Index Vakbarát Hírportál

Két hajónyi előnnyel világbajnok a Csipes, Medveczky kajak kettős 1000 méteren

2018. augusztus 24., péntek 16:59

Magyar szempontból két B döntővel kezdődött az első éremosztó délután a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon pénteken. A férfiaknál a kenu és kajak kettes egység is negyedik lett 1000 méteren, előbbi a Korisánszky Dávid, Mike Róbert, utóbbin a Noé Bálint, Ilyés Róbert hajó ért célba a negyedik helyen. A folytatásban aztán két magyarmentes B, illetve A döntő jött, amit sorban hat döntő követett benne magyar hajóval.

Első magyar döntősként a 2017-es 5000 méteres világbajnok kajakos Bodonyi Dóra jött 1000 méteren, amin egy vb-bronz és egy Eb-arany volt eddigi legjobbja. A 24 éves kajakos erősen kezdett, egyből az élre állt, és folyamatosan növelni tudta az előnyét, 500 méternél már egy hajóval vezetett. A második 500 méterre sem fáradt el, és magabiztosan nyerte az első magyar érmet, egyből egy aranyat a 2018-as világbajnokságon. Bodonyi 4:02.892-es idővel ért célba.

Ez volt a magyar kajak-kenu 200. világbajnoki aranya.

Bodonyi mögött a brit Lizzie Broughton lett a második, a dél-afrikai Bridgitte Hartley szerezte meg a bronzérmet.

A Hajdu Jonatán, Fekete Ádám kenu kettős az olimpiai programból kikerült 200 méteren következett, a tavalyi vb-bronzérmes egybés nem tudott javítani a 2017-es eredményén, és az ötödik helyen zárt. A világbajnok a fehéroroszok lettek a lengyelek és az oroszok előtt.

A 2014-es moszkvai vb-n kettesben aranyérmes Lakatos Zsanett kenu 500-on lassan kezdett, négyen elhúztak előle, így csak az ötödik helyért csatázhatott, itt is ért célba. A számban orosz világbajnok lett fehérorosz ezüst- és kanadai bronzérem előtt.

Szintén kenu 500-on indult a többnyire hosszabb távokon eredményes Kiss Tamás, aki a döntő nyolcadik helyén zárt. Brúgással lett brazil arany, majd német ezüst és cseh bronz következett. Kiss a 2013-as koppenhágai vb-n a 26 km-es maratoni számban egyéniben lett bronzérmes, majd 2014-ben Moszkvában és 2015-ben Milánóban is kenu négyesben lett harmadik 1000 méteren, míg a 2008-as pekingi olimpián kettősben nyert szintén bronzot szintén 1000-es távon.

Kajak egyes 500-on a címvédő cseh Josef Dostál verhetetlen volt, mögötte a német Tom Liebscher, majd a magyar Nádas Bence ért be, az ő bronzérmével meglett a második magyar érem Portugáliában.

Döbbenetes fölénnyel nyert Csipes és Medveczky

Utolsó magyar egységként a Csipes Tamara, Medveczky Erika kajak kettős döntőzött 1000 méteren. Jól kapták el a rajtot, lényegében az első méterektől vezettek, és rajt-cél győzelmet arattak másfél-két hajónyi előnnyel. Csipes pont 29. születésnapján, a szülésből visszatérve szerezte hatodik vb-aranyát. Medveczky tavaly is világbajnok volt ebben a számban, akkor Farkasdi Ramónával nyert. Neki ez  volt az ötödik vb-aranya.

Pénteken még négy elő- és középfutamban érdekelt magyar egység.

Rovatok