Index Vakbarát Hírportál

Újítás a kézilabdában: jöhet a challenge

2019. augusztus 8., csütörtök 15:04

A teniszből is ismert challenge beveztésére készülnek a kézilabdában - írta a dán TV2 oldala. A szabályokat az augusztus 27-ei dániai Szuperkupa-mérkőzésen tesztelik. Ha beválik, könnyen lehet, hogy a Nemzetközi Kézilabda-szövetség is átveszi - tette hozzá a hírt kiszúró Nso.hu.

Az újítás lényege, hogy mindkét csapat edzője egy-egy alkalommal kérhetne challenge-t, attól függetlenül, hogy igaza volt-e a megreklamált esetnél vagy sem. Ilyenkor a bírók videóról nézik vissza a vitatott szituációt.

A challenge-et az edző az egyik időkérése terhére kérheti ki, amelyből egy meccsen hármat lehet kikérni. Ugyanakkor ha sikeres a challenge, úgy nem veszít az időkéréseiből. Ha egy edző már kikérte mindhárom egypercesét, akkor viszont nem kérheti a videó visszanézését.

A visszanézhető szituációk között van a rossz csere, a hatoson belüli védekezés, a megítélt büntetők, hogy egy gól bent volt-e vagy sem, a lépéshiba, a támadó hiba, a piros lapos kiállítás, illetve a mérkőzés utolsó öt percében a kétperces kiállítások megítélése is.

Ha az edzők olyan szituációban kérik ki a videózást, amikor nem lehetne, az ellenfél szabaddobással jön. Ha egyértelmű gólhelyzetet akadályoznak meg, akkor pedig hetest kap a rivális.

A dán Szuperkupát követően a férfi és női bajnokikon is tesztelik majd az új szabályt.

Rovatok