Index Vakbarát Hírportál

Közel állt a csodához a magyar kéziválogatott, de nem bírt a vb-bronzérmessel

2022. november 10., csütörtök 22:08

A női kézilabda-Európa-bajnokság középdöntőjében a magyar válogatott 29–27-re kikapott Dániától, így végleg elszálltak Golovin Vlagyimir csapatának reményei a továbbjutással kapcsolatban.

Pont nélkül érkezett a középdöntőbe Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese, mivel a magyar női kézilabda-válogatott a kontinenstorna csoportkörében mindössze a svájci csapatot győzte le, a továbbjutó Norvégia és Horvátország ellen vereséget szenvedett. Így sok veszíteni valója a középdöntőben már nem maradt a magyar csapatnak, cél már inkább csak a tisztes helytállás volt. 

Az első középdöntős mérkőzésen Dánia volt a magyar válogatott ellenfele. A skandináv csapat a csoportkörben meglepetésre vereséget szenvedett a házigazda szlovénoktól, de a svéd és szerb válogatottat már felülmúlta. 

A mérkőzésen rögtön az első támadásból betalált a magyar csapat, Klujber Katrin lövése a blokkról pattant be a dánok kapujába. Nem örülhettünk azonban sokáig magyar előnynek, mivel perceken belül megfordították az állást a skandinávok, előbb Rikke Iversen ,majd Anne Mette Hansen bontotta meg a magyar védelmet és szerezte meg a vezető találatot. 

A találkozó ötödik percében Vámos Petra ellen szabálytalankodtak, a büntetőt Klujber értékesítette magabiztosan, amivel újra egál lett az állás. És így folytatódott minden, egyik válogatott sem tudott jelentősebb különbséget kialakítani, egészen 8–8-ig felváltva szerezték a gólokat a csapatok. Hozzá kell tenni, hogy ebben a periódusban Szikora Melinda több, bravúros védést mutatott be, amivel meccsben tartotta a magyar válogatottat. Az első félidő felén is már túl voltunk, mikor 9–9-nél újra a dánok kerültek előnybe Emma Friis góljával, de hamar jött a válasz és Márton Gréta góljával lett újra döntetlen az állás. 

Az első időkérést Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány kérte ki 11–10-es dán vezetésnél kilenc perccel az első játékrész vége előtt. Meg is lett az eredménye a megbeszélésnek, mivel másodpercekkel később Győri-Lukács Viktória kínai formáció után gyönyörű gólt lőtt, és egyenlített ki újra. Abszolút egyenrangú partnere volt a magyar válogatott a sokkal esélyesebbnek tartott dánoknak a mérkőzés eddigi szakaszában. 

Szembetűnő különbség volt viszont, hogy a dánok hálóőre közel 40%-os hatékonysággal védett, míg Szikora bravúrjai ellenére is mindössze a lövések 20%-át hatástalanította. 

Három perccel a félidő vége előtt alakult ki először a mérkőzésen két gólos dán vezetés, ekkor Trine Östergaard szerezte meg a dánok 13. gólját. Sokáig viszont ez az előny sem tartott, gyorsan újra egy gólra szűkítette a különbséget Vámos Petra találata. A dánok kapusa, Sandra Toft azonban bravúrt bravúrra halmozott, így végül a félidőben 14–12-re vezettek a skandinávok. Toft az első félidőben 21-ből tíz alkalommal hárította sikeresen a magyarok lövéseit. 

A második játékrészt dán gól nyitotta, de ezt követte gyorsan két magyar találat, Márton Gréta 40 másodperc alatt kétszer vette be a dánok kapuját, egy gólra csökkentve a különbséget. És ez még mindig nem volt semmi, mert egy dán találat után Márton harmadik gólját is megszerezte a második félidőben. 

10 perc telt a második félidőből, mikor 19–19-nél újra döntetlen lett az állás, elsősorban Szikora Melinda bravúrjainak, és Márton Gréta kiváló, hibátlan százalékkal eleresztett lövéseinek köszönhetően. Egyre többször előfordult, hogy a dánok pontatlanabbul céloztak, ami elősegítette azt, hogy a magyar válogatott legnagyobb hátránya maximum egy-két gól maradjon.

Aztán egy dán kiállítás után emberelőnyben támadhatott a magyar csapat, aminek meg is lett az eredménye, Klujber Katrin góljával már a magyar válogatott vezetett 21–20-ra! 

23–22-es magyar vezetésnél, 13 perccel a mérkőzés vége előtt most Golovin Vlagyimir csapata került emberhátrányba, Bordás Rékát küldték ki két percre. Az emberhátrányt azonban viszonylag olcsón megúszta a magyar csapat, mert a dánok ugyan kiegyenlítettek, de nagyobb különbséget nem alakítottak ki a fór alatt.

És nem hogy hátrányba nem kerültek a magyarok, Klujber góljával már újra nálunk volt az előny, sőt, passzívnál Győri-Lukács Viktória remekül vette észre középen Füzi-Tóvizit, a beállós pedig gyönyörű gólt lőtt, amivel már két gólos volt a magyar előny! A folytatásban egy dán büntetővel közelebb kerültek a skandinávok, majd Hansen Anne Mette góljával újra egál volt az állás, öt perccel a vége előtt. Elképesztő izgalmakat tartogattak az utolsó minutumok. 

Sajnos a dánok vették át az időkérés után a kezdeményezést, és többek között a dán kapus bravúrjának és a pontatlan magyar játéknak köszönhetően egy perccel a vége előtt már két gólos volt a dán vezetés. Ezt ugyan még szépíthette volna Kuczora Csenge a büntetőjével, 

de ezt is hárította Sandra toft, amivel végérvényesen eldőlt a mérkőzés.

Sokáig közel állt a bravúrhoz Golovin Vlagyimir csapata, de a vb-bronzérmes dánok a döntő pillanatokban élesebbek voltak, így a magyar válogatott harmadik vereségét is elszenvedte a kontinenstornán. Folytatás hétfő este Svédország ellen.

Mindent megtettünk a győzelem érdekében, de sajnos nem sikerült győzni. Nem szabad a játékvezetéssel foglalkozni, mindenki hibázik. Leginkább a fáradtságon ment el szerintem ez a mai meccs

– nyilatkozta rendkívül csalódottan Golovin Vlagyimir az M4 Sportnak a mérkőzés után.

NŐI KÉZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG
KÖZÉPDÖNTŐ, I. CSOPORT 

Magyarország–Dánia 27–29 (12–14)

(Borítókép:  Füzi-Tóvizi Petra (b) és dán Kathrine Brothmann Heindahl a női kézilabda Európa-bajnokság Magyarország - Dánia mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 10-én.  Fotó:  Czeglédi Zsolt /  MTI)

Rovatok