Index Vakbarát Hírportál

Megrogytunk, ciki vereséggel lett vége

2014. január 22., szerda 20:08 | aznap frissítve

A 25-24-es osztrákok elleni fájó kudarc azt jelentette, nyolcadik a magyar a férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon. Pedig a dánok nagyon megverték Izlandot (32-23), vagyis utólag kiderült: egygólos siker is elég lett volna, hogy az ötödik helyért játszhassunk. Hat meccsből egyszer nyertünk, összességében ennél többre nem is számíthattunk.

Magyarország utolsó középdöntős meccsét Ausztriával játszotta a dániai férfi kézilabda-Európa-bajnokságon. Mindkét csapat elérte, amit a torna előtt akart, hiszen az osztrákok bravúrral bejutottak a tizenkettő közé, míg a magyarok a legjobb nyolc között már biztosították helyüket az eddigi egy győzelemmel és döntetlenekkel.

Ettől még a mieinknek volt nagyobb a tét, mert győzelemmel elérhető lett volna az ötödik hely. Ez azért lett volna különösen fontos, mert Eb-n, vagyis a legnehezebb nemzetközi versenyen eddig a hatodik volt a legjobb magyar helyezés.

Az osztrákok a spanyolokkal szemben két napja mindent kiadtak magukból, hogy döntetlent érjenek el, de az utolsó támadásuk nem sikerült, így hatalmas energiát felemésztve eggyel kikaptak.

Ők fáradtabbak lehettek az Ancsin sérülése miatt még nagyobb szerkezeti gondokkal küzdő magyaroknál is. A balkezes átlövő ugyanis nem játszhatott, Mocsai Tamásnak kellett pótolnia őt, aki térdműtéte után a rehabilitációt lerövidítve vállalta a szereplést. Mivel a jobb kezes átlövő posztjáról eddig sem domináltunk, olyan játékost veszítettünk el, aki állandó veszélyt jelentett a riválisra.

Az ötödik perc végére Császár duplájával 3-1-re elléptünk, az első negyedóra végére azonban még Mikler bravúrjai ellenére is 5-5 volt, mert Császár kétszer is pattintással szeretett volna hetest értékesíteni, Marinovic kapus viszont pontosan így számolt. (Online közvetítésünket itt megnézheti.)

Iváncsik Gergő hetesei már pontosak voltak, a szélről Szalafai lőtt határozottan és helyes megoldásokat választva, így nőtt az előnyünk, és amikor Mocsai és Putics miatt már átlövéseink is voltak, a félidő végére 13-9 lett.

Az osztrákok legjobbja ezúttal is az a Szilágyi Viktor volt, akinek az édesapja, István, több mint 200-szor szerepelt a magyar válogatottban, még olimpiára is kijutott. A 35 éves Szilágyi klubcsapataival minden trófeát megnyert, és szemlátomást nagy erőssége a folyamatosan fejlődő, de a legjobb nyolcat így is esélytelenül ostromló Ausztriának.

A második félidő elején emberelőnyben Iváncsik sem találta a jó technikát hetesnél - kétszer is hibázott -, az osztrákok közelebb jöttek, de a 42. perc környékén voltunk a legnagyobb bajban, amikor kettős emberhátrányban az osztrákok a zsinórban lőtt három találattal 18-17-re felzárkóztak. Nagy fegyelmezetlenség volt, hogy ez a helyzet kialakulhatott.

A 47. percre 19-18-ra már ők vezettek, ekkorra nagyjából biztossá vált, hogy már a győzelemért is küzdeni kell a ritmust nem találó, nagyon nehezen és fásultan mozgó válogatottnak, a gólarány javítása pedig illúzió.

Mikler visszaállása tartást adott, fontos labdák sorát fogta, három irányítóval álltunk fel - Lékai, Császár és Nagy Kornél is benn volt egyszerre -, és balkezes nélkül támadtunk. Nagy hatalmas gólt lőtt, de az utolsó tíz perc így is 21-21-gyel indult.

Santos szélsőgóljával újra a rivális vezetett, Nagy hetest és két percet harcolt ki, Császár pedig a büntető értékesítésével egyenlített.

Szilágyi így is gólt lőtt, mert Gulyás előtte a bíróval állt le vitatkozni, ahelyett, hogy visszazárt volna. Utána mellépörgetett egy lövést, ez így 10 másodperc alatt a mentális fáradság egyértelmű jele volt.

Az utolsó öt percnek 23-22-ről vágtunk neki, Weber a jobb szélről ügyesen pattintott, Kolart utána kiállították, Zdolik beállásával újoncot avattunk: Bauer viszont védett, labdát szereztünk, Zdolik rosszul passzolt. A 22 éves átlövő nem találta a helyét a mély vízben.

Ilyés gólt lőtt, Vadkerti ejtésből nem találta el a kaput, így az egyenlítés elmaradt. Az osztrákok izlandi kapitánya, Johansson időt kért, megpróbálták megőrizni az előnyüket. Weber megint betalált a szélről, Ilyés ugyan hatalmas gólt lőtt, de az talány, miért csak ebben a szorult helyzetben próbálkozott ilyen bátran.

A magyar válogatottat nyolcadiknak rangsorolták, ahogy két éve is, Szerbiában. A világbajnoki selejtezőben kiemeltek vagyunk, de a németeket, norvégokat vagy a legutóbbi vb-negyedik szlovénokat így is kaphatjuk, igaz a lényegesen gyengébb görögöket, litvánokat is.

Mocsai Lajos, a magyar csapat szövetségi kapitánya azt mondta, "úgy érzem, két fáradt csapat játszotta végig ezt a mérkőzést, nagyon nehéz héten vagyunk túl, hiszen egy vírus ment végig a csapaton és Ancsin Gábort is elvesztettük, éppen ezért a gárda az ereje végére ért. A két fáradt csapat közül mi vettük fel hamarabb a ritmust, de sajnos a négy kihagyott hétméteres és az elrontott ziccerek, még több erőnket emésztette fel.

A végén nekünk kellett rohanni az eredmény után, de már nem volt esélyünk. Nyilvánvalóan nem öröm így búcsúzni, de azt gondolom, Európa legjobb nyolc csapata közé bekerülni nagy dolog. Emelt fővel utazhatunk haza, hiszen a célunkat elértük. Gratulálok a csapatnak az elmúlt négy heti munkáért, csak a dicséret hangján tudok beszélni az együttesről."

Mikler Roland, a magyar csapat kapusa: "Az első félidő után úgy éreztem, lehet esélyünk arra, hogy olyan gólkülönbséget alakítsunk ki, hogy akár az ötödik helyért játszhassunk. A második félidőre kipukkant a csapat, nem tudom, mi történt..."

Iváncsik Gergő, a magyar csapat balszélsője: "Szégyellem magam, egy olyan vereséget szenvedtünk, amit nem lett volna szabad. Amit az első félidőben szépen felépítettünk, azt a második játékrészben teljesen leromboltuk, mintha káosz uralkodott volna a pályán. Nagyon sajnálom, hogy ilyen csúnyán zártuk az Európa-bajnokságot. Összességében elégedettek lehetünk, a célunkat elértük. Nyilván a szurkolók nem számítottak arra, hogy így zárjuk a tornát, le kell vonni a tanulságokat és fel kell építeni néhány dolgot."

Patrekur Johannesson, az osztrákok szövetségi kapitánya: "Nagyon boldogok vagyunk az eredmény miatt, büszke vagyok a csapatomra, hogy a spanyolok ellen és most is megmutatta, mire képes. Végig küzdöttük a mérkőzést, úgy gondolom, kiváló tornán vagyunk túl, kivívtuk az ellenfelek tiszteletét."

Szilágyi Viktor, az osztrákok átlövője: "Ez a mérkőzés olyan volt számunkra, mint az egész torna, egyszer fent, egyszer lent. Mindenki elképesztően fáradt volt már, ennek ellenére fantasztikus, hogy egy ilyen győzelemmel zárhattuk a viadalt."

Jegyzőkönyv

Ausztria-Magyarország 25-24 (9-13)
Herning, Jyske Bank Boxen, 11 ezer néző, v.: Gubica, Milosevic (horvátok)
    gólszerzők: Santos 6, Szilágyi 6, Weber 5/2, Schmid 2, Ziura 2, Edelmüller 1, Wagesreiter 1, Kolar 1, Schlinger 1, illetve Iváncsik G. 5/3, Császár 4/2, Szalafai 3, Putics 2, Mocsai, Ilyés és Gulyás 2, Szöllősi 1, Lékai, Nagy K. 1, Zubai 1.
Spanyolország-Macedónia 33-22 (15-12)

I. csoport (Herning):

Dánia-Izland 32-23 (17-13)

Spanyolország-Macedónia 33-22 (15-12)

    A csoport végeredménye: 1. Dánia 10 pont, 2. Spanyolország 8, 3. Izland 5, 4. MAGYARORSZÁG 3, 5. Macedónia 2, 6. Ausztria 2

    Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény dönt.

    II. csoport (Aarhus): 

Horvátország-Lengyelország 31-28 (15-14)

Svédország-Franciaország 30-28 (14-16)

Oroszország-Fehéroroszország 39-33 (23-17)

    A csoport végeredménye: 1. Franciaország 8 pont, 2. Horvátország 8, 3. Lengyelország 6, 4. Svédország 6, 5. Oroszország 2, 6. Fehéroroszország 0

    Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény dönt.

    További program:

    péntek:

    az 5. helyért:

Izland-Lengyelország 16.00

    elődöntő:

Dánia-Horvátország 18.30

Franciaország-Spanyolország 21.00

    vasárnap:

a 3. helyért 15.00

a döntő 17.30

Rovatok