Index Vakbarát Hírportál

Gyilkos csoportban bravúrra készülnek a kézisek

2012. január 14., szombat 20:55 | tizenkét éve frissítve

A magyar férfi kézilabda-válogatott a hatodik helynél még sohasem jutott előrébb az Európa-bajnokságon. Messze ez a legnehezebb torna, még ha az olimpia vagy a vb rangosabb is. A szövetség a nyolcba várja a csapatot, de ehhez legalább két bravúr kell, mert a csoport és az ág is gyilkos.

Mivel a magyar férfi kézilabda-válogatott a tavalyi vb-n a hetedik lett, megszerezte az olimpiai selejtezőtornás részvételt, ezért nyugodtan készülődhet arra, hogy a vasárnap kezdődő Eb-n ismét a legjobb nyolc közé jusson. Ezt várja el ugyanis az elnökség, a kapitány is, és nem utolsósorban a csapat magától. Felfelé ívelő szakaszban van a csapat, már csak az önbecsülés miatt is fontos a szinten tartás, esetleg a pozíciójavítás.

A feladat rendkívül nehéz, részint az Európa-bajnokság mezőnye sokkal komolyabb, mint egy világbajnokságé, pár napos pihenésre nincs lehetőség, valamennyi meccs nagyon igénybe veszi a játékosokat. Ráadásul brutális csoportban vagyunk, mert az oroszoknak az Eb utolsó esélyük, hogy az olimpiáért harcoljanak, a spanyolok a vb-n harmadikok lettek, félgőzzel is vertek bennünket, a franciák pedig az olimpia óta mindent megnyertek.

A pénzügyek: 20 milliót ér az olimpiai részvétel

Ha az Eb-ről olimpiai kvótát szerez a csapat, 20 millió forintot kap. Az Eb-aranyérem 15, az ezüstérem (ha nem ér olimpiai kvótát) és a bronzérem 12-12, a 4-6. helyezés 8, a 7-8. helyezés pedig 5 millió forintot ér. Ha a csapat a franciák mögött lesz második, és ezzel olimpiai kvótás, ez is 15 milliót jelent. Amennyiben pedig az áprilisi selejtezőről jut ki a londoni játékokra, azt 20 millió forinttal honorálja a szövetség.

„Mindegyik meccsre nagyon komolyan készülünk, mindegyikre megvan a kimunkált stratégiánk, az alkalmazott taktikánk, és meglepetéssel is készülünk. Egy magyar válogatott nem tépázhatja meg a sportág tekintélyét. Emellett ilyen hőfokú, ilyen intenzitású meccsekre van szükségünk, hogy az évben hátralévő nagy feladatainkon helyt tudjunk állni” – vezette fel Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Hozzátette, mindhárom csoportbeli ellenfél úgy kalkulál, a magyarok ellen megszerzi a győzelmet. „Megszoktuk már ezt, a világbajnokságon is így kezeltek bennünket, az ellenfél előre beírta a két pontot, ha rólunk volt szó. Ez a csapat tiszteletre méltóan küzdött, nem törődött a papírformával, és két jobban jegyzett ellenfelet legyőzve jutott a nyolc közé, ahol a 2007-ben vb-második lengyeleket is felülmúlta. Most is lebecsülnek bennünket, de nem baj, a pályán kell meccset nyerni, nem előtte” – folytatta a negyedik olimpiájára készülő kapitány.

A magyarokat azért lehetett könnyed legyintéssel elintézni, mert a csapat a 2010-es Európa-bajnokságon ugyan döntetlent játszott a későbbi győztes franciákkal mindjárt az első meccsen, de utána kikapott a csehektől, és a csoportjában ragadt. Nagy László lemondta a válogatottságot, tehát világsztárját elveszítette Magyarország, ezért valójában a legutóbbi hetedik hely erő feletti teljesítmény. A társulat képes egymásért küzdeni, ebben is van az ereje, ezért képes nagy eredményeket elérni.

Az orosz válogatott ki sem jutott a vb-re, így jobb híján most kell megmutatniuk, értékes csapatot alkotnak a Csehovszki Medvegyi pár légióssal megerősített játékosai. A fogadóirodák esélyesebbnek tartják az oroszokat, akik a svédektől a felkészülés alatt előbb nyolcgólos vereséget, majd eggyel nyertek.

A svédek nagyjából felvázolták az első meccsen, mi lehet az üdvözítő taktika: a nagy lövőket beszorítva, keményen ütközve visszafogták a lendületet. Ha az oroszok tudnak rohanni, bárkit képesek legyőzni, ezt igazolták a második meccsen (27-26) a selejtezőben is, hiszen a dánokat verték. Ha viszont statikus játékra kényszerülnek, akkor elfogy a lendület, és verhetők. A Veszprém is így verte a Medvegyit a BL-ben. Az oroszok akkor mindössze 22 gólt lőttek, ha hétfőn este is csak eddig jutnak, nem nyerhetnek.

A spanyolok és a franciák elleni meccs sok mindenre választ ad, amire a mester választ vár: tagozott védelem ellen hogyan tudnak játszani a mieink, Hombradosszal hogy boldogulnak, a  Barcelona két villámgyors szélsőjével (Tomas, Garcia) mennyire tudjuk a lépést tartani. A franciák elleni meccsen két ilyen ütközet után nem sok jóra számíthatunk, de az például kiderülhet, mennyire tudunk védekezni ellenük.

 

Az oroszok elleni győzelem vélhetően továbbjutást ér, de Mocsai már arra is figyelmeztetett: egy bravúr sem biztosan elegendő a továbbjutáshoz. A középdöntő kiszámíthatatlan, de jelzést ad arra, hogy a sorozatterhelésben mennyit fejlődött a magyar válogatott. „Borzasztóan kétséges mindhárom meccs végkimenetele, de vannak olyan pontok, amelyekre még ezek a nagyon komoly csapatok is érzékenyek. Ezeket próbáljuk megtalálni, próbáljuk kihasználni.”

Az áprilisi olimpia selejtező előtt fontos tudatni: képben vagyunk, folyamatosan fejlődünk. Mocsai Tamás adta meg a legfrappánsabb választ arra, miért fontos ez a torna. „Ahogy idősödöm, egyre kevesebb esélyem lesz megmutatni, hogy ilyen téthelyzetben mire vagyok képes.”

A magyar szurkolók a leglelkesebbek

A nyolcezres csarnokban akár ötezer magyar is lehet, hiszen a 220 ezres városban még körülbelül 18 ezres a magyarok létszáma, az eddig értékesített jegyek előfoglalása 40 százalékban Magyarországról történt. Az érdeklődés felfokozott, jegy már alig van az orosz meccsre, míg a többi meccsre sokkal könnyebben be lehet jutni.

Mocsai 62 éves lesz idén, neki egész biztosan az utolsó olimpiai esélye a londoni, de a korosztályos vb-n bronzérmes generációnak (Császár, Mikler, Zubai, Putics) most kellene befutnia, most vannak a legjobb korban.

Vetési Iván MKSZ-elnök még tovább ment, szerinte győzelemre születtek a fiúk. A feltételrendszert igyekezett is ehhez igazítani az általa vezetett elnökség. Tízről negyveneurós lett a napidíj, az odautazás nem hektikus, mint legutóbb Svédországba, kétszer is tud a csapat a helyszínen edzeni. A biztosítás duplán megoldott, mert ez európai szövetség is kompenzálja az esetlegesen megsérülőket.

 

Nem véletlenül mondták a játékosok, hogy ugyan eddig sem volt fontos számukra a pénz, ha a válogatottról van szó, de most válogatottnak érzik magukat, szembetűnő a megbecsülés, javulóak a körülmények, nincsenek ruha vagy cipőgondok.

És akkor a csapat. Három kapus van, Fazekas bokatörése után tért vissza – nyilván hatalmas a labdaéhsége és a motivációja is -, a két szegedi (Tatai, Mikler) pedig a BL-ben megmutatta, hogy olyan nem lehet, hogy az egyiknek ne legyen jó napja.

A balszélsőknél Iváncsik Gergő szezon közben többször nem találta magát, de most újra elkapta a fonalat, a cseréjét, Vadkerti Attilát a védekezésben akár zavarónak is lehet használni, ha a helyzet úgy hozza. Gulyás Péter saját kérésére nem válogatott, Iváncsik Tamásnak az indulásoknál nagyon fontos szerepe van, Harsányi Gergely a heteseknél is megbízható.

A belső posztokon többen is berobbanhatnak, Ancsin Gábor jó formában van, de Zubai betegsége miatt a csurgói Szöllősi Szabolcs is bevethető beállóban. Császár alapember irányítóban, elhajlásos lövéseire, kiváló passzaira is számítunk. Ha a helyzet úgy hozza, Mocsai Tamás is felválthatja, de Nagy Kornél is ott van, ha pedig három lövővel játszunk, Ilyés Ferenchez lehet nyúlni. Ilyésnek átlövőben Putics lehet a cseréje, aki a Gummersbachban sokszor eredményes volt.

Rengeteg variáció van tehát, ami pozitív, és ezeket komoly téthelyzetben gyakorolni abszolút ideális.

A program és a keret:

január 16., hétfő:

C csoport (Újvidék): Franciaország-Spanyolország 18:15 ó, Magyarország-Oroszország 20:15
január 18., szerda:
C csoport (Újvidék): Oroszország-Franciaország 18:15 ó, Magyarország-Spanyolország 20:15
január 20., péntek:
C csoport (Újvidék): Spanyolország-Oroszország 18:15 ó, Magyarország-Franciaország 20:15

Kapusok: Fazekas Nándor (MKB Veszprém), Mikler Roland (Pick Szeged), Tatai Péter (Pick Szeged)
Jobbszélsők: Harsányi Gergely (Tatabánya Carbonex), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém)
Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Krivokapics Milorad (Cimos Koper, szlovén), Laluska Balázs (MKB Veszprém), Mocsai Tamás (Flensburg, német)
Irányítók: Császár Gábor (MKB Veszprém), Nagy Kornél (Dunkerque, francia)
Beállók: Schuch Timuzsin (MKB Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Putics Barna (Gummersbach, német)
Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged)

    

Rovatok