Index Vakbarát Hírportál

Tényleg ennyire brutális lenne Ilyés?

2011. január 19., szerda 15:07

Hatszor állították ki négy meccsen az erdélyi Ilyés Ferencet, csak egy lengyelt küldtek ki nála többször a kézilabda világbajnokságon. Mégsem durva, csak kényszerhelyzetben van, ő legalább odaér a magyar falból.

A férfi kézilabda-válogatott az utolsó meccs (Ausztria) eredményétől függetlenül továbbjutott csoportjából a svédországi világbajnokságon.

A tét nélküliséggel járó pluszpihenő kifejezetten jól jön a szombati meccsig, amikor vélhetően a franciákkal játszunk. A topfavorit ellen a vereség belefér, utána viszont a német vagy a spanyol kettősből egyet legalább verni kellene, hogy elérhessük a hetedik helyet, amely olimpiai selejtezőtornára jogosít.

A csapat kiemelkedik eddig a lerohanások eredményes befejezésében, a kapusok között Mikler Roland az egész tornán a negyedik. A lengyel Szmal az első, a norvég Erevik és az argentin Schulz van még előtte.

Átlövésből azonban továbbra sem vagyunk igazán veszélyesek, a csapathoz a középdöntőre csatlakozó Carlos Perez remélhetőleg ezen a mutatón képes változtatni.

Mikler mellett kulcsembere még a csapatnak Ilyés Ferenc, aki - Mocsai Tamáshoz hasonlóan - eddig 170 percet volt a pályán. Tizenhárom gólt lőtt, a szaggatottról huszonötször próbálkozott, tíz gólt lőtt. Ilyés-szintű játékosunk nincs is több. A védekezés alapembere, mivel hármas védőként rajta kívül csak Schuchot és Katzirzot tudta kivinni a kapitány, de utóbbi keveset játszik, nincs is jó formában és az ujja is sérült.

Ilyést összesen hatszor állították ki, háromszor kapott pirosat. A brazil Bortolinót rosszul találta el – felrepedt az irányító szája, ezért rögtön járt a piros -, Izland és Japán ellen pedig összeszedte a három kétperces büntetést, amiért ugyancsak piros jár.

Az egész mezőnyben csak Siodmiaknak van több büntetése nála, igaz, a lengyel védekező specialista, és feleannyi időt töltött a pályán, mint Ilyés. Ugyancsak hatszor állították ki a norvég Lundot, a svéd Oscar Carlént is.

A hátralévő meccseken fel kell zárkózni mellé keménységben, tehermentesíteni kell, mert ugyan eddig jól bírta a ritmust, a neheze majd csak a középdöntőben jön.

A csapathoz csatlakozó Perez a támadásoknál mindenképp kiváltja majd Ilyést, és a nagy meccseken még jobban összpontosíthat a védekezésre.

Rovatok