Index Vakbarát Hírportál

Rémálommal zárta a Szeged az év legfontosabb BL-meccsét

2019. április 25., csütörtök 21:43

A férfi kézilabda Bajnokok Ligájában a Telekom Veszprém szerdai, idegenbeli fölényes sikere után a magyar Mol Pick Szeged a macedón Vardar vendége volt. Az önbizalommal telve érkező Szeged lehajtott fejjel távozott a macedón fővárosból.

A macedón Vardar Szkopje két éve megnyerte a BL-t, tavaly is a négyes döntő tagja volt, most sorrendben harmadszor szeretne eljutni a kölni fináléig. Az orosz tulajdonos, Szamszonenko a múlt héten bejelentette, hogy nem finanszírozza tovább egyedül a klubot. Volt olyan játékos, aki mióta a Vardarhoz szerződött a nyáron, még nem kapott fizetést.

A hazai csapat mindent megtett azért, hogy elhitesse, a magyar csapat az esélyesebb. A fogadóirodákat mindez nem tévesztette meg, a Vardart gondolták az erősebbnek. Maga Pastor úgy jelölte meg a célokat: olyan eredménnyel kell távozni, hogy legyen esély a visszavágón a döntőbe jutásra. A magyar esélyeket növelte, hogy a Veszprém februárban győzött ebben a félelmetes atmoszférájú csarnokban.

Pastor ellenfele a kispadon az a Garcia Parrondo volt, aki a tanítványa volt a Szegedben, a szélső Budakalászon játszott, amikor hívta edzőnek a Vardar, és igent mondott nekik.

A Szeged kezdőjében nem volt meglepetés, Bombac irányított, Zsitnyikov és Maqueda volt a két átlövő Bánhidi beállóban. Sostaric és Kallmann volt a két szélen.

Bombacé volt az első találat, az elején szépen összeállt a mieink játéka, még ha Sigurmansson hetese ki is maradt. A tizedik percben vezetett először (4-3) a Vardar, erre még érkezett válasz, utána viszont jött egy négygólos hazai széria, ami tűzbe hozta a hazaiak fanatikus szurkolótáborát.

Akkor még nem sejthettük, hogy többé nem fog vezetni a Szeged.

Az idáig jó formában lévő Alilovic ezen a meccsen nem találta a ritmust, az irányokat, Kristopans átlövései így rendre utat találtak a kapuig, de Karacic labdáit sem tudta hárítani. Cupic hetesénél viszont pontosan tudta, mi következik.

A Szeged 12-11-re felzárkózott, mert Bánhidit pontosan játszották meg, de két hazai gól után már azért kellett küzdeni, hogy szoros legyen a félidei végeredmény. 14-12 lett, a Vardar jól bírta erővel, noha alig tudott cserélni Parrondo. (Az edző egyébként jól beszél magyarul.)

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Dibirov lehetetlen szögből is bevágta - már Sego állt a magyar kapuban -, Bodó lövését könnyen hárította Milosavljev. 17-13-nál az ötgólos vezetésért támadott a Vardar, egy eladott labda után viszont Kallmann a kapuig ment. Maqueda lövése is becsorgott valahogy, vagyis kettőre sikerült a felzárkózás.

Ez a távolság maradt a két csapat közt, de a szegedi hibákat könyörtelenül büntették, és 21-17-re ismét meglépett a Vardar.

Bodó talpról, Balogh hetesből volt eredményes, Alilovic hetest fogott, Sostarics a szélről egyre faragta a különbséget. (21-20)

A Vardar lényegében csere nélkül játszó kulcsemberei azonban csak nem akartak elfáradni,

ha kellett Skube, ha kellett Karacic lendítette meg a társaságot.

Az utolsó 10 perc 24-21-es hazai vezetéssel kezdődött, akkor már nem lehetett más célja a magyaroknak, minthogy minél közelebb kerüljenek az ellenfélhez, és csekély hátránnyal távozzanak.

Alilovic nagyon fontos hetest fogott, a visszacserélt Milosavljev is bemutatott egy bravúrt. A nyáron Szegedről távozó Skube hatodik gólját rontott lövés nélkül érte el, Bánhidi válaszolt rá.

Moraes bevágta a helyzetét, Bodó viszont nem, Kristopans pedig már ötre növelte a Vardar előnyét, Pastor időt kért alig több mint öt perccel a vége előtt.

A tavasszal formán kívül játszó Maqueda viszont rontott, Karacic viszont a kapufa segítségével hatra növelte a vezetést, ekkor alakult ki a két csapat között a legnagyobb különbség.

A rémálom viszont nem akart véget érni, a meccs legfontosabb szakaszában nem bírta a feszültséget a magyar bajnok. A támadásokból elveszett az ötlet, Karacic ellenben fickándozott a másik oldalon.

Kristopans az utolsó másodpercben egy szabaddobásból vágta a bal alsóba labdát, ami jól szimbolizálta az egész hajrát. Még egy szabaddobásra sem sikerült ellenszert találni. A Skube-Kristopans-Karacic trió 24 gólig jutott. 

31-23 lett a vége, a mieinken már csak a csoda segíthet a jövő vasárnapi visszavágón.

Annak, hogy két magyar csapat legyen Kölnben, minimálisra csökkent az esélye, a Veszprém, a Barcelona és a Vardar fél lábbal ott vannak. A negyedik résztvevő a Kielce-PSG párosból kerül ki.

(Borítókép: Bodó Richárd a Szeged (k) játékosa valamint Rogerio Moraes Ferreira (b) és Dainis Kristopans a Szkopje játékosai a kézilabda férfi Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott Vardar Szkopje  MOL-Pick Szeged első mérkőzésen az észak-macedón fővárosban 2019. április 25-én. Fotó: Georgi Licovszki / MTI / EPA)

Rovatok