Index Vakbarát Hírportál

Gazprom-logóval nyerhet nemzetközi trófeát a Veszprém

2022. szeptember 2., péntek 13:26

Miközben a sportvilág még most is hangos az oroszokat (és az Ukrajna elleni háborúban őket támogató fehéroroszokat) sújtó szankcióktól, a magyar rekordbajnok Telekom Veszprém a legnagyobb orosz gázkitermelő vállalat, a Gazprom logójával a mezén parádézott a nyári felkészülési időszakban. Hogyan és miért került oda az a logó? – erre a kérdésre kerestük a választ.

Momir Ilics, a Telekom Veszprém vezetőedzője kamerák kereszttüzében ült le a zárai sajtóteremben elhelyezett hosszú asztalnál. S bár az ember igyekezett a szakvezető szavaira figyelni, az elmúlt hónapokban nem túl gyakran látott szponzorfeliratok – a háta mögött és a mikrofonja előtt egyaránt – újra és újra elvonták a hallgatóság figyelmét. A SEHA-liga négyes döntőjének marketingcsapata ezen a ponton elégedett is lehetne, hiszen működött a „termékelhelyezés”, ám nem ők húztak nagyot, csupán idén február óta másként reagál az ember szeme, ha nemzetközi sporteseményen orosz szponzor nevével találkozik, ezúttal történetesen a Gazproméval.

A helyzet annyiból nem volt váratlan, hogy a két héttel ezelőtti, Tatabányán rendezett Mol-kupa után már érkezett olyan olvasói levél szerkesztőségünkbe, amely szerzője a Veszprém mezének vállrészére vasalt Gazprom-logóra csodálkozott rá. Turpisságról, hivatalosan fel nem vállalt új szponzori megállapodásról viszont nem volt szó: a Telekom nemes egyszerűséggel a SEHA-ligás szerelésében lépett pályára (ahogy tette azt egy hete a Jubileumi Tornán is). A délkelet-európai liga versenykiírása pedig kötelezővé teszi a mezek vállrészén a sorozat, valamint annak főszponzorának megjelenítését.

A SEHA és a Gazprom együttműködése lassan évtizedes, nem véletlen, hogy tőlünk keletebbre gyakorta emlegetik Gazprom-ligaként is – ékes példát szolgáltat erre a fehérorosz Meskov Breszt honlapja, amelyen minden második beszámolóban így hivatkozzák a sorozatot.

Bár az ukrán–orosz háború kitörése után a nemzetközi sportéletben több példa is akadt arra, hogy klubok és ligák megszakították szponzorszerződéseiket orosz üzletfeleikkel, a zágrábi székhellyel működő sorozatnál hivatalosan szóba sem került ilyesmi.

Németországban például az akkor még a másodosztályban szereplő Schalke 04 labdarúgócsapatának vezetősége döntött úgy, hogy több mint 15 év után eltávolítja a Gazprom logóját a mezéről, és a háború első napjaiban ugyanerre a döntésre jutott az osztrák Austria Wien elnöksége is.

A kézilabdavilág sem állt tétlenül.

Az Európai Kézilabda-szövetség február végén kiadott közleményében jelezte, a férfi Bajnokok Ligájában szereplő csapatoknak a jövőben nem kell eleget tenniük a Nord Steam 2, azaz az Északi Áramlat 2-vel kapcsolatos szponzorációs kötelességeiknek. Szabadon dönthettek arról, hogy mezeiken letakarják-e ezeket a logókat, illetve a pályák szélén elhelyezik-e a hirdetéseket.

Egy hónappal később – a norvégok lobbierejének köszönhetően – ennél is drasztikusabb lépés következett a női BL-sorozatnál: idény közben bontották fel a DELO Grouppal kötött névszponzori szerződést, így az orosz logisztikai-szállítmányozási cég hirdetései már a budapesti négyes döntőn sem kaptak helyet. A döntés annyiból nem esett az EHF nehezére, hogy a csoport szerződése egyébként is kifutott volna a 2021–2022-es idény végén, a hosszabbítással kapcsolatos tárgyalások pedig sajtóhírek szerint a háború nélkül sem haladtak jól, az ukrajnai konfliktust követően viszont egyenesen vállalhatatlanná vált a hosszabb távú közös folytatás bejelentése.

Ezzel nem értek véget az oroszok (és fehéroroszok) elleni szankciók. Nemcsak a két országból érkező szponzorcégek, hanem az ottani klubok is eltűntek a két sorozat végjátékából. „A háborús helyzetre való tekintettel, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság közelmúltbeli ajánlásaira hivatkozva rendkívüli ülést tartott hétfő este az Európai Kézilabda-szövetség végrehajtó bizottsága” – írta az EHF a február 28-án közzétett bejegyzésében. A lépés a férfi-BL-ben a fehérorosz Meskov Breszt, a női sorozatban az orosz CSZKA Moszkvát és a Rosztov-Dont érintette, továbbá az oroszok több csapatát is kizárták az Európa-ligából és az Európa-kupából.

Az nem lenne igaz, hogy a tél végi, kora tavaszi szankciós fellángolás ne érintette volna a SEHA-ligát, hiszen a sorozat szervezői március 8-án úgy határoztak, további intézkedésig felfüggesztik a meccseket. A szűkszavú közleményben nem indokolták a döntést, azonban a Handball-worldön megjelent cikkekben a vezetőség inkább a koronavírus-járvány hatásaival, semmint a háború kitörésével magyarázta a kényszerszünetet. A kupasorozat ekkor a csoportkör kellős közepén járt. S igaz, ami igaz, elég érdekes képet festett a tabella: volt olyan klub, amely már három meccset is lejátszott, és olyan is, amely egyet sem tudott.

A sorozat „téli álma” nyárig húzódott. A SEHA végrehajtói bizottsága június 12-én döntött, hogy a csapatok augusztusban folytatják az idényt. Az eredetileg késő tavaszra tervezett zárai négyes döntőt a szeptember 2-4-i hétvégére ütemezve át. Úgy, hogy a szerb HK Partizán és az ukrán Motor Zaporizzsja nélkül, a maradék nyolc klub azonnal a negyeddöntőkkel folytatta. A Bajnokok Ligájával ellentétben a Meskov Breszt maradhatott a mezőny tagja, más kérdés, hogy aztán a macedón Eurofarm Peliszter legyőzte a fehérorosz együttest. 

Bár eleinte sokan hiányolták, végül elcsendesedtek a hullámok a SEHA vezetősége körül amiatt, hogy nem követte a nagy nemzetközi szervezetek által kijelölt irányt és nem zárkóztak el látványosan (igazából sehogyan sem) az orosz partnerektől. Sőt, – a jelek szerint – a színfalak mögött pont hogy még szorosabbra fonták a viszonyt…

Pedig gyanús lehetett volna, amikor áprilisban az Orosz Kézilabda-szövetség hivatalos honlapján bejelentette, válaszul a nemzetközi szövetség kizárására, a fehéroroszokkal karöltve közös regionális ligát hoz létre, így pótolva a BL-tiltás miatt várhatóan a 2022–2023-as idényben is kieső mérkőzéseket. A lassan, de biztosan kibontakozó lebonyolítás pedig kísértetiesen hasonlított a SEHA-liga mostani formátumához.

Júliusra kiderült, nem véletlenül. Szintén a handball-world.news írta meg, hogy már csak a hivatalos bejelentés van hátra, minden készen áll ahhoz, hogy szeptember végén négy-négy orosz és fehérorosz klubbal elinduljon a sorozat keleti divíziója ( Csehovszkije Medvegyi, CSZKA Moszkva, Neva Szentpétervár, Permszkije Medvegyi, illetve Meskov Breszt, SZKA Minszk, HK Gomel, Mahijlov).

Jelen pillanatban az sem kizárt, hogy Zágrábban csak arra várnak, hogy lemenjen a 2021–2022-es kiírás vasárnap esti döntője, és az új divízió megalakulását hivatalossá is teszik.

A négyszeres bajnok Veszprém címvédőként vág neki a hétvégének. Ez lesz a harmadik finálé Zárában, az eddigi kettő bakonyi sikert hozott.

KÉZILABDA
A SEHA-LIGA NÉGYESDÖNTŐJÉNEK PROGRAMJA
Péntek
18.00: RK Nexe (horvát) – PPD Zagreb (horvát)
20.30: Telekom Veszprém (magyar) – Eurofarm Peliszter (macedón)
Vasárnap
18.00: bronzmeccs
20.30: döntő

(Borítókép: A tatabányai Uros Vilovski Bodor Márk és Christian Ugalde [b–j fehérben] valamint a veszprémi Dragan Pechmalbec a férfikézilabda Mol Kupa nemzetközi felkészülési torna döntőjében, a MOL-Tatabánya – Telekom Veszprém-mérkőzésen a Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban 2022. augusztus 20-án. Fotó: Kovács Anikó / MTI)

Rovatok