Index Vakbarát Hírportál

Nyári táborban ismerkedett meg a kajak-kenuval az aranyérmes Gazsó Alida Dóra

2021. szeptember 18., szombat 14:59

Gazsó Alida Dóra nyerte a magyar küldöttség első aranyérmét a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon szombat délelőtt. A 21 éves kajakozó K1 1000 méteren győzedelmeskedett. 

Gazsó Alida Dóra hatéves korában ismerkedett meg először a sportággal, amikor a szülei elvitték egy nyári táborba, de úgy gondolták, hogy lányuk úgyse a kajak-kenu mellett fogja letenni voksát. Azonban a csapattársak és az edzője maradásra bírták, ahol megismerkedett a sportág alapjaival. 

Elmondása szerint eleinte még a vadkacsák is gyorsabbak voltak nála az edzéseken, de edzője felfigyelt a mozgására és tanácsokkal látta el futásra, edzésre és erősítésekre vonatkozóan. 

11 évesen nyerte meg első versenyét, és amikor látta szülei örömét még lelkesebb és motiváltabb lett, elkezdte még komolyabban venni az edzéseket

– olvasható a Szentkirályi Tehetségprogram cikkében. 

14 évesen az Olimpiai Reménységek Versenyén három évvel idősebbek ellen versenyzett, ahol négyesben a 4. helyen végzett, de egy évvel később már amelyik számban elindult, ott rendre dobogós helyen végzett. 

Első komolyabb sikereit 2016-ban érte el, a Minszkben megrendezett ifjúsági és U23-as világbajnokságon kajak-kettes és négyes versenyszámban is 500 méteren aranyérmet szerzett. 

A 2019-es szegedi világbajnokságon a női kajaknégyessel 500 méteren világbajnoki címet szerzett, míg a 2021-es lengyelországi Európa Bajnokságon szintén aranyérmet szerzett K1 1000 méteren. 

Gazsó Alida Dóra a koppenhágai kajak-kenu világbajnokságon K1 1000 méteren szerezte meg Magyarország első aranyérmét, a 21 éves kajakozó nagy fölénnyel, három hajóhosszal verte a mezőnyt.

(Borítókép: MTI)

Rovatok