Index Vakbarát Hírportál

Andy Schmid: A kevesebb világverseny hozzásegített a hosszabb karrierhez

2022. október 20., csütörtök 13:14

A Bundesliga-aranyérmet nagyobb sportteljesítménynek tartja, mint a Bajnokok Ligája-győzelmet. Interjú a kétszeres német bajnok Andy Schmiddel, aki 2014 és 2018 között sorozatban ötször lett a világ legerősebb bajnokságának legértékesebb kézilabdázója, miközben a világversenyeket rendszeresen otthonról kellett követnie.

Több mint egy évtizedig játszott a Bundesligában, ezután tért most vissza Svájcba. Miért pont a HC Kriens-Luzern csapatába igazolt, és nem például a hazai porondon első számú Kadetten Schaffhausenbe?

A Luzernbe való visszatérésemmel lett minden kerek. Itt kezdtem kézilabdázni, és itt is szeretném befejezni a sportolói karrieremet. Ez egy hazatérés számomra, amit egyáltalán nem bánok semmilyen szempontból.

Volt bármikor ajánlata olyan klubtól, ahol nagyobb eséllyel nyerhette volna meg a Bajnokok Ligáját?

Igen, történtek ilyen megkeresések, de semmilyen okom nem volt a váltásra.

Kerek egész

2017-ben a Rhein-Neckar Löwen klubvezetése úgy döntött, az ifjúsági csapatát küldi a Kielce elleni Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőre, mivel nagyon szorosan volt mellette a versenynaptárban egy Bundesliga-mérkőzés. Ön szerint melyik a nagyobb sportteljesítmény: Bundesligát vagy Bajnokok Ligáját nyerni?

A Bundesliga mindennapos munkát igényel. Csak azok tudják megállni a helyüket az európai porondon, akik sikeresek a bajnokságban.

A Bundesliga emiatt elsőbbséget élvez, de az említett szituáció ezzel együtt is nagyon furcsa volt.

Győzni pedig mindig jó, akár a Bundesligáról, akár a Bajnokok Ligájáról van szó.

Mely eredményeire a legbüszkébb? Esetleg van bármi, amit hiányol a sportkarrierjéből?

A hosszú karrieremre – mint egy kerek egészre – büszke vagyok. Természetesen a csapatszinten és egyénileg nyert címek nagyon sokat jelentenek számomra, és örökre felejthetetlenek maradnak. Kiemelni egy sikert azonban rendkívül nehéz. Ugyanakkor egy cím akkor a leginkább különleges, amikor először nyeri meg az ember, és mindegyiknek megvan a maga története.

Edző lesz

Mennyire volt nehéz a világ- és Európa-bajnokságokat otthonról követni úgy, hogy közben többször is megválasztották a Bundesliga legértékesebb játékosának?

Az elején nem igazán foglalkoztam vele, aztán idővel egyre több gondolatom támadt azzal kapcsolatban, hogy a hazám és én miért nem vagyunk ott ezeken a világversenyeken. Ma már úgy gondolom,

részben az segített hozzá a hosszú karrieremhez, hogy a világ- és Európa-bajnokságokon nem játszhattam, így kevesebb volt a terhelés.

Hosszú távon a svájci kézilabdáért szeretne dolgozni, vagy más tervei vannak a jövőre nézve?

Azt remélem, hogy a kézilabda közelében maradhatok. Szeretem ezt a sportágat, és a játék iránti szenvedélyem egész életemen át végigkísér majd. Jelenleg edzői képzésben is részt veszek amellett, hogy aktív játékos is vagyok, amit kifejezetten élvezek.

Hogy látja a svájci kézilabda fejlődési lehetőségeit annak fényében, hogy a világ- és Európa-bajnokságokon is megtörtént a létszámbővítés?

Mindenki az Európa-bajnokságon akar szerepelni, engem és a csapatomat is beleértve. Azonban a legfontosabb, hogy először is kvalifikáljuk magunkat ebből az egyáltalán nem könnyű selejtezőcsoportból (Svájc a magyar válogatottal, valamint Litvániával és Georgiával került egy csoportba – a szerk.).

(Borítókép:  Andy Schmid 2022. június 12-én. Fotó: Ronny Hartmann / picture alliance / Getty Images)

Rovatok