Index Vakbarát Hírportál

Zubai: Leromboltuk, amit építettünk

2014. január 23., csütörtök 10:57

Az osztrákok elleni kellemetlen vereség (24-25) azt jelentette, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott a nyolcadik helyen végzett az Európa-bajnokságon. A csapat egyszer nyert, két döntetlen mellett háromszor kikapott.

A macedónok elleni győzelemnél (31-25) játszott a legjobban a csapat, mert remekül védekezett, Kiril Lazarovot tökéletesen kikapcsolta a játékból. Izland ellen kevésen múlott a győzelem (27-27), még akkor is, ha Lékainak az utolsó másodpercekben kellett egyenlítenie. A norvég szélső lehetetlen szögből lőtt gólt a hajrában, mivel nekünk elég volt a döntetlen is (26-26), már nem harcoltunk igazán a győzelemért.

A három vereségből kettő előre kalkulálható volt, mert a világbajnoki döntő két résztvevőjével szemben (spanyol és dán) másra nem számíthattunk, de az osztrákok elleni vereség ténylegesen nagy kudarc volt, nem véletlenül mondták az érintettek szinte egytől-egyig, szégyellik magukat. Ami arra világít rá, hogy egy osztrák csapatot bármilyen összeállításban játszó magyarnak le kellene győznie.  

A csapat beállója, Zubai Szabolcs fogalmazta a legérzékletesebben a lelki állapotukat a Nemzeti Sporton vezetett blogján: „amit felépítettünk az elmúlt öt mérkőzésen, azon sokat romboltunk egy meccsen.”

Megállapítja még, t alán az volt a nagy hiba, hogy egyénileg akarta mindenki megoldani a meccset, nem pedig csapatként, ahogy eddig jellemző volt rájuk.

A z osztrákok szerinte olyannyira nem is akartak nyerni, egyszerűen ők hozták vissza a meccsbe őket.

H a visszanézzük: volt egy fegyelmezetlenségből adódó kettős emberhátrány, akkor tűnt el a négygólos előny (18-14).

A csapat elfogyott a végére, mivel a korábbi meccseken is csak Ancsin jelentett jelentős átlövőerőt, képtelenség volt pótolni őt, igaz, ez a meccs még úgy is hozható lett volna, ha a négy elhibázott hetesből kettő bemegy.

E gy Európa-bajnokság rendszerint kilúgozza legjobbjainkat, pedig most nem kellett két nap alatt két meccset játszani, ahogy régebben, mindig egy volt egy kis pihenő. Nem volt meglepő az enervált játék, két éve a már biztosan továbbjutó horvátok ellen úgy lett 24-24, hogy a rivális egyáltalán nem erőltette a játékot.

Magyarországnak kedvezőbb a világbajnoki lebonyolítás, mert vannak olyan meccsek, amikor lehet pihenni, és jobban lehet súlyozni az erőt a kiesés szakaszra.

Mindenesetre az biztató, hogy a jól elkülöníthető legjobb négy utáni kasztban továbbra is ott vagyunk, Mocsai Lajos  kapitány szerint óriási erőfeszítéssel.

Nagy Lászlóval pedig ez a világbajnokságon továbbra is megőrizhető, ha pedig így lesz, akkor az olimpiai selejtező is elérhető.

Ehhez Mocsai szerint „meg kell oldanunk, hogy a válogatott játékosok a klubcsapatukban is meghatározó szerepet töltsenek be, még ha a külföldi sztárok igazolásával sokak játéklehetősége is hullámzóvá válik. Emellett meg kell említeni, hogy korábban két fő csapat mellett egy-két külföldi klub adta a válogatott keretét, most pedig tíz egyesületből érkeztek a játékosok, ez pedig nehezítette a koncentrált munkát."    

A világbajnoki selejtezőt vasárnap sorsolják, a németeket, norvégokat és a szlovénokat lenne jó elkerülni.

Rovatok