Index Vakbarát Hírportál

Nehéz volt, de megvan az első vb-győzelem

2017. január 16., hétfő 19:47

Megszerezte a férfi kézilabda-világbajnokságon az első győzelmét a magyar válogatott. Öt góllal győzte le a nagyon kellemetlenül, hatalmas elszántsággal küzdő Chilét. Ráadásul ami még terv volt, közepesen nagy különbséggel nyertük a végig szoros meccset.

Az első félidőben jól kezdett a magyar csapat, gyorsan 3-0-ra, majd 4-1-re vezettünk, Jamali pontos átlövései rendre célba értek. Aztán első ránézésére olyan volt, mintha belekényelmesedtünk volna a meccsbe. De aztán kiderült, hogy a védekezéssel vannak gondok. A beállóst nem tudtuk tartani, a kipattanók rendre az ellenfélé voltak, és sokszor az átlövőt sem támadtuk meg kellő agresszivitással. 

Bár a vezetést egyetlen pillanatra sem engedtük ki a kezükből, a chilei csapat végig ott loholt a nyakunkban. Nagy László kiesése elsősorban a védekezésben látszódott meg, középen pedig Bánhidi rontott több ziccert, volt olyan is, amikor az ötlet hiányzott. Ennek ellenére három gólos előnnyel fordultunk.

Szerkezeti változtatással kezdtük a második félidőt. Bejött a Nagy László helyére behívott Gulyás Péter, a kapuban pedig Fazekast Mikler Roland váltotta. Érezhetően változott, stabilabb lett a védekezésünk. Ami viszont bosszantó volt, hogy nagyszerű akciók végén sem sikerült ziccereket értékesíteni.

Nagyon elszántan küzdött Chile, de továbbra is gólokkal vezettünk végig a meccsen. Ki kell emelni Jamali Imam és Lékai Máté játékát. Előbbi hatalmas bombagólokkal, utóbbi váratlan húzásaival tartotta a 2-3 gólos magyar előnyt. Ancsin Gábor is visszatért, átlövései szintén sokat tettek hozzá a magyar csapat játékához. 

Bár a védelemben még mindig akadtak lyukak, Miklertől viszont jöttek a bravúrok, és végén sok helyzetet kihagyó Bánhidi is megtalálta az utat a kapuba. Megdolgoztunk a győzelemért, hiszen számos emberhátrányos helyzetet sikerült kivédekezni és még a három sárga után kiállított Ligetvári Patrik kiesése sem viselte meg a csapatot. Azért jegyezzük meg, rettenetesen sok gólt kaptunk, a 29 Chilétől nagyon sok.

Külön öröm, hogy a végére öt góllal mentünk el, ami talán azért is fontos lehet, hogy a 3-4. helyért folyó csatában, körbeverés esetén, mi eggyel több góllal győztük le Chilét, mint ahogy a dél-amerikai válogatott a fehéroroszt.

Xavier Sabaté szövetségi kapitány így értékelt a győzelem után: „Nem játszottunk jól, főleg védekezésben. A támadójátékunkkal elégedett vagyok, bár ott is akadtak hibáink, ráadásul a chilei kapus jól védett. Az első győzelem nagyon fontos volt, nagyon kellett. Mindenki játszott, ezért voltak olyanok, akiknek több pihenő jutott, hiszen egy világbajnokság sosem egy meccsből áll. Óriási, amit Juhász Ádám nyújt, meccsről meccsre jobban játszik.”

A keretbe a sérült Nagy László helyére bekerülő Gulyás Péter szerint felszabadultabban kellene örülnie a csapatnak egy győzelem után, ami egyáltalán nem volt könnyű siker. Ők sem felejtettek el védekezni, csak időbe telt, mire hatástalanították a chieliek szokatlan stílusát. Császár Gábor is kitért a chileiekre, akikről úgy fogalmazott, hogy élmény volt őket nézni.

Most egy nap pihenő következik majd szerdán 14 órától az eddig még nyeretlen Szaúd-Arábiát kell megverni és akkor a továbbjutás már biztosan megvan. Pénteken este pedig Fehéroroszáig következik.

C csoport, 3. forduló:

Magyarország-Chile 34-29 (17-14)

Rouen, 600 néző, v.: Bualluka, Kenisszi (tunéziaiak)

Lövések/gólok: 51/34 (67%), illetve 52/29 (56%)

Gólok hétméteresből: 4/4, illetve 4/3

Kiállítások: 10, illetve 2 perc

Magyarország: Fazekas - Harsányi 1, Balogh Zs. 1, Bánhidi 4, Császár 4, Jamali 7, Juhász Á. 5. Cserék: Mikler (kapus), Szöllősi, Schuch, Ligetvári 1, Gulyás 2, Zubai, Ancsin 3, Bodó 1, Lékai 5

A csoport másik meccsén: Horvátország-Fehéroroszország 31-25 (18-15)

A csoport (Nantes)

B csoport (Metz)

D csoport (Párizs)

Rovatok