Index Vakbarát Hírportál

Nagy szívességet tett Dánia a magyar kézilabda-válogatottnak

2019. január 21., hétfő 22:31

Bár a kézilabda-világbajnokság hétfő délutáni norvég–svéd mérkőzésén a magyarok számára kedvezőtlennek mondható eredmény született, az olimpiai kvalifikáció szempontjából igazán fontos Dánia–Egyiptom meccs végeredménye már a magyar reményeknek megfelelően alakult.

A norvégok háromgólos sikere (30-27) azt jelentette, hogy a magyar csapat nem végezhet előrébb a hetedik helynél a tornán, de erre már egyébként is csak igen halvány volt az esély. Ennél sokkal fontosabb volt a magyaroknak, hogy a dán válogatott lehetőleg sok góllal verje a csoport negyedik helyéért legnagyobb riválisának számító egyiptomiakat. A csoport negyedik helye ugyanis azt jelentené, hogy a mieink játszhatnának a vb hetedik helyezéséért, ami már részvételt ér az olimpiai selejtezőtornán.

A két csapat gólkülönbsége a hétfő esti Dánia–Egyiptom mérkőzés előtt így nézett ki:

A dánok „feladata" az volt, hogy ezen minél többet rontsanak, de legalábbis –10 alá vigyék vetélytársaink gólkülönbségét. Ez meg is történt, a dánok hat góllal, 26-20-ra verték Egyiptomot, azaz –13-ra rontották az afrikai válogatott gólkülönbségét.

Mindez azt jelenti, hogy amikor az utolsó fordulóban Egyiptom Tunéziával találkozik, Magyarország pedig Norvégiával, akkor a magyaroknak csak arra kell figyelniük, hogy egyiptomi győzelem és magyar vereség esetén is maradjon valami a 12 gólos előnyből. Ha Egyiptom nem nyer, vagy a magyar válogatott vereségnél jobb eredményt el, akkor még ennyit sem kell számolgatnunk.

A bőséges különbség, illetve az a tény, hogy a magyarok már az Egyiptom–Tunézia meccs eredményének tudatában játszhatnak, a lehető legideálisabb forgatókönyvet valósította meg számunkra.

A meccsek sorrendje: Egyiptom–Tunézia 15.30, Magyarország–Norvégia 18.00.

Mivel a másik ágon a spanyolok hétfőn legyőzték – sőt, 36-24-re rommá verték – Brazíliát, így csoportnegyedikként végezve ellenük játszanánk a hetedik helyért.

Rovatok