Index Vakbarát Hírportál

Mégis női kézi-Eb-t rendez Magyarország 2024-ben

2023. március 16., csütörtök 11:29

A Női EHF EURO 2024 három szervezője, Magyarország, Svájc és Ausztria megállapodott a torna új helyszínéről és szervezési struktúrájáról – derül ki a Magyar Kézilabda Szövetség csütörtöki közleményéből. Az Eb két-két csoportját Bázelben (Svájc), Innsbruckban (Ausztria) és Debrecenben játsszák majd a résztvevők. A 2024-es női Európa-bajnokságot első alkalommal rendezik 24 csapattal, így összesen hat négycsapatos csoport lesz a tornán. A kontinensviadalra 2024. november 28. és december 15. között kerül sor.

A középdöntőket – két, egyenként hatcsapatos csoporttal – Debrecenben és Bécsben játsszák majd, így Ausztria fővárosa átveszi Budapest szerepét, ahol eredetileg az egyik középdöntő csoport küzdelmei zajlottak volna. 

A torna módosított lebonyolítása szerint a döntő hétvégét, azaz az elődöntőket, a döntőt és a helyosztókat is Bécsben játsszák Budapest helyett.

A változtatást és az új lebonyolítást az EHF Végrehajtó Bizottságának hivatalosan is meg kell erősítenie március 31-i ülésén, amire a törökországi Isztambulban kerül majd sor.

A szervezők által javasolt játékterv szerint a bázeli C csoportból Debrecenbe, a D csoportból pedig Bécsbe utaznak tovább a továbbjutó csapatok. A két innsbrucki csoportból (E, F) továbbjutó válogatottak Bécsben folytatják a tornát. A 2024-es női Európa-bajnokság selejtezőinek sorsolására 2023. április 20-án kerül sor Zürichben. A 24 csapatos torna biztos résztvevői a rendező Ausztria, Magyarország és Svájc, valamint a címvédő Norvégia.

Január közepén még úgy tűnt, hazánk visszalép a rendezéstől, a témával alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Rovatok