Index Vakbarát Hírportál

Kézi-vb: a skandináv ágról juthatunk az olimpiára

2018. június 25., hétfő 13:10

A legutóbbi világbajnoki bronzérmes Szlovénia búcsúztatásával jutott ki a jövő januári férfi vb-re a kézilabda-válogatott. Erről a vb-ről hat nemzet juthat az olimpiai selejtezőre, innen lehet a legtöbb helyet megszerezni. A győztes azonnal kijut, a 2–7. helyezettek pedig 2020. márciusban egy újabb tornán vesznek részt.

Magyarország a második kalapba került, de ennek leginkább csak azért volt jelentősége, hogy a horvátokkal nem kerülhettünk össze.

A legjobb nyolc csapatot a dán kapus, Niklas Landin, valamint a németekkel 2009-ben világbajnok edző, Heiner Brandt húzta ki.

Magyarországot a könnyebbnek látszó skandináv ágra helyezték, a svédekkel vagyunk egy csoportban, és más európai nincs is a hatosban.

Elvileg a csoport legjobb három helyezettje közé kerülni nem okozhat nehézséget, akkor pedig folytathatjuk a középdöntőben. Katart persze nem szabad lebecsülni, Argentínának is vannak jó játékosai, de mindkettő verhető. 

Az águnkon ott vannak az olimpiai bajnok dánok, valamint a 2017-es vb-n ezüstérmes norvégok, de az osztrákok is, akikkel vélhetően harcban leszünk az olimpiai pozícióért.

A másik ág lényegesen erősebb, hiszen ott vannak a franciák, spanyolok, horvátok, akik ellen kevés esélyünk szokott lenni. És ott vannak azok az európaiak (Izland és Macedónia), akik mindig mindenkire veszélyesek.

Lubomir Vranjes csapata mindenkire veszélyes lehet, ha maximális tudását előhozza. A mondatnak szokott lenni egy másik fele is, hogy bárkitől képes kikapni. Nagyon jó lenne, ha ebből semmit sem mutatnának meg Koppenhágában.

A csoportmeccsek január 10-én kezdődnek. Ha továbbjutunk, akkor is maradunk Dániában, és Herningben játszunk tovább.

Rovatok