Index Vakbarát Hírportál

A célt elérte a válogatott, de nagy pofont kapott a vb-n a hazai szakma

2023. január 31., kedd 05:59

A magyar férfi kézilabda-válogatott nyolcadik helyen zárta a világbajnokságot. Az olimpiai selejtezőt elérte a csapat, a párizsi kvótához azonban szinte egyáltalán nem vagyunk közelebb, mint a torna előtt.

A dánok elleni vereség több szempontból is óriási pofon a hazai szakmának

A magyar férfi kézilabda-válogatott bejutott a világbajnokság legjobb nyolc csapata közé, ahol három további mérkőzésen dőlt el a végső helyezése. A negyeddöntő minden idők legnagyobb magyar vereségét hozta a férfi szakágat tekintve, miután a későbbi világbajnok Dánia Mathias Gidsel és Simon Pytlick vezetésével a mieinket is könnyedén maga alá gyűrte, és 40–23-ra, tizenhét góllal győzött.

Az, hogy a dán játékosok mennyivel dinamikusabbak, teljesen meglátszott a mérkőzésen. Támadásban hihetetlenül bátortalan játékot láthattunk a padról érkező átlövőktől, Szita Zoltántól és Ilic Zorantól, védekezésben pedig teljesen fölpuhult a magyar fal, a dánok szinte végig 80 százalék fölötti lövéshatékonysággal operáltak.

Amíg a magyar csapat az egyik legjobban büntetett, de a negyeddöntős válogatottak tekintetében a legkevesebb gólt kapó együttes volt a középdöntő végéig, addig a címvédő ellen átjáróházzá változott a védőfal. A dán átlövők hármasban, valamint a kettes-hármas közötti területeken is gyakorlatilag úgy szedték szét a magyar védekezést, ahogy akarták.

Itt érdemes megemlíteni azt is, hogy míg Gidsel, Pytlick vagy akár Mikkel Hansen is milyen könnyedén cselezte ki a védőinket,

addig a mi átlövőink a klasszikus kézilabdás cselek (indulócsel, átemelés, lefordulás) közül egyet sem tudtak végrehajtani nemhogy a dánok elleni összecsapáson, de nagyjából az egész világbajnokságon.

Ennek oka szintén a képzésben van. Az már nem először kerül elő, hogy Magyarországon – a skandináv térséggel ellentétben – a taktikai felkészítés megelőzi az egyéni képességfejlesztést, így a figurális játékhoz választják ki a játékosokat, ami korán kiszelektál olyan, később érő fiatalokat, akikben lehetne potenciál.

Az átlövők tekintetében ez azt jelenti, hogy a férfi szakágban olyanokat választanak ki nagyrészt, akik kilenc méterről nagyot tudnak lőni pár keresztmozgásos figura után, kombinatív szempontból pedig jellemzően megelégszenek azzal, ha a beállóval sikerül viszonylag jó játékkapcsolatot kialakítani, amiből zárás-leválást tudnak játszani.

Nemcsak Skandináviában, hanem a legtöbb fejlődő kézilabda-kultúrában is meghaladott már ez a szemlélet, a női szakágat tekintve pedig Magyarországon például kifejezetten kiszelektálják a nagy lövőket, ami szintén hordoz magában problémákat.

A magyar utánpótlás-képzésben két véglet van:

a férfiaknál irányítani nem képes átlövők, a nőknél pedig kizárólag irányító típusú belső emberek.

A magyar szakma tehát mindkettőt ki tudja nevelni, csak az egyensúlyt nem találta meg eddig.

A dánoknál, a norvégoknál, de akár az egyiptomiaknál is azt látjuk, hogy a három belső poszt szinte már teljesen összemosódott, és aki hivatalosan balátlövő, irányító vagy jobbátlövő, azoktól már elvárás, hogy mindhárom említett poszton tudjanak játszani. Ehhez azonban megfelelő dinamika és kombinatív, gyakorlatba is átültetett taktikai gondolkodás kell.

Nálunk még teljesen elkülönül a három poszt, a mi átlövőink nem tudják irányítani a játékot, míg ez a dánoknál elmondható a Gidsel, Hansen, Pytlick hármas összes tagjáról, ahogy a norvégoknál is Sander Sagosenről, Christian O'Sullivanről vagy éppen Goran Johanessenről. Ez azt is jelenti, hogy a norvég és a dán csapatnak is sokkal nagyobb variációs lehetőségeik vannak taktikailag, mint a magyar együttesnek, ez pedig a negyeddöntős pofon után 33–25-ös, nyolcgólos Norvégia elleni vereségben mutatkozott meg.

Hova tűnt a kemény védekezés?

Ami az összes helyosztó mérkőzésre, köztük az Egyiptom elleni összecsapás első félidejére is igaz volt, hogy a középdöntőig kemény védekezésből szinte semmi nem maradt. Erre alapvetően két, egymást egyáltalán nem kizáró magyarázatot tudunk találni: az egyik, hogy

a fizikális fáradtság kiütközött a csapaton, és emiatt már nem jöttek az addig megszokott, nemegyszer durva megállító faultok.

A másik, hogy Chema Rodríguez rászólhatott a belső védőire, köztük elsősorban Sipos Adriánra, hogy egy kicsit fogja vissza a keménységét, mert az egyértelmű volt a világbajnokság során, hogy (nem alaptalanul) utaztak rá a játékvezetők. Ezt az utasítást azonban lehet, hogy Sipos túl komolyan vette, és ezért nem mert elengedni több kemény faultot.

A magyar hármas védőnél ugyanakkor abszolút játszhatott a fáradtságfaktor is. Sipos a piros lapos kiállítások utáni idők kivételével végigvédekezte az összecsapásokat hol Rosta Miklóssal, hol Bánhidi Bencével az oldalán. Ligetvári Patrik azonban csak marginális szerepet kapott ezen a tornán, aminek az okait nem tudjuk.

Ligetvári egyébként kifejezetten jól szállt be a Norvégia elleni mérkőzésbe, és négy góllal indított az első félidő végén. A második játékrész azonban már nem sikerült olyan jól számára, de így is viszonylag jó teljesítményt nyújtott.

Megy ez, csak meg kell adni a lehetőséget

– nyilatkozta Ligetvári a norvégok elleni nyolcgólos vereség után az M4 Sportnak, és az valóban kérdés, hogy Chema a torna során miért nem játszatta őt többet. Ugyanakkor azt fontos megemlíteni, hogy a kevés játékpercből kifolyólag a norvégok sem nagyon készülhettek rá, így pedig azért könnyebb volt meglepnie őket négy gyors góllal.

Nincs meg a kellő koncentráció

Amit a skandinávok ellen kifejezetten rossz volt nézni, hogy mind a dánok, mind a norvégok különösebb erőfeszítés nélkül nyitották ki nagyon gyorsan az ollót. Erre Mikler Roland is utalt, aki szerint nem pörögtek száz százalékon a norvégok, akik egy negyeddöntős összecsapáson elképzelhető, hogy közel úgy megvertek volna minket, mint a dánok.

Hogy mi jelenti a különbséget? A statisztikák alapján a helyzetkihasználás, ami az agy oxigénszintjével, ezáltal pedig az erőnléti állapottal van szoros összefüggésben. Arról már korábban is írtunk, hogy az ellenfél kapusai jellemzően felülteljesítenek a magyar csapat ellen, míg a várható gólok (xG) és a gólok száma közötti különbség rendkívül mérsékelt volt már a középdöntők után is.

Dánia ellen az xG-mutatók alapján három góllal kellett volna kikapnunk, míg a vége 17 találatos különbség lett.

Ennek oka, hogy a mieink 16,6 százalékkal lőttek a várhatónál gyengébben, a dánok pedig 30,9 százalékkal felülteljesítettek. Ebből fakadóan a kapusok hatékonyságának tekintetében is hasonló irányúak voltak az eltérések, ami pedig elképesztő különbség ezen a szinten, hogy a heteseket leszámítva a dán lövéshatékonyság 84,8, a magyar pedig 45,2 százalék volt.

Norvégia ellen szintén szoros mérkőzés lett volna várható az xG-mutatók alapján, azonban a lövéshatékonyságban itt is óriásiak voltak az eltérések, ahogy a kapushatékonyságban is. A magyar válogatott itt egy fokkal jobban használta ki a helyzeteit a vártnál, azonban így sem tudta fölvenni a versenyt a norvégokkal.

Az Egyiptom elleni, a hetedik helyért rendezett helyosztó hozta összességében a legpozitívabb képet annak ellenére, hogy az elején nagyon beragadt a magyar válogatott, és a szünetben 17–11-es, hatgólos egyiptomi vezetésről beszélhettünk. A magyar együttes azonban visszakapaszkodott a mérkőzésbe, és huszáros hajrával 28–28-ra mentette a találkozót.

A kétszeri hosszabbításban aztán hősiesen küzdöttek, ám kulcspillanatokban hibáztak a mieink, és végül 80 percnyi játék után 36–35-re győzött Egyiptom, amivel eldőlt, hogy Magyarország a nyolcadik helyen fejezi be a világbajnokságot. Ez egyben azt is jelenti, hogy nagy eséllyel a hatodik helyezett Norvégia lesz az egyik olimpiai selejtezős ellenfél, bár ezt már a mérkőzés előtt tudtuk, hiszen Egyiptom vélhetően megnyeri az Afrika-bajnokságot.

Nem a küzdeni akarással van a gond

Az kifejezetten pozitív, hogy a magyar válogatott a kissé megtépázott, de így is erős olimpiai negyedik helyezett egyiptomi együttessel szemben ilyen nagyot küzdött egy világbajnoki hetedik helyezésért, aminek már az olimpiai selejtező szempontjából sem volt semmilyen jelentősége.

Eddig sem a hozzáállással volt a gond, a magyar válogatott pedig nagy küzdő, azonban ez nem mindig elég. Fontos azt is megemlíteni, hogy az xG-mutatók alapján Egyiptom ellen két góllal kellett volna nyernünk, a nagy különbség pedig ezúttal is abban volt, hogy a várható befejezési hatékonyságához képest a megvalósítás sokkal jobb volt az ellenfélnél, mint nálunk.

Az pedig szintén nem szívderítő, hogy kétszeri hosszabbítás után sem tudtuk legyűrni Afrika legjobbjait úgy, hogy az egyiptomiak egy németek elleni, egyszeri hosszabbításos összecsapásból érkeztek.

Ha ránézünk a statisztikákra, nem véletlen, hogy végül egyedül Egyiptommal tudtunk végletekig kiélezett versenyben lenni. Az átlagos gólszám és az átlagos xG közötti különbségeket elnézve elég nagy az átfedés az átlagos többletgól és a tényleges végeredmény között. A számításnál ezúttal csak a legjobb nyolc között lejátszott mérkőzéseket vettük figyelembe.

    átlagos többletgól (átlagos gólszám – átlagos xG)  gól/mérkőzés xG/mérkőzés 
 Dánia  5,97  33,33  27,36
 Németország  4,5  30,33  25,83
 Franciaország  2,6  31,67  29,07
 Spanyolország  2,2  32,33  30,13
 Norvégia  1,37  30,33  28,96
 Svédország  1,3  29,33  28,03
 Egyiptom  0,07  30,67  30,6
 Magyarország  -1,13  27,67  28,8

Ebből a szempontból Németország végzett végül hátrébb, Svédország pedig előrébb, mint amit ez a mutató jelez. Dánia kiemelkedően jól használta ki a helyzeteit, átlagosan majdnem hattal lőttek több gólt, mint amennyi várható volt, ami világbajnoki címet eredményezett. Ennek oka, hogy átlövőik, Gidsel és Pytlick sok gólt lőttek kiemelkedő, 75, illetve 72,9 százalékos hatékonysággal.

Ehhez képest a legjobb nyolc mezőnyében a magyar válogatott az egyetlen, amely a többletgólok tekintetében mínuszban zárt, azaz kevesebb gólt dobott, mint amennyi várható lett volna a kialakított helyzetekből.

Ebből a szempontból is egyedül Egyiptommal sikerült fölvenni a versenyt, amely – végül az ellenünk aratott győzelemnek köszönhetően – minimális pluszban zárt.

A kitűzött célt, azaz az olimpiai selejtezőt elérte a magyar válogatott, ugyanakkor a párizsi kvóta szempontjából minimálisan jár előrébb a hazai kézilabdázás, mint a világbajnokság előtt.

A nyolcadik hely ellenére ez az együttes nincs ott ténylegesen a világ legjobb nyolc csapata között,

Norvégia vagy Németország mellett pedig egy európai válogatottal is meg kell mérkőznie az olimpiáért, amely lehet Izland vagy Portugália, de a feltörekvő Hollandia, esetleg a mindig veszélyes Szerbia is.

Ahhoz, hogy a világbajnoki nyolcadik helyezésével együtt a selejtezős csoport két kvótás helyének egyik fő várományosává lépjen elő a magyar válogatott, óriásit kell fejlődnie a csapatnak az elkövetkező egy évben.

Végeredmény:

  1. Dánia
  2. Franciaország
  3. Spanyolország
  4. Svédország
  5. Németország
  6. Norvégia
  7. Egyiptom
  8. MAGYARORSZÁG
  9. Horvátország
  10. Szlovénia
  11. Szerbia
  12. Izland
  13. Portugália
  14. Hollandia
  15. Lengyelország
  16. Bahrein
  17. Brazília
  18. Montenegró
  19. Argentína
  20. Egyesült Államok
  21. Belgium
  22. Katar
  23. Zöld-foki Köztársaság
  24. Irán
  25. Tunézia
  26. Chile
  27. Észak-Macedónia
  28. Dél-Korea
  29. Szaúd-Arábia
  30. Marokkó
  31. Algéria
  32. Uruguay

(Borítókép: Az egyiptomi Ahmed Mohamed (b) és Ali Mohamed (j), valamint Ancsin Gábor a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 7. helyéért játszott Magyarország–Egyiptom-mérkőzésen a stockholmi Tele2 Arénában 2023. január 29-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok