Index Vakbarát Hírportál

Szerdán sorsolják a 2012-es női kézilabda Eb-selejtező csoportjait

2011. április 26., kedd 16:54

Április 27-én, szerdán délután dupla sorsolást tartanak Hollandiában, a jövőre rendezendő következő két női világverseny csoportjait húzzák ki. Előbb a 2012-es, decemberi felnőtt Európa-bajnokság selejtezőjének, majd az idén augusztusi junior Eb 16-os döntőjének csoportbeosztását készítik el. A magyar válogatott mindkét eseményen érintett lesz, felnőtt és junior együttesünk egyaránt a második legerősebb kalapba nyert besorolást, írta a szövetség hivatalos honlapja. A sorsolásról 16:45-től élő internetes közvetítés lesz látható a www.ehf-euro.com/NED2012/ honlapon.

A 2012. december 4. és 16. között, Hollandiában rendezendő női Európa-bajnokság részvételi jogának kiharcolásáért a már megszokott kvalifikációs rendszerben, hét négyes csoportban vetélkednek majd az érintett válogatottak. A csoportok első két helyezettje jut be a 16-os döntőbe, melynek már automatikusan tagja a rendező holland és a címvédő norvég válogatott.

Az EHF rangsora alapján a magyar válogatott a 2. kalap élére került, így nem szerepelhet azonos négyesben a horvát, a montenegrói, az ukrán, a macedón, az osztrák és a szerb nemzeti együttessel.

1. kalap: Oroszország, Románia, Spanyolország, Franciaország, Dánia, Svédország, Németország

2. kalap: Magyarország, Horvátország, Montenegró, Ukrajna, Macedónia, Ausztria, Szerbia

3. kalap: Fehéroroszország, Szlovákia, Portugália, Izland, Szlovénia, Törökország, Lengyelország

4. kalap: Csehország, Litvánia, Olaszország, Svájc, Azerbajdzsán, az előselejtező 1. és 2. helyezettje

Idén augusztus 4. és 14. között Hollandia öt városában (Amelo, Arnhem, Leek, Maastricht and Rotterdam) rendezik a női junior kontinenstornát, melynek 16-os mezőnye a húsvéti hétvégén megtartott selejtezők után vált véglegessé.

Az EHF a két évvel ezelőtti, szerbiai U17-es Eb végeredménye, valamint a most véget ért selejtezők alapján alakította ki a sorsolási beosztást. A kvalifikáció egyik csoportjának győzteseként a magyar válogatott a 2. kalap élére került, így nem kerülhet azonos négyesbe a rendező holland, valamint a spanyol és a német csapattal.

1. kalap: Dánia, Oroszország, Norvégia, Franciaország (a 2009-es junior Eb 1-4. helyezettjei)

2. kalap: Magyarország, Hollandia, Spanyolország, Németország

3. kalap: Románia, Horvátország, Ukrajna, Svédország,

4. kalap: Szerbia, Ausztria, Lengyelország, Szlovénia

Rovatok