Index Vakbarát Hírportál

Csodát kell tennie a kézilabda-válogatottnak, ha ott akar lenni a vb-n

2018. január 27., szombat 17:28 | aznap frissítve

Szombaton sorsolták a 2019-es kézilabda világbajnokság selejtezőinek párosításait, melyet a magyar csapat egy szerencsétlen változtatásnak köszönhetően a nem kiemeltek között várhatott.

Éppen emiatt a legtöbb párosítás pokolian nehéz selejtezővel kecsegtetett és bár a legnehezebb meccseket talán sikerült elkerülni, boldogok így sem lehetünk, hiszen éppen azokat a szlovéneket kaptuk, akik 2014-ben a katari világbajnokság selejtezőjén megverték a válogatottat, a tavaly januári, franciaországi világbajnokságon pedig bronzérmet nyertek.

A szlovénok a jelenleg is tartó horvátországi Eb-n a nyolcadik helyen végeztek, a mieink három vereséggel, pont nélkül zúgtak ki a csoportkörben és végül a gólkülönbséget is figyelembe véve tizennegyedikek lettek Montenegró és Ausztria előtt.

A sorsolás alapján a szlovénok kezdenek majd hazai pályán június 8. és 10. között, a visszavágó pedig ezúttal Magyarországon lesz, június 12. és 14. között. 

Remek együttes, komoly nemzetközi tapasztalattal, remek védelemmel, eredményes támadójátékkal, és a gyors indításokban is erősek.

– nyilatkozta a magyar szövetség honlapján Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány, aki szerint jobban, de rosszabbul is járhattunk volna, ennek ellenére azonban leszögezte, hogy mindent meg fognak tenni a győzelemért, mert ki akarnak jutni a jövő évi vb-re.

Az ellenfél montenegrói szakvezetője, Veselin Vujovic is megszólalt, ő azt mondta, ismét nem volt szerencséjük, mert a lehetséges csapatok közül az egyik legnehezebbet kapták, ráadásul a visszavágót idegenben kell játszaniuk. Emellett ugyanakkor arról is beszélt, hogy júniusig még sok idő van a felkészülésre, ha pedig a játékosok egészségesek lesznek, akkor senkitől sem kell majd félniük.

A világbajnokságot 2019. január 9. és 27. között rendezik Berlinben, Hamburgban, Münchenben és Kölnben, illetve Koppenhágában és Herningben. Dánia és Németország házigazdaként, Franciaország címvédőként automatikus résztvevője a vb-nek, a tornára pedig már kijutott Angola, Egyiptom, Tunézia, Bahrein, Katar, Szaúd-Arábia és a Koreai Köztársaság. A kilenc selejtezős párharc győztesein kívül kvalifikál még az Európa-bajnokság vasárnapi döntőjének győztese, Svédország vagy Spanyolország, valamint a Pánamerikai Bajnokság három dobogós válogatottja, a 24-es mezőny pedig egy szabadkártyás csapattal lesz teljes, amelyről a nemzetközi szövetség (IHF) dönt.

A magyar kézilabda hanyatlásáról az Eb-ről való kiesés után hosszabb cikkben írtunk, ezt itt olvashatja el.

A selejtező meccsei:

(Borítókép: A magyar válogatott tagjai a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság csoportkörének harmadik fordulójában játszott Csehország - Magyarország mérkõzés után Varasdon 2018. január 17-én. - f otó: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok