Index Vakbarát Hírportál

Megismétlődhet a sportcsoda Budapesten? Egyszer már összejött a bravúr a mieinknek

2024. április 30., kedd 09:25

2024. május hetedikén a prágai elit-világbajnokságra készülő kanadai férfi jégkorong-válogatott Magyarország ellen játssza az utolsó felkészülési mérkőzését Budapesten. A szervezők segítségével felidézzük, hogy a múltban hányszor járt hazánkban a világ egyik legjobb válogatottja, amelyet egyszer már sikerült legyőznie a magyar hokisoknak.

Az észak-amerikai válogatott az elmúlt bő húsz évben összesen hatszor járt Magyarországon. A juharlevelesek 2004 februárjában természetesen telt ház előtt léptek jégre Székesfehérváron. A tengerentúliak kerete akkor a tengeren inneni légiósokból verbuválódott, a vb-csapatba nem jellemzően kerülnek már be európai légiósaik. A magyar válogatott 2–1-re és 4–3-ra is vezetett, de végül Kanada nyert 5–4-re. Azon a mérkőzésen Palkovics Krisztián, Hoffmann Attila, Orsó László, valamint a 2009-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt ifjabb Ocskay Gábor szerezte a góljainkat.

A nagy sikerre való tekintettel a magyar szövetség gyorsan lekötött egy újabb meccset az ellenféllel, hogy a fővárosban is megcsodálhassák az emberek a sportág királyait.

2004 áprilisában a már NHL-sztárokkal teletűzdelt Kanada 9–2-re nyert a magyarok ellen a csordultig megtelt Budapest Sportarénában, 10 ezer néző volt kíváncsi a találkozóra. Pár hétre rá Kanada az A csoportos vb-t is megnyerte.

Egy évvel később, 2005 februárjában az észak-amerikaiak 7–0-ra nyertek a mieink ellen. Érdekesség, hogy a későbbi magyar válogatott csatár, Frank Banham akkor még kanadai mezt viselt.

Újabb egy év eltelével a Thunder Bay Bombers csapata Team Canada nevezett a budapesti tornára, ellenük 6–4-re győzött a magyar csapat, ifj. Ocskay Gábor kétszer is „beköszönt” nekik. A mai napig ez az egyetlen magyar siker kanadai ellenféllel szemben.

2016 novemberében ismét az Európában játszó kanadaiakból összerakott válogatott állt ki a magyarok ellen a Tüskecsarnokban. A vezetést Sofron István találatával a hazaiak szerezték meg, amit öt, válasz nélkül hagyott gól követett, így simán nyertek a vendégek.

Majd jött a 2023-as Hokitavasz, közel 15 ezer néző előtt az MVM Dome-ban. A magyar csapat ismét Sofron góljával szerzett vezetést, de a Stanley-kupa-győztesekkel felálló kanadaiak fordítottak. Galló Vilmos góljával vált szorossá az állás, végül 5–2 lett oda.

Kétszer az A csoportos vb-n is találkozott a két együttes: 2009-ben 9–0-ra, 2016-ban 7–1-re nyert Kanada, az egyetlen magyar gólt Bartalis István ütötte Calvin Pickardnak SZENTPÉTERVÁRON.

Kanada bombaerős kerettel érkezik a magyar fővárosba, többek között a tavalyi NHL-draft első választottja, Connor Bedard is jelen lesz a vb előtti budapesti edzőtáborban, valamint május 7-én az MVM Dome-ban sorra kerülő Magyarország–Kanada felkészülési összecsapáson.

Rick Nashék állítólag a Pittsburg Penguins csapatával a rájátszásról lemaradó, háromszoros Stanley Kupa-győztes Sidney Crosbyt is megkeresték, aki nem mondott azonnal igent, helyette kért pár nap gondolkodási időt. A kanadai újságírók szerint könnyen lehet, hogy az idei draft 1/1-es várományosa, a 18. születésnapját júniusban ünneplő Macklin Celebrini is jégre lép Magyarországon.

magyar csapat vasárnap álomrajtot vett a bolzanói divízió I/A-világbajnokságon, Sofronék Japánt győzték le 3–1-re az első meccsükön. Kedden a torna másik ázsiai alakulatával, a dél-koreaiakkal találkozik Don MacAdam szövetségi kapitány csapata. (A magyar együttes találkozóit a Sport Tv közvetíti.)

A csoportban a mieink, valamint a házigazda olaszok mellett még a szlovén, a dél-koreai, a japán és a román válogatott szerepel. A szokásoknak megfelelően két csapat jut fel az A csoportos elitmezőnybe, az utolsó viszont kiesik a harmadik vonalnak megfelelő divízió I/B-be.

A válogatott számára a szezon a Kanada elleni gálamérkőzéssel ér véget, a két együttes hangulatos és emlékezetes összecsapáson tavaly is megmérkőzött egymással az MVM Dome-ban, bár akkor éppen a mieink is az A csoportra készülhettek. Jegyek már 7990 forinttól kaphatók a találkozóra.

Jégkorong, divízió I/A-világbajnokság

1. forduló

A magyar válogatott további programja:

Rovatok