Index Vakbarát Hírportál

Sterbik kidőlt, egy Eb-kapussal a spanyolok

2010. január 20., szerda 14:12

A spanyol válogatott 13. lett a legutóbbi világbajnokságon, most összeszedettebbnek látszanak, de verhetőek. Az ausztriai kézilabda Európa-bajnokság legfontosabb meccse jön, a győzelemmel tovább is jutnánk.

Szerda délelőtt vált biztossá, hogy Sterbik Árpád nem védhet már a kézilabda Európa-bajnokságon, mert elszakadt a vádlija. A csehek ellen három percet bírt, majd lebicegett, a magyarok elleni mérkőzésen tehát Hombradosnak kell végig a kapuban állnia.

Önmagában ez kedvező, mert a magyaroknál könnyen felléphet a Sterbik-fóbia, ha a kapus az első lövéseket hárítja, a csapat többségét ugyanis kiválóan ismeri, pontosan tudja, ki melyik irányba szokott lőni, melyik megoldást választja.

A 38 éves José Javier Hombrados teljesen más stílusban véd, mint Sterbik, de nyilván a vajdasági magyar kapus elárulja neki, mik a meglátásai. A mieink hetest nem lőhettek a franciáknak - végül döntetlen lett az olimpiai és világbajnok ellen -, most nyilván kapunk majd, ezek értékesítése nagyon fontos, Hombrados előre készülhet Iváncsik Gergőből vagy Milorad Krivokapicsból.

Valero Rivera kapitány Nikola Eklemovicsot és Császár Gábort méltatta a Marca hasábjain, a két irányító nem lőtt gólt a franciáknak, a spanyolok nyitott védekezését azonban befutásaikkal könnyen szétzilálhatják.

„A franciák elleni egy pont akkor ér valamit, ha le tudjuk győzni a spanyolokat” – mondta Ilyés Ferenc a kedd esti meccs után.

A két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon ez hét góllal sikerült, az viszont az első meccs volt. A magyar válogatott hagyományos baja az erőnlét, pontosabban a mentális frissesség. A sorozatterhelés rendkívül szívja az energiát, de Csoknyai István hisz abban, hogy ezúttal nem fordulhat elő az, ami a felkészülési tornán, és kétszer egymás után is képes koncentráltan játszani csapata, mert vannak még tartalékai. (A felkészülési tornán a horvátok elleni döntetlen után nagy zakó jött a lengyelektől.)

A mieink helyzetét nehezíti, hogy a spanyolok keveset adtak ki magukból a csehek ellen, 12 góllal győztek, kísérletezhettek is. A magyar játékosok vélhetően csak hajnalban tudtak elaludni, innen kellene felpörögniük, ami nem lehetetlen, de lényegesen nehezebb. A népes szurkolótábor ugyanakkor átsegítheti a holtpontokon a csapatot a szerda esti (20.30, Sport1) meccsen.

Csak négyen edzettek délelőtt

A kedden keveset játszott Nagy Kornél és Császár Gábor, valamint az ausztriai Eb-re eddig be nem nevezett Putics Barna és Zubai Szabolcs a másodedzővel, Vladan Maticcsal mozgott egy keveset. A többiek sétáltak a belvárosban,
"Másfél hete, az itteni Interwetten-kupán játszottunk egy értékes döntetlent a horvátokkal, majd másnap nagyon kikaptunk a lengyelektől. Remélem, a franciák elleni 29-29 után most a pihenő révén frissebbek leszünk a spanyolok ellen, és nem ismétlődik meg a múltkori eset" - indokolta döntését Csoknyai kapitány.

A magyaroktól hiányzó Nagy László az Európa-bajnokság előtt két nappal azt mondta, három kiélezett meccset vár ránk, és szerinte a spanyolok verhetőek, akitől igazán tartott, Sterbik Árpád nem lesz ott a kapuban.

A spanyolok a jobbátlövő posztján nem túl jók, egy nagyon fiatal játékos, Gurbindo játszik Malmagro mellett, itt lehet esély az előnyszerzésre. És persze a kapuban, ahol Fazekas és Puljezevics kimagaslót nyújthat újra.

A végjátékot most viszont bírni kell, a sportág egyre inkább afelé halad, hogy az utolsó tíz percben egy új meccs kezdődik, és a klasszisoknak akkor kell megmutatniuk tudásukat.

Rovatok