Index Vakbarát Hírportál

Némi bravúr + elég sok mázli = világbajnoki feljutás

2018. április 28., szombat 10:20 | aznap frissítve

Óriási lehetőség kapujába jutott a magyar hokiválogatott a budapesti, divízió I/A csoportos világbajnokságon. Ehhez azonban a szombati három meccsnek is úgy kell alakulnia, hogy a végén, a 19:30-kor kezdődő magyar-brit, a vb zárómeccse mi legyünk boldogok, jussunk fel az A csoportos világbajnokságra.

Mind a három meccsre figyelni kell tehát, de mindezek közül

a legfontosabb, hogy mi nyerjünk (ideális esetben elég akár 60 percen tul is), egyébként semmi értelme számolgatni.

Meg kell verni Nagy-Britanniát azzal együtt is, hogy ők most már a feljutás közelébe kerültek, és a becsvágyuk bizonyosan efelé hajtja őket. 200 szurkoló kísérte el őket Budapestre, akik az eddigi meccseken is űzték-hajtották őket, de a szurkolással nekünk sem lesz gondunk, ahogy eddig sem volt. (Egyébként ha a többi eredmény kedvezően alakul, még az is lehet, hogy a britek legyőzésével kéz a kézben jutunk fel.

Szóval, induljunk abból, hogy rendes játékidőben nyerünk, mert szinte csak így marad esélyünk (bár hosszabbításos győzelemmel is lehet esély, ha a kazahok nem szereznek három pontot és 60 perc alatt nem dől el az olasz-szlovén). Mivel négy csapat áll hat ponttal, így szinte biztos, hogy a végén minitabella fog döntetni a feljutásról. Ilyenre pedig talán még sosem volt példa, amióta 1998-ban átalakították a vb-k rendezési formáját, és létrehozták az úgynevezett divíziókat.

Ha megverjük a briteket, akkor nekünk és az idei bajnokság újoncának is 9-9 pontja lesz. Akkor van esélyünk a feljutásra, ha a minitabellába olyan csapat kerül még be, amely ellen pozitív mérleggel állunk. Sajnos ilyen csak az olasz, de mivel két csapat jut fel majd az elitligába, ezért a kazah is bekerülhet, mert akkor nekünk két győzelmünk lenne (az olasz és a brit ellen) azaz hat pont. A kazahnak is, hiszen 6-1-re verte a briteket és 3-0-ra minket, míg a britnek 0 pontja lenne, vagyis Kazahsztán és Magyarország jutna az elitbe.

De nézzük sorba, mi lenne az ideális eredménysor – és induljunk ki alapból úgy, hogy mi mind a három pontot begyűjtjük az esti meccsen

A legrosszabb forgatókönyv, ha a kazahok és a szlovénok is hatvan perc alatt elintézik ellenfelüket. Ekkor teljesen mindegy mi lesz a magyar-brit meccs, legalábbis a mi szempontunkból.

A britek akkor viszont majdnem csodát élhetnek meg, mert a kazah, szlovén, brit minitabellán körbeverés lesz, hiszen a szlovén-kazah 5-3, brit-szlovén 3-1, kazah-brit 6-1. A kazahok 9-6-tal nyernek, a szlovénok pedig 6-6-ta még feljutnak, a britek pedig 4-7-tel lennének a harmadikak. De azért bízni lehet a lengyelekben is, hiszen nekik a lét a tét, azaz ha nem nyerik meg a meccset, egészen biztosan ki fognak esni, márpedig korántsem így érkeztek Budapestre.

A britek feljutása óriási bravúr lenne. Mert olyat, hogy két év alatt egyszerre két osztályt ugorjon csapat legutóbb a szlovák volt képes. 1994-ben Poprádon megnyerte a C csoportot, aztán egy évvel később Pozsonyban a B csoportot is, hogy aztán alig pár évvel később, 2002-ben, Svédországban világbajnok legyen.

Persze rosszul is sülhet el a mieinknek a szombat. Akár még nagy bajba is kerülhetünk akkor, ha a lengyel legyőzi Kazahsztán rendes játékidőben, mi ugyanígy kikapunk a britektől és az olaszok megverik a szlovénokat. Ekkor négy 6 pontos csapat lesz majd, amelyben (tehát a kazahok, a szlovének és a lengyelek) a mi mérlegünk lesz a leggyengébb, mert nekünk csak egy sikerünk van és gólkülönbséggel az utolsó helyen is végezhetünk.

De erre ne gondoljunk. Drukkoljon mindenki a lengyel és az olasz válogatottnak, este pedig természetesen a magyarnak, mert ha így alakul 2016 után ismét eljutunk a világ elitjébe, amelynek tornáját 2019-ben éppen a szomszédban, Szlovákiában, Kassán és Pozsonyban rendezik.

   A vb állása                     
1 Nagy-Britannia 4 3 0 0 1 13-13 9
2 Olaszország 4 2 0 0 2 11-8 6
3 Kazahsztán 4 2 0 0 2 12-9 6
4 Szlovénia 4 2 0 0 2 12-11 6
5 Magyarország 4 2 0 0 2 7-11 6
6 Lengyelország 4 1 0 0 3 10-13 3

Rovatok