Index Vakbarát Hírportál

Már az olimpiáért játszik Mocsai csapata

2014. június 8., vasárnap 08:54

A kézi-vb-ért Szlovéniát kell verni, 4 éve egy gól döntött ellenük. Fontos meccs jön vasárnap délután Veszprémben, kilenc éve volt nélkülünk vb.

Két rendkívül fontos világbajnoki selejtezővel ér véget a férfikézilabda-szezon, Magyarország hiába volt kiemelt a januári sorsoláson, az egyik legnehezebb, vagy ahogy Mocsai Lajos szövetségi kapitány fogalmazott, a legkiszámíthatatlanabb ellenfelet kapta.

Szlovénia ugyanis negyedik lett a legutóbbi világbajnokságon, a 2012-es Eb-n pedig legyőzte a magyarokat. Négy éve ugyanakkor a két meccs összesítése alapján a magyarok egy góllal jobbak voltak – Fazekas egy gólt kapott az utolsó tíz percben -, így sikerült kijutni a 2011-es vb-re, ahonnan az olimpiai selejtezőtornára is biztosította a helyét Mocsai csapata.

Most is szoros meccsek várhatók, a magyarok előérzetét pedig pozitívan érintheti, hogy a Veszprém legjobbjai a Bajnokok Ligájában még a múlt héten is meccset játszottak, míg a szegediek abszolút sikerélménnyel érkeznek, hiszen megnyerték az EHF-kupát május közepén. A szlovénok közül ellenben senki sem volt sokáig játékban.

A világbajnoki selejtező a szakágnak igen fontos, mert a legjobbaknak a riói olimpia lehetne egy szép búcsú, vagyis korukból adódóan az utolsó esély, hogy még egyszer olimpián szerepelhessenek. A fiatalabbaknak pedig értelemszerűen az első esély, hogy az idősebbekkel együtt még egy komoly eredményt elérhessenek.

Az Európa-bajnokságon is kiadó még két hely az olimpiai selejtezőre, de arra az egyik a rendező, Lengyelország a legesélyesebb, Szerbia és Norvégia is rendezőként jutott el az olimpiai selejtezőig. Egy helyet célba venni pedig hatalmas lutri. Pláne, hogy a világbajnokságon a győztes mögötti hat hely kiadó.

A csapat a védekezésében bízhat, mert egy masszív, kemény és magas hatos fallal beszoríthatók és lelassíthatók az egyébként kitűnően cselező, de nem túl magas és erős, ellenben test mellett jól lövő szlovénok.

Ráadásul jó néhány jegyzett játékosuk nem lesz ott Veszprémben vasárnap, Bilbija és Mackovsek, és a fiatalabb Skube (Stas) sérült, Zorman és Miha Zizej eltiltott, a jövőre Veszprémbe igazoló szélsőt, Margucot pedig valamiért nem tette a keretbe a kapitány.

Vannak még így is jó játékosaik, de már nem annyira széles a keret, mint velük együtt lenne. A kapuban Skof már sokszor megkeserítette a magyarok életét, jól ismerik őt és helyettesét (Prost, Göppingen) is a magyar lövők, nem szabadna, hogy gondot okozzon a jelenlétük.

A beállóban Gaber (Montpellier) kikapcsolása lesz a legfontosabb, az idősebb Skube (Seb) és Dolenec vagy Kavticnik kikapcsolása is igen fontos, szélsőik pedig világklasszisok. Azon a poszton valamelyest jobban állnak mint mi, ezért rajtuk kell védekezni, de a lövőkről sem megfeledkezve.

A magyar oldalon a balátlövő Ilyés Ferenc ihletett állapotban játszott az EHF-kupában, ami igen jól jön a csapatnak, mert talán ott voltunk gyengébbek az utóbbi időben. Ha Ilyés is hitelesen támadja a falat, a többieknek is több hely jut, és a mozgékony irányítók (Lékai, Császár) is élhetnek, valamint a beállóba is könnyen tudják bejuttatni a labdát Zubainak vagy Szöllősinek.

Nagyon fegyelmezetten és türelmesen szabad azonban kizárólag támadni, igen kevés hibával, mert a szlovénok villámgyorsan indulnak, és ez a legfőbb fegyverük a gyors szélsők miatt. Zvizej és Gajic is számtalan indítást szokott befejezni.

A magyar hatos fal Naggyal és Schucchal a tengelyében, Ilyéssel és Zubaival kettesben várhatóan jól fog mozogni – a lerohanásra is alkalmas -, és a kapuból is jelentős segítséget kaphat, hiszen Mikler Roland kiváló formában védett.

Esélyesebbek vagyunk, de ezt érvényesíteni is tudni kell, hogy ott lehessünk jövő januárban a katari vb-n. Vb-ről egyébként 2005-ben hiányoztunk utoljára.

Mocsai Lajossal 2011-től nemcsak kvalifikálta magát a válogatott mindegyik rangos tornára, hanem mind az ötször a legjobb nyolc közé jutott – az olimpián a négyet is elérte -, pedig a konkurencia mindig hatalmas volt, a németek, oroszok leszállóágba kerültek például.

A meccset Veszprémben játsszák vasárnap 14.30-tól, az RTL Klub és az Index online közvetíti. A visszavágó jövő vasárnap lesz Velenjében.

A magyar keret

Kapusok: Mikler Roland (Pick Szeged), Székely Márton (Balatonfüred), Tatai Péter (Pick Szeged)

Jobbszélsők: Gulyás Péter (MKB-MVM Veszprém), Harsányi Gergely (Grundfos Tatabánya)

Jobbátlövők: Ancsin Gábor (Pick Szeged), Balogh Zsolt (Pick Szeged), Nagy László (MKB-MVM Veszprém)

Irányítók: Császár Gábor (PSG Handball, francia), Lékai Máté (Celje, szlovén)

Beállók: Bánhidi Bence (Balatonfüred), Schuch Timuzsin (MKB-MVM Veszprém), Szöllősi Szabolcs (Csurgó), Zubai Szabolcs (Pick Szeged)

Balátlövők: Bodó Richárd (Grundfos Tatabánya), Ilyés Ferenc (Pick Szeged), Putics Barna (VfL Gummersbach, német), Zdolik Bence (Balatonfüred)

Balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB-MVM Veszprém), Vadkerti Attila (Pick Szeged), Varsandán Milán (B.Braun Gyöngyös)

Rovatok