Index Vakbarát Hírportál

Lékai: Két siker mindenképpen kell, de ha hármat nyerünk, nem leszek boldogtalan

2021. január 19., kedd 22:54

Mint arról beszámoltunk, a magyar kézilabda-válogatott drámai végjátékban 29–28-ra legyőzte Németországot, így csoportelsőként jutott az egyiptomi világbajnokság középdöntőjébe. 

Taktikailag betartottuk, amit kértek az edzők, nagyon koncentráltak voltunk, ennek köszönhető a siker. Óriási csapatmunka volt, hogy a végén fordítani tudtunk, hatalmas szíve van ennek a csapatnak

– mondta Bánhidi Bence a lefújást követően az M4 Sportnak.

A válogatott beállósa szerint a kulcs az volt, hogy nyugodtak tudtak lenni a végjátékban, és nem kezdtek el kapkodni hátrányban sem.

Küzdöttünk egymásért, mint ez oroszlánok, ez volt a siker kulcsa.

A magyar csapat így négy ponttal érkezik a középdöntőbe, ezzel vezeti a csoportját.

Mindenképpen óriási löketet és önbizalmat adhat. Titkon számítottam arra, hogy négy pontot viszünk tovább, nagyon készültem fejben erre a német mérkőzésre, és reméltem, hogy a csapat a végsőkig képes lesz küzdeni, hál'Istennek sikerült is.

Máthé Dominik rendkívül fontos szituációban értékesített hetest, az Elverum légiósa nem tartott attól, hogy hibázni fog.

Arra gondoltam, hogy belövöm

– mondta nevetve.

Talán erre tanított meg Norvégia, hogy lehet hibázni, de nem rontottam. Nem féltem, játszottam már Wolff ellen a BL-ben, ugyanígy belőttem oda, nem féltem, hogy kihagyom.

Az átlövő a védekezést emelte ki, illetve Bánhidi Bence remek teljesítményét, mint a siker fő zálogát.

A találkozót az utolsó másodpercekben Lékai Máté döntötte el, elmondása szerint két figura volt megbeszélve a végjátékra.

Az első figura nem jött össze, a második pedig az volt, hogy egy-egyezzünk Gollára, szerencsére ez sikerült, bement, így nyertünk.

A veszprémi irányító fejében nem volt a lövésnél, hogy nem sokkal korábban rontott egy hasonló próbálkozásnál, csak az, hogy közel a meccs vége és gólt kell szereznie. Lékainak is felvetették, hogy remek pozícióból, négy ponttal várja a magyar csapat a középdöntőt.

Nyilván, de ahhoz, hogy továbbmenjünk, ahhoz két meccset meg kell nyerni, mindegy, hogy most négy pontunk van, vagy kettő. Kettőt mindenképpen nyerni kell, ez a célunk, de ha hármat nyerünk, akkor nem leszek boldogtalan.

Gulyás István szövetségi kapitány szerint az a legszebb, amikor egy góllal nyer a csapat, nagyon sokat készültek a meccsre és nagyon boldogok, hogy összejött a siker. Úgy véli, csapata éles, fókuszált volt, ugyanakkor sok hibával játszott a németek ellen.

Eldönthettük volna az első félidőben, elmehettünk volna több góllal, de sok technikai hibánk volt, a végén helyén volt a fiúk szíve és hideg fejjel kézilabdáztak. Az ilyen siker összekovácsolja a csapatot.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
A-CSOPORT

Magyarország–Németország 29–28 (15–14)
Magyarország: Mikler – Bóka, Szita 3 gól, Bánhidi 8, Lékai 4, Máthé 8, Rodríguez
Cserék: Sipos, Rosta 1, Balogh Zs. 1, Bodó 2, Ancsin 2, Székely
Szövetségi kapitány: Gulyás István

A csoport végeredménye:

1. Magyarország 6 pont, 2. Németország 4, 3. Uruguay 2, 4. Zöld-foki Köztársaság 0 (koronavírus-fertőzés miatt visszalépett)

Borítókép: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Rovatok