helyen végeztek. 2001 óta ingáznak az első két osztály között, tavaly még A csoportosak voltak, igaz csak egyetlen pontot gyűjtöttek. A csapat legnagyobb része komoly bajnokságban edződik. A védelemből hárman is a cseh ligában, a csatárok közül a finn első osztályból, ketten a KHL-ból érkeztek, illetve Luka Vidmar a Fehérvár, Anze Ropret az Újpest hokisa.

Szerencsénkre két legjobbjuk nem jött el. Bár Anze Kopitar kiesett csapatával, a Los Angeles Kingsszel az NHL rájátszásából, klubkötelezettségek miatt nem tudott Budapestre jönni. Nincs itt a másik volt NHL-es, az idén még a svéd Frölunda, jövőre a svájci Bern hokisa, Jan Mursak sem. Az idei, olimpiai csapatnak volt a kapitánya. Mursak csuklóját műteni kellett, ezért maradt ki.

Ahogy a szlovén Dnevnik című napilap fogalmaz rémálommá vált számukra a budapesti vb és a feljutás helyett már a túlélésről és szégyenről beszél mindenki, és a finn kapitány Kari Savolainent támadja, aki kiemelte, ma 9000 hangos torokkal is meg kell küzdeni és önfeláldozó játékot vár fiaitól.

A lap megjegyezte még, szerinte rossz döntés született, amikor nem a Salzburg kapusát, Luka Gracnart vitték el a vb-re. Tény, Gasper Koselj teljesítménye eddig a leggyengébb a kapusok között (83,33 védéshatékonyság, míg Vay Ádámé 92,42).

A játékosoknak ma meg kell halniuk a jégen. Ha ezt a meccset is elveszítjük, nagyon nehéz helyzetbe kerülünk, így türelemmel kell játszani, hogy megtaláljuk az utat gólhoz. Sokkal többet kell majd kapura lőni.

nyilatkozta a lapnak Savolainen.

Nem igazán szoktuk verni a szlovénokat. 2002 óta lejátszott 16 meccsből csak háromszor sikerült. Legutóbb, két hete viszont hosszabbítás után 3-2-re. Az akkori szlovén keretből 14-en most is ott lesznek a jégen, így van miért reménykedni. Ráadásul az is könnyen lehet, hogy görcsössé teszi őket a győzelmi kényszer. Nekünk a védekezésben kell feljavulni, mert bár Vay kiválóan védett, a korong kihozatal, illetve korongbiztosságban még akadtak bőven problémák az olaszok ellen is. A támadó harmadban kiválóan játszottunk, lövésszám megvolt, a ziccerek is. Ezeket megint be kell lőni és hatalmas lehetőség kapujába kerülünk. Így legyen.

A szerdai program

Máris jött az első csavar a fenti történetben. Az olaszok teljesen megérdemelten legyőzték az eddig hibátlan Kazahsztánt. Az olaszok agresszívan, ahogy ellenünk is, kezdték a meccset és az első harmad elején, három és fél perc alatt vágtak két szép gólt. A másodikban megfejelték ezt egy bombagóllal, a svéd-kazah Henrik Karlssonnak ezúttal nem volt annyi a szerencséje, mint ellenünk. Az utolsó harmad második felében a kazahok még kaptak két előnyt, de képtelen voltak élni vele. Az olasz kapus, Andres Bernard maradt hibátlan. Sokkal bonyolultabb lett a helyzet.

Az első harmadban a britek szereztek vezetést rögtön az elején, Brett Perlini ügyesen nyúlt bele Mark Richardson lövésébe. A 13. percben a Frankfurt légiósa, Pawel Dronia hatalmas kapásgólt ütött, majd emberelőnyből Colin Shields ügyesen vágott be egy kapu mögül visszatett korongot. A második harmad elején egyenlítettek a lengyelek, előnyből, Kapica szép kapásgóljával, majd pont a meccs felénél Zapala középtávoli bombájával már vezettek is. A lengyelek büntetőt is hibáztak. A harmadik harmadban kettő perc alatt fordítottak a britek, előbb Brooks szép szóló után, O”Connor pedig kettős előnyben talált be. Az üres kapus gól pedig már csak kegyelemdöfés volt. Ezzel a győzelemmel a britek szinte biztosann megragadnak a másodosztályban.

A csoport állása

A vb állása                     
1 Olaszország 3 2 0 0 1 8-4 6
2 Kazahsztán 3 2 0 0 1 9-4 6
3 Nagy-
Britannia
3 2 0 0 1 9-10 6
4 Magyar-
ország
2 1 0 0 1 3-5 3
5 Lengyel-
ország
3 1 0 0 2 8-10 3
6 Szlovénia 2 0 0 0 2 3-7 0

A magyar mérkőzésről élő tudósítással jövünk, a délutáni meccsek legfontosabb momentumaival frissítjük majd a cikket.

Rovatok