Index Vakbarát Hírportál

Kétgólos vereség? Hadd jöjjön!

2014. június 15., vasárnap 10:12

Nem vár könnyű visszavágó Mocsai Lajos férfi kézilabda-válogatottjára a világbajnoki selejtezőben. A szlovéniai Velenjébe háromgólos (25-22) előnnyel érkeznek Nagy Lászlóék.

Négy éve, amikor a két csapat ugyancsak a világbajnokságért játszott, ugyanez a különbség alakult ki Veszprémben (28-25), és mivel csak kettővel (27-25) kaptunk ki idegenben, továbbjutottunk.

Ugyanilyen forgatókönyvben bízunk ezúttal is, és mivel csak 22 kapott gólt kapott Mikler Roland itthon, abszolút megvan arra az esély, hogy a háromgólos siker nem lesz elég a szlovénoknak, hiszen ha a magyarok akár csak 23-at lőnek, akkor nekik csak a négygólos győzelem megfelelő.

23 gólt a válogatott a nem közvetlenül a világ élvonalához tartozó csapatoknak rendszerint szokott lőni, joggal bízhatunk ebben.

Elméletben egyszerű a továbbjutás, a gyakorlatban viszont valószínűleg minden egyes találatért meg kell szenvedni, kivált, mert az első meccs utolsó tíz percében nem igazán találta meg a hatékony támadást a sérülésektől tizedelt csapat.

Jó hír, hogy az egy hete kilenc gólig jutó, félig sérülten játszó jobbszélső, Harsányi Gergely tudja vállalni a játékot, az ujjával bajlódó Ilyés védekező játékára, valamint góljaira is lehet számítani.

A védekezés itthon is megfelelő volt, de a 8-10 ziccer kihagyása nem fér bele még egyszer még akkor sem, ha Mikler védett átlag felett.

A szlovénok is sérülésekkel, eltiltásokkal küzdenek, de bebizonyították, rendkívül gyorsak, ha viszont felállt fal ellen kell játszaniuk, akkor megtorpannak.

A visszarendeződésnek tehát ezúttal is kulcsszerepe lesz, ezzel együtt a játék folyamatos lassításának is. Nem megoldhatatlan a feladat, de csak komoly hullámvölgyek nélkül képzelhető el, ahogy a sikernek is az alapvető záloga a kiegyensúlyozottság.

A játékosok arra emlékeztettek, nem szabad foglalkozniuk az itthoni eredménnyel, úgy kell nekimenniük a meccsnek, hogy nyerni akarnak. Ez a válogatott van annyira hiteles, hogy nemcsak mondja, hanem tényleg így is gondolja. Annál is inkább, mert nincs veszélyesebb az előny kényelmes őrzésénél. Élő példa a szerbeké, akik nyolc góllal mentek a csehekhez, és tizenkettővel kaptak ki szombaton.

Viszont ha úgy adódik, hogy kétgólos vereség lesz a vége, akkor sem fogunk bánkódni, legfeljebb idegileg fogjuk nehezen viselni a meccset, illetve a hajrát.

A továbbjutás azért fontos, mert a 2015-ös világbajnokságról hatan vehetnek részt az olimpiai selejtezőn, míg a 2016-os Európa-bajnokságról csak két hely kiadó. A csapat gerincére a riói olimpia után már nem lehet felépíteni egy újabb ciklust.

A mérkőzés 18.00 órakor kezdődik, amit a Sport1 mellett az Index is élőben közvetít. 

Rovatok