Index Vakbarát Hírportál

Megint az osztrákok szállították a szenzációt a hoki-vb-n, történelmi sikert arattak

2024. május 17., péntek 08:21

Egy tizedmásodperccel a dudaszó előtt lőtt góllal az osztrákok 3–2-re legyőzték a finneket a csehországi jégkorong-világbajnokság negyedik fordulójának csütörtöki játéknapján.

Ausztria válogatottja tavaly úgy maradt benn az elitben, hogy az utolsó meccsén büntetőkkel verte a magyarokat. Az idei tornán aztán Kanada ellen szerzett úgy pontot, hogy két harmad után 6–1-es hátrányban volt, most pedig a 9. percben a finnek már 2–0-ra vezettek ellene. Ám előbb sikerült egyenlítenie, majd a videobíró tanúsága szerint Benjamin Baumgartner lövése 0,1 másodperccel az alapidő letelte előtt vágódott a hálóba.

A nemzetközi szövetségi honlapjának közlése alapján Ausztria 1957 óta először győzte le a finneket vb-meccsen, utóbbiak a korábbi tíz találkozón igazolták a papírformát.

Hosszú idő után ez a legjobb dolog, ami az osztrák jégkorongban történt

– mondta a győztes gólt szerző Benjamin Baumgartner, aki a végjátékban az ellenfél harmadában, a palánk mellett, de saját kapuja felé korcsolyázott a koronggal, majd a kék vonal előtt visszafordult, és váratlanul lőtt, a pakk pedig a tömegen átsuhanva a jobb felsőben kötött ki.

A prágai csoport esti mérkőzése nem hozott ennyi izgalmat és meglepetést, a címvédő Kanada háromgólos különbséggel győzte le a norvégokat. Kanada – amely a múlt héten Budapesten készült a tornára – végig hatalmas mezőnyfölényben volt a norvégokkal szemben, az északiak a harmadik harmad elején lőttek először kapura, a második próbálkozásukból pedig góljuk született. A címvédő a sikerrel a prágai A csoport élére állt.

Ostravában az Egyesült Államok válogatottja már az első harmadban eldöntötte a franciák elleni meccset, míg a svédek a kazahokat győzték le, és ezzel egyedüliként a mezőnyben továbbra is pontveszteség nélkül állnak.

A magyar válogatott jövőre az elit mezőny tagja lesz, köszönhetően annak, hogy Bolzanóban megnyerte a Divízió I/A-s vb-t.

(Index / MTI)

Jégkorong, világbajnokság, csoportkör:

A csoport (Prága):

Az állás: 1. Kanada 11 pont/4 mérkőzés (20–10), 2. Svájc 11/4 (16–8), 3. Csehország 9/4, 4. Finnország 7/4, 5. Ausztria 4/4, 6. Dánia 3/4 (10–15), 7. Norvégia 3/5 (9–19), 8. Nagy–Britannia 0/3

B csoport (Ostrava):

Az állás: 1. Svédország 12 pont, 2. Szlovákia 8, 3. Egyesült Államok 7 (17–11), 4. Lettország 7 (11–14), 5. Németország 6, 6. Franciaország 4, 7. Kazahsztán 3, 8., Lengyelország 1

A csoportok első négy helyezettje jut a negyeddöntőbe, az utolsók kiesnek a Divízió I/A-ba.

(Ajánlókép: RvS.Media / Robert Hradil / Getty Images)

Rovatok