Index Vakbarát Hírportál

Simán győzött Norvégia, de az első félidőben biztató volt a magyarok játéka

2022. november 8., kedd 22:00

A női kézilabda-Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában Norvégia 32–22-re legyőzte Magyarországot, a magyar válogatott azonban így is továbbjutott a középdöntőbe.

A női kézilabda-Európa-bajnokság A csoportjában az utolsó csoportmeccsen a magyar női kézilabda-válogatott a norvéggal csapott össze. Már az Eb előtt sejteni lehetett, hogy ez a találkozó lesz a legnehezebb, hiszen a norvég válogatott kétszeres olimpiai, négyszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnok. A magyar válogatott legutóbb 2014 decemberében, a Magyarországon rendezett Eb-középdöntőn tudta legyőzni a norvégokat. A magyar válogatott a kontinensviadalon 33–28-ra győzte le Svájcot, majd a horvátok ellen 21–18-as vereséget szenvedett. A norvégok könnyen vették a többi csoportmeccset, mindkét ellenfelet könnyedén legyőzték. A továbbjutás mindkét csapat számára már a találkozó előtt biztos volt, a kérdés csak annyi volt, ki hány pontot visz majd a középdöntőbe. 

A mérkőzésen közel a második percig kellett várni az első gólig, amit Vámos Petra szerzett, majd a következő támadásból ismét betalált, így 2–0-s magyar vezetéssel indult a találkozó. Ezt követően Kuczora Csenge vette be a norvégok kapuját, Norvégia pedig csak a hetedik perc végén szerezte meg az első gólját – igaz, ehhez Szikora Melinda bravúros védései is kellettek. A háromgólos előny azonban nem csökkent, Klujber Katrin és Márton Gréta egyaránt kivették a részüket a támadásokból, miközben a remek magyar védelmen csak Ingstad tudott túljutni.

A magyar válogatotton látszott, hogy mindenféle teher nélkül, jó kézilabdát akar játszani. Az elmúlt mérkőzéseken a mentális teher béklyózta meg a magyar játékosokat, ezt a mérkőzés elején, úgy tűnt, sikerült feloldani. Bátor lövések, kreatív játék és magabiztosság jellemezte a magyar válogatott játékát annak ellenére, hogy az első 15 perc végére a norvégok ledolgozták a háromgólos hátrányt, a vezetést nem tudták megszerezni, mert Klujber újabb remek gólt akasztott Solberg kapujába. 

Győri-Lukács Viktória aztán remek betöréséből gólt szerzett ugyan, ám a játékvezető hamarabb fújt a sípjába, így a 17. percben két perc emberelőnyhöz jutottak a mieink – a kiállítást követően pedig a szélről egy parádés megmozdulást követően Márton lőtt a kapuba. A 20. percre azonban ismét egyenlítettek a norvégok, a lendületet Golovin Vlagyimir időkérése igyekezett megtörni. Az első magyar hétméterest Debreczeni-Klivinyi Kinga harcolta ki, és Kuczora Csenge értékesítette. Már-már úgy tűnt, az első félidőben nem fognak vezetni a norvégok, de öt perccel az első játékrész vége előtt 12–11-re módosult az állás, elhúzni azonban nem tudott a címvédő, fej fej mellett haladtak a csapatok.

A félidő végül 14–12-es norvég vezetéssel zárult, de a magyar válogatott játékára rá sem lehetett ismerni az előző két mérkőzéshez képest. Bár az eredmény a norvégoknak kedvezett, minden kétséget kizárólag felszabadultan, magabiztosan kezdtek a mieink – erre pedig ezen az Eb-n még nem volt példa. A közeli felvételeken látszott is a norvég játékosok arcán, hogy ők nem ilyen lovat akartak.

A második félidő ugyan magyar emberelőnnyel indult, ám azt nem sikerült gólra váltani. A norvégok viszont passzív jelzésig húzták a támadásukat, Nora Mörk lövése pedig Szikorához került, aki egy szenzációs egész pályás gólt akasztott az üres norvég kapuba. A további percekben azonban a norvégok domináltak, pontosabban Solberg, akinek a bravúros védései miatt a mieink nem tudták tartani a lépést az ellenféllel, tíz perc elteltével már néggyel mentek a norvégok.

Ahogy telt az idő, a játék egyre inkább a címvédőnek kedvezett. A mieink nem tudták kihasználni az emberelőnyös szituációkat, Solberg továbbra is szenzációs formában védett, míg a norvégok megtalálták a lukakat a védelmen, kiismerték a játékot, és a második játékérész felénél már 23–16-ra mentek, a saját játékukat játszhatták. Szoros védelem, jó blokkok és pazar kapusteljesítmény jellemezte ekkor a norvég csapatot hátul, míg elöl szinte úgy lőtték a gólokat, ahogy akarták. Tíz perccel a vége előtt 43 százalékos hatékonysággal lőttek a mieink, a norvégoknál ugyanez a szám 71 százalék volt. 

Néhány perccel a vége előtt Golovin ismét időt kért, ahol biztatta a játékosait, hogy bár tudja, hogy már senkinek sincs ereje, de mindenki próbálja a legjobbat nyújtani. Az előny pedig nem csökkent, pláne, miután egy szerencsétlen fejlövés után emberhátrányba kényszerült a magyar csapat. Ugyan időn túl még volt egy lövése Albek Annának, ami nem sokon múlt, hogy bemenjen, végül Norvégia 32–22-re legyőzte Magyarországot. Érvényesült a papírforma, de az első félidei játék mindenképp biztató volt. Az EHF statisztikái szerint Solberg végül 43 magyar lövésből 21-et megfogott, azaz 49 százalékos hatékonysággal védett – tovább folytatva szenzációs formáját az Eb-n.

A mieinktől Kuczora Csenge négy, Márton Gréta három gólt szerzett, utóbbi 100 százalékos hatékonysággal lőtt. A norvégoknál viszont Vilde Mortensen Ingstadnál szakadt ki a gólzsák, kilenc lövésből nyolc gólt szerzett a meccsen, Reistad és Stine Oftedal pedig egyaránt öt találatig jutott.

A második félidőre lehet, hogy egy kicsit elfáradtunk, szerintem nem volt ekkora a különbség, mint amit az eredmény mutatott. A mérkőzés kezdete nagyon pozitív volt

– nyilatkozta Kuczora Csenge az M4 Sportnak a lefújást követően.

Szerintem az első félidőben mind támadásban, mind védekezésben nagyon koncentráltunk, a második játékrészben kicsit elfáradtunk. A szélsőink nem álltak, mint a bábuk, hanem a védekezés közben próbáltak zavarni. Ha így kezdjük az Eb-t, akkor lehet, hogy ez a mérkőzés nem fél óráig ilyen, hanem mondjuk 45 percig

– taglalta Golovin Vlagyimir az M4 Sportnak.

Bíztam benne, hogy más arcunkat tudtuk megmutatni, és nagyon örülök, hogy sikerült is, büszke vagyok a lányokra. Volt bennünk tartás, örültem annak, hogy az elején nem engedtük a kezükbe a vezetést, bíztam abban, hogy a második félidőre nem változik a játék, de nagyon gyors játékot diktáltak, nehezen tudtuk őket megállítani. A horvátok elleni vereség valóban megviselt minket, de úgy voltunk vele, hogy semmi sem lehetetlen, így próbáltunk nekimenni ennek a csatának, szeretnénk ilyen hozzáállással játszani a következő mérkőzéseken is

– értékelt az M4 Sportnak Márton Gréta.

A B csoportban a szerbek pont nélkül végeztek az utolsó helyen, a dánok, a svédek és a társházigazda szlovének két-két pontot visznek tovább a középdöntőbe. Ami az A csoportot illeti, a hibátlan norvégok négy, a horvátok kettő, a mieink nulla ponttal érkeznek majd Ljubljanába a következő körre. A magyar csapat csütörtökön, szombaton és hétfőn lép pályára a középdöntőben.

NŐI KÉZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG
A CSOPORT, 3. FORDULÓ
Norvégia–Magyarország 32–22 (14–12)

A csoport másik mérkőzésén: Horvátország–Svájc 26–26 (14–12)

A csoport végeredménye: 1. Norvégia 6 pont, 2. Horvátország 3 pont, 3. Magyarország 2 pont, 4. Svájc 1 pont.

Középdöntő, I. csoport:

1. Norvégia 4 pont
2. Svédország 2 pont
3. Dánia 2 pont
4. Horvátország 2 pont
5. Szlovénia 2 pont
6. Magyarország 0 pont

(Borítókép: A norvég Henny Ella Reistad (balra), valamint Vámos Petra (középen) és Szikora Melinda kapus a női kézilabda-Európa-bajnokság Norvégia–Magyarország-mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 8-án. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok