Index Vakbarát Hírportál

Aranyérmes a női és a férfi kajaknégyes az Európa-bajnokságon

2016. június 25., szombat 11:09

A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású kajaknégyes aranyérmet szerzett 500 méteren a moszkvai kajak-kenu Európa-bajnokság szombati versenynapján.

Nem sokkal később a férfi kajaknégyes is Eb-győztes lett: a Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás összeállítású kajaknégyes is 500 méteren szerzett aranyérmet. 

A Takács Tamara, Medveczky Erika duó ezüstérmet szerzett 1000 méteren, és az újabb ezüstöt Hufnágel Tibor, Dombvári Bence párosa szerezte 1000 méteren. Második lett Takács Tamara is 1000 méteren egyesben. 

Két bronzérem is született, az egyiket a Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó szerezte 500 méteren, a másikat a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus duó bronzérmet szerzett 1000 méteren. Harmadikként zárt K-1 1000 méteren Kopasz Bálint, írja az MTI. 

"Erre az Európa-bajnokságra rajtam kívül gyakorlatilag senki sincs kihegyezve, biztos vagyok benne, hogy az olimpián már sokkal keményebb lesz a mezőny, ott mindenki a győzelemre tör majd, a németek, az ukránok, vagy éppen a fehéroroszok" - nyilatkozta Fazekas-Zur Krisztina, akinek a helye korábban még kérdéses volt, ám ezzel a sikerrel valószínűleg biztosította Szabó Gabriella, Kozák Danuta és Csipes Tamara mögött.

A női négyes győzelmével ellentétben a Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás összetételű férfi K-4 500 m-es egység győzelme meglepetés volt.

"Úgy szálltunk vízre, hogy bármi is történik, nem hagyjuk magunkat kizökkenteni kamikaze taktikákkal. Mi taktikusan versenyeztünk, nagy rajt, nagy utazó, s az utolsó százötvenen akkorát indítottunk, amekkorát lehet" - mondta Tótka Sándor. 

Tótka hangsúlyozta: remek tapasztalatszerzés volt ez számukra, hiszen nagy valószínűséggel négy év múlva, Tokióban ez a szám már szerepelni fog az olimpiai műsorban.

"Jól hangzik, hogy kipróbáltuk magunkat és Európa-bajnokok lettünk, persze hatalmas csaták várhatóak itt a következő években, hiszen ezt a távot mindenki el tudja vállalni" - mondta. 

Rovatok