Index Vakbarát Hírportál

A svédek tönkreverték az USA-t a hoki-vb-n

2018. május 19., szombat 17:40

Svédország a második harmadban mutatott játékával simán jutott a dániai jégkorong-világbajnokság döntőjébe, miután 6-0-ra győzte az Egyesült Államokat. A svédek címvédőként érkeztek, keretükben 20 olyan játékossal, akik az NHL-ben hokiznak. Az Egyesült Államoktól pedig azért lett volna óriási dolog a döntőbe jutni, mivel ez 1960 óta nem sikerült nekik. Akkor lettek utoljára világbajnokok is. Legutóbb 2016-ban jutottak el a négybe, de akkor az elődöntőt és a bronzmeccset is elbukták.

Svédország vereség nélkül, csupán a szlovákok elleni hosszabbításos győzelemmel bukott egy ponttal végzett az A csoport élén, míg az Egyesült Államok a B csoportban lett második. A negyeddöntőben Svédország csak óriási csatában győzte le a letteket, míg az amerikaiak hasonló nagy meccsen verték ki Csehországot.

Igazán magas színvonalú hokit hozott az első harmad. Már középkezdés után svéd ziccer alakult ki, de utána az amerikai csapat kibérelte a svéd harmadot, nagy fölényben játszott, miközben a svédek a kontrákban bíztak. A 12. percnél 13-4 volt a kapura lövések aránya az amerikaiaknak, de a gólt még sem ők szerezték, hanem svédek egy szerencsés gólból.

Igaz előtte volt egy felső kapuvasas próbálkozás, de a 15. percben Jacob de la Rose vezetést szerzett, lövése Keith Kinkaidről ezúttal kipattant, pechjére társára pattant a korong, onnan pedig a kapus lába között átcsorgót, így Viktor Arvidssonnak már nem volt nehéz dolga. Összességében az első húsz percben az Egyesült Államok sokkal jobb volt, kétszer annyit ütött kapura, de a gólt mégis a svédek szerezték.

A második harmadra teljesen megváltozott a játék képe. Egy enervált amerikai csapat jött ki, amely rögtön a harmad elején kapott egy négyperces előnyt. De ahelyett, hogy visszajött volna a meccsbe, nagyon távol került tőle. Majdnem kapott egyből el egy gólt. Aztán a svédeket továbbra sem hagyta el a szerencséje, emberhátrányból úgy ütöttek gólt, hogy az amerikai kapusról Kinkaid elé csúszott szerencsétlenül a korong, aki köszönte szépen és beütötte. Utána volt még egy nagy amerikai lehetőség, amikor 5 centire a gólvonaltól sikerült Arvidssonnak kikotorni.

Volt szerencséje Svédországnak, de ezért alaposan meg is dolgozott. A 30. percben, emberelőnyből egy csodálatos, érezhetően előre begyakorolt háromszögezés végén már 3-0 volt. Még fejben rendben sem tették magukat az amerikaiak, amikor 11 másodperccel később ismét sakk-matt: Mattias Janmark korcsolyázta le a védelmet ellenállhatatlanul, majd a kapus lába előtt belőtte. Ez már kiütés volt.

Az utolsó játékrészben Egyesült Államok egyre fogyó hittel próbált valamit kozmetikázni az eredményen, mert arra már esélye sem volt, hogy fordítson. Az amerikaiak meccs felénél húztak még egy furcsát, lehozták a kapust, hátha sikerült zárkózni, de megkapták az ötödiket. Az utolsó percekben az USA mindent megtett a becsületgólért, de bekapták a hatodik gólt is, már teljesen széteső védekezés mellett.

Svédország lesz a 2018-as világbajnokság egyik döntőse, ellenfele a 19:15-kor kezdődő Kanada-Svájc meccsen dől el. Az amerikaiaknak újabb évet kell várni, 58 év után sem sikerült finálét játszani, a svédek pedig 16 meccs óta, 2017. május 8-a óta nem kaptak ki világbajnoki meccsen.

Svédország-Egyesült Államok 6-0 (1-0, 3-0, 2-0)

Koppenhága, Royal Arena, vezette: Roman Gofman (orosz) és Oliver Gouin (kanadai)

Gólszerző: Viktor Arvidsson (2). Magnus Paajarvi, Patric Hörnqvist, Mattias Janmark, Adrian Kempe.

Rovatok