Index Vakbarát Hírportál

Az ütőnkön volt a korong

2018. április 30., hétfő 08:55 | aznap frissítve

Régi mondás, hogy harc után okos a katona, és a magyar jégkorong-válogatott tagjai valószínűleg jó néhányszor visszanézték már, mit kellett volna tenniük 25 másodperccel a vége előtt.

Vas akkor elhozta a korongot a kapunk előtt, Varga Arnold (Újpest) azonban rossz megoldást választott, azonnal nem bikázott bele, birtokolni akarta. Ha csak a palánkra üti, onnan szinte biztosan kimegy a harmadból, és akkor most arról beszélnénk, milyen nagyszerű helyzetfelismerés volt, mert már nem volt idejük arra a briteknek, hogy érdemben veszélyes helyzetet alakítsanak ki. Bár tudjuk, a hokiban 20 másodperc is nagyon sok, de annyi idő alatt nem könnyű visszavinni.

A helyszínen a tudósítóink úgy látták – a videóról sajnos ez nem derül ki jól láthatóan –, hogy a megnyert bedobás után a magyar játékosok egyike elütött a korong fölött, a pakk mintha elakadt volna. A tornán nagyon sok ilyen technikainak tűnő hiba volt – a csapatok panaszkodtak is arra, hogy a sportarénában rossz a jég minősége, és ugye ez aznap már a harmadik meccs volt, annak is az utolsó perce.

Persze, hogy ha sikerül is kiemelni a korongot, az mire elég, nem tudjuk. Csak fikció, hogy akkor meg tudtuk volna akadályozni a britek egy újabb rohamát, hiszen a felszabadítás elmaradt, a britek visszaszerezték a pakkot, és a bal sarokból újabb támadást indítottak. Az egész tornán remekül teljesítő Vay Ádám még menthette volna a helyzetet, de szerencsétlenül ért hozzá.

A Sport1 közvetítésében nem is ezt a jelenetet emeli ki Szuper Levente, hanem azt, hogy az ütőnkön volt a korong. „Simán ki lehetett volna tenni” – jegyezte meg Engyel István kommentátor. „Kardoztunk a korongért, nyilván meg akartuk szerezni” – állapította meg ismét Szuper, a 2008-ban feljutó válogatott kapusa.

Letargikus visszanézni, kevés információnk van, mi volt az edzői utasítás. Kell-e egyáltalán ilyenkor? Vagy elég csak azt sulykolni, el a kaputól? Azt tudjuk, a meccs után nyilatkozta Jarmo Tolvanen szövetségi kapitány, hogy a meccsnek ebben a kritikus szakaszában szándékosan nem kért időt, „mivel vezetett a csapat, az volt a helyes, amit tettem. Előnyben semmiképp nem volt szabad ellőni az időkérést”.

A 62 éves szakember egyébként még nem döntött a folytatásról. Tolvanen beszámolója biztosan sok kérdést vet majd fel, mert a válogatott több meccsen elmaradt valós tudásától. Az emberhátrányos védekezésünk jól működött az egész vébén, és volt néhány remek egyéni teljesítmény – a kapus Vay Ádám mellett Sebők, Galló, Erdély, Hári emelhető ki a fiatalok közül –, de a csapatnak nagyon rossz volt a helyzetkihasználása és a védekezésben is hiányzott a kellő határozottság.

Jövőre Szlovákia rendezi az A-csoportos világbajnokságot, ahová a britek mellett az általunk legyőzött olaszok jutottak fel. A magyar csapat a kazahokkal és a szlovénekkel maradt a divízió 1/A csoportban, ide érkezett a kiesett lengyelek helyére Litvánia, és lesz két kieső az elitligából. Hogy a jövő évi tornát hol rendezik, az az A csoportos vébé utolsó előtti napján derül ki.

Rovatok